Şehir Hastanesi bir an önce bitirilmeli

Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç, üçüncü kez ihale edilen Denizli Şehir Hastanesi’nin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi, Denizli Devlet Hastanesi’nin deprem yönünden sağlık çalışanlarını endişelendirdiğini belirtti.

SELAMİ AYDIN

Denizli’de Merkezefendi ilçesine bağlı Karahasanlı Mahallesi’nde yapılması planlanan fakat yüklenici firma ile bakanlık arasındaki anlaşmazlık nedeniyle inşaatı yarım kalan Denizli Şehir Hastanesi üçüncü kez ihale edildi. Bu yıl temmuz ayında bitmesi planlanan yapıda fiziki gerçekleşme yüzde 15’te kaldı. Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç, kentin hasta yükünün büyük bölümünü çeken Denizli Devlet Hastanesi’nin depremsellik bakımından endişe verdiğini belirterek, şehir hastanesinin bir an önce tamamlanmasını istedi.

‘HIZLA BİTİRİLMELİ, TAŞINMA SAĞLANMALI’

Denizli Devlet Hastanesi binalarının yıprandığını hatırlatan Ardıç; “Denizli özelinde baktığımızda bizim büyük yükümüzü kaldıran Denizli Devlet Hastanesi’nin binalarının yıpranmışlığı, tesislerinin yetersizliği çok önemli. İki hafta önce tabip odası kamu binalarının güvenliğine ilişkin bir rapor yayınladı. Bu konuda en endişe etmemiz gereken bina Denizli Devlet Hastanesi… Bu yüzden şehir hastanesinin yapılıyor olması bizim için önemli. Hızla bitirilmesi hasta ve çalışanların güvenliği açısından oraya taşınması gerekiyor” diye konuştu.

‘ŞEHİR HASTANELERİNİN YAPISI SORUNLU’

Şehir hastanesinin yapısının hekimler için zorluk yarattığını söyleyen Ardıç,  “Çünkü büyük yatağı küçük alanda birleştirmek hem hastanın hizmet almasını hem de çalışma şartlarını zorlaştırıyor. Şehir hastaneleri ilk başladığında kamu özel ortaklığı denen bir model geliştirilerek inşa edildi. Bu modelin bize getirdiği maddi açıdan büyük bir yük bulunuyor. Denizli Şehir Hastanesi, normal kamu ihale usulüne göre yapılıyor. Kaynağını kamu ödeyecek. Diğer şehir hastaneleri onların hepsi kamu özel ortaklığı şeklinde ihale edildi.  Kamu da yöneticilik yapmış biri olarak ödenek bulmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Şu anda yapılan hesaplamalara göre, ki 2022’de açılan hastaneler için  2045 yılına kadar 78 milyar doları sadece kira ve hizmet bedeli olarak ödeyeceğiz.  İkinci basamak sağlık sisteminin geliştirilmesi gerekiyor, İnsanlar ilk gördüklerinde büyük hastaneleri seviyorlar ama bu rasyonel bir şey değil. Üçüncü basamak sağlık sistemi Türkiye’de var zaten. Yani aile hekiminden sonra gidebilecekleri tek yer şehir hastaneleri haline geliyor. Arada uzmana daha rahat ulaşabileceği ara nokta kalmamış oluyor” diye konuştu.

‘İNŞAAT MUTLAKA BİTİRİLMELİ’

Denizli’de bin yataklı tek bir hastane yerine 300 yataklı üç hastane olmasını istediklerini belirten Ardıç, “Denizli’deki şehir hastanesi ilk projesi konuşulduğunda ben itiraz etmiştim. Bin yataklı bir hastane yapacaklarına 300 yataklı üç hastane yapılmalı dedim. Denizli’nin her köşesine. Bir tarafta Servergazi Devlet Hastanesi var zaten. 4 köşede uzmana rahatlıkla ulaşabilecekleri 4 hastanemiz olacaktı. Zaten PAÜ hastanesi üçüncü basamak görevini görüyor. Denizli Devlet Hastanesi’nin ikinci basamak görevini böyle büyük bir hastanede toplamak, halkımızın şu anda yaşadıkları zorluğunu oraya taşımak olur. Aynı zorlukları bu kez modern binada yaşayacaklar. Deprem güvenliği açısından yeni binaya ihtiyacımız var ama planlarken keşke sağlıktan anlayan sağlık ekonomisini bilen insanlara sorarak yapsalardı. Bizim depreme dayanıklı olduğundan çok büyük endişe duyduğumuz bin yataklı bir hastanemiz var. Bunun acilen yer bulunup taşınması gerekiyor. Böyle bir inşaat varsa bu mutlaka bitirilmesi gerekiyor” diye konuştu.