Menenjitten korunmanın en önemli yolu aşı olmak
Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, dakikalar içinde ölüme yol açan, uzun süreli, kalıcı sakatlıklara neden olabilen menenjitten çocukları korumanın tek yolunun aşı olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her yıl iki buçuk milyon menenjit vakası ve iki yüz elli bin ölüm görülüyor. Yani hala menenjit ölümleri ve menenjite bağlı sakatlıklar çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle küçük bebekler için önemli bir sağlık sorunu olan menenjit, beş yaş altı çocuklarda zatürreden sonra ikinci sırada ölüm nedenidir.
6 aylıktan küçük bebeklerin korunması çok önemli
Menenjitin kalıtsal bir hastalık olmadığını ifade eden Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Bazı kalıtsal hastalıkları olanlar risk grubunda olabilir ama menenjit kalıtsal bir hastalık değildir. Erkekler ve kızlar arasında önemli bir farklılık söz konusu değildir ama yaş dağılımı açısından hem görülme yaşı hem de sakatlıkların en fazla çıktığı yaş grubu bir yaş altı bebeklerdir. Bu durum meningokok, pnömokok ve Hib gibi en sık görülen bakteriyel menenjit etkenleri için geçerlidir. Gerek meningokok gerekse pnömokok ve Hib menenjitlerinin her üçü de bir yaş altındaki çocuklarda en sık görülür ve bu dünyada hemen hemen tüm ülkeler için geçerlidir” dedi.
“Ülkemizde yapılan çalışmalar göstermiştir ki, meningokok enfeksiyonlarının en sık görüldüğü yaş grubu ve en fazla sakatlığa neden olduğu yaş grubu bir yaş altı bebeklerdir” diyen Prof. Dr. Zafer Kurugöl, ülkemizde meningokok menenjitlerinin 6 ay civarında tepe noktasına ulaştığını, vakaların en fazla görüldüğü yaş grubunun 4-6 ay bebekler olduğunu söyledi. Bu nedenle menenjitten korunmada altı aydan önce erken korunmanın çok önemli olduğunu vurguladı.
Korunmanın en etkili yolu aşı
Menenjite karşı korunmada, menenjit salgınlarını önlemede en önemli silahın aşı olduğunu belirten Kurugöl, “ Aşı yanında tabii ki mümkün olduğu kadar temastan kaçınmak, el yıkamak, hijyen kurallarına dikkat etmek, hasta olan kişilerle kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca bulunmamak gerekli. Ancak yaşadığımız çağda bunları uygulamak oldukça zor. Örneğin bir futbol maçına, eğlence yerine gidiyorsunuz ve kalabalık ortamdasınız. Hele ki sigara içilen bir ortamdaysanız risk artıyor. Bunlardan kaçınmak sosyal yaşamda olanaksız. Yine hac, umre ziyaretleri risk oluşturuyor. Bu nedenle korunmada yapılabilecek en önemli şey aşı oluyor” diye konuştu.