EN ÇOK BU ÜRÜNLERDEN ŞİKAYET GELDİ

 

Bu yılın ilk yedi ayında Tüketici Hakem Heyetlerine 402 bin 110 başvuru geldi; ayakkabı şikayetleri başı çekti.

Ticaret Bakanlığından Açıklama

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, tüketici hakem heyetleri tüketiciler ile satıcılar ve sağlayıcılar arasındaki uyuşmazlıkları adil, hızlı ve basit bir şekilde çözüme kavuşturuyor. Bakanlık, "Bu sayede yargı mercilerinin iş yükü azaltılıyor. Bugüne kadar 16 milyon uyuşmazlık yargıya taşınmadan hakem heyetlerince çözüldü." dedi.

Başvuru Sayıları ve Değerleri

2023 yılında, yedi ay içerisinde Tüketici Hakem Heyetlerine toplamda 402 bin 110 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 393 bin 768'i karara bağlandı ve bu kararlar toplam 1,9 milyar lira değerindeydi.

Elektronik Ortamda Başvurular Artıyor

Tüketicilerin, e-Devlet ve Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden elektronik ortamda başvurularını kolaylıkla gerçekleştirebildiği belirtildi. Bu yılın yedi ayında yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 65'i, 262 bin 317'si elektronik ortamda gerçekleştirildi.

En Çok Hangi Ürünlere Şikayet Var?

Ürün ve hizmet bazında değerlendirilen şikayetlerde; ayakkabı yüzde 12,31 ile ilk sırada yer aldı. Kredi kartı üyelik ücretleri, cep telefonları, kıyafetler, internet abonelikleri, mobilyalar ve GSM abonelikleri ise diğer sıralamada yer aldı.

Sektörel Şikayetlerde Lider Perakende Ticaret

Sektörel bazda yapılan başvurularda ise yüzde 56,59 ile perakende ticaret en çok şikayet edilen sektör oldu. Finansal hizmetler yüzde 11,51 ve abonelik hizmetleri ise yüzde 11,09 ile takip etti.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin, satıcılar ve sağlayıcılarla yaşadığı problemlerin hızla çözümlenmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.