KADINA YÖNELİK ŞİDDETE ORTAK İSYAN
Özellikle son birkaç yılda onlarca genç kadının erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybettiği Denizli’de kent protokolü ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü… Türkiye’de kadının işgücüne katılım oranının en fazla olduğu kentlerden biri olan Denizli’de kadına yönelik şiddet maalesef bitmedi. Özellikle son birkaç yılda çok sayıda genç kadın eşleri, eski eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürüldü. Son 15 yılda ise 50’ye yakın kadın cinayete kurban gitti. Yasal düzenlemelerin yetersizliği kadına yönelik şiddetin başlıca nedenleri arasında yer aldı.
Kamuoyunun yoğun tepkisi, sivil toplum kuruluşlarının girişimleri kadına yönelik şiddetin önlenmesi çabasında Denizli’yi farklı bir yere koydu. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kent protokolü de bu alandaki duyarlılıklarını yayınladıkları mesajlarla gösterdi.
DBB BAŞKANI BÜLENT NURİ ÇAVUŞOĞLU:
Kadın cinayetleri başta olmak üzere şiddetin her türlüsüne karşı birlikte mücadele etmek zorundayız. Kadınlarımıza yönelik şiddet bireye değil topluma da ihanettir. Bu nedenle kadınlarımızın hayatın her alanında güçlü ve etkin olduğu bir Türkiye inşa etmeliyiz. Kadınlarımızın eşit, özgür ve güvenli yaşam şartlarına kavuşması en temel amacımız olmalıdır. Çünkü kadınlarımız özgürleşmeden hiçbir ülke ve toplum özgürleşemez. Bu duygu ve düşüncelerle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün şiddetin son bulmasını, kadınların hayatın her alanında güçlü ve etkin olduğu bir Denizli ve Türkiye temenni ediyorum”
PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI ALİ RIZA ERTEMUR:
Kadına yönelik şiddet, sadece bireysel bir sorun değil; toplumsal yapımızı ve insanlık onurunu derinden yaralayan evrensel bir insan hakkı ihlalidir. Şiddetin hiçbir türü, hiçbir koşulda kabul edilemez.
Kadınların eşit haklara, fırsatlara ve güvenli bir hayata sahip olması; adil ve çağdaş bir toplumun temel taşıdır. Kadın ve erkek eşitliği, yalnızca bir söylem değil, toplumun her alanında hayata geçirilmesi gereken hak temelli bir yaklaşımdır. Atatürk’ün “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur.” sözleri, bu mücadelede yol göstericimiz olmaya devam etmektedir.
25 Kasım, kadına yönelik şiddete karşı sadece bir gün değil; her gün sürecek bir mücadele çağrısıdır. Bu vesileyle, tüm bireyleri kadın hakları konusunda duyarlı olmaya, kadın-erkek eşitliği için hep birlikte sorumluluk almaya davet ediyorum. Şiddetin değil sevginin, eşitliğin değil adaletin egemen olduğu bir dünya inşa etmek hepimizin görevidir”