AVUKAT İNTİHARLARI GÜNDEMDE

Hukuk camiasında son dönemde yaşanan genç avukat intiharları gündeme oturdu. Denizli Barosu, yargıda yaşanan intihar vakalarına ilişkin açıklama yaptı, liyakatsizlik, yoğun stres, yetersiz ekonomik koşullar ve mesleki baskıların, hukukçuların ruhsal ve bedensel sağlığını ciddi şekilde etkilediğini vurguladı.

İstanbul Barosu üyesi avukat Mert Akdoğan'ın vefatı, sonrasında Adana'da görevli savcı adayı Mithat Can Yalman'ın koordinatör hakim ile mentör savcının mobbing ve tehditlerine maruz kaldığı iddiası ile kaldığı otel odasında ölü bulunmasının ardından bir süredir psikolojik tedavi gören avukat Mustafa Çoban yaşadığı evinde yaşamına son verdi.

Denizli Barosu, hukuk camiasında son günlerde yaşanan intihar vakalarına karşı açıklamada bulundu. Son günlerde yargı camiasında peş peşe yaşanan intihar vakalarının, avukatların karşılaştığı ağır yüklerin ve yaşanan zorlukların daha fazla göz ardı edilemeyeceğine dikkat çekti.

AVUKAT İNTİHARLARI GÜNDEMDE

"LİYAKATSİZLİK HUKUKÇULARIN SAĞLIĞINI ETKİLİYOR"

Bu üzücü olayların, avukatların ve hukukçuların meslek hayatlarında karşılaştıkları psikolojik, ekonomik ve mesleki sorunları bir kez daha ve acı bir şekilde görünür hale getirdiği vurgulanan açıklamada, "Liyakatsizlik, yoğun stres, yetersiz ekonomik koşullar ve mesleki baskılar, hukukçuların ruhsal ve bedensel sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir. Bunun yanı sıra, sayıca fazla ve nitelik bakımından yetersiz olan hukuk fakültelerinin, ihtiyacın çok üzerinde mezun vermesi, meslek içindeki rekabeti artırmakta ve birçok genç hukukçunun iş bulmasını ve hayatını sürdürebilmesini zorlaştırmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

AVUKAT İNTİHARLARI GÜNDEMDE

"SINAV TEK BAŞINA ÇÖZÜM İÇİN YETERLİ DEĞİL"

Sadece Hukuk Fakültesi mezunu olmanın hukuk mesleklerini icra edebilmek için yeterli gelmediğine işaret edilen açıklamada, "Bu sebeple mesleğe girişte sınava duyulan ihtiyaç ortaya çıkmış, gerek avukatlık stajını başlatabilmek gerekse de hakimlik, savcılık sınavına girebilmek için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma şartı aranmaya başlanmıştır. Mesleğimizde temel sorunların çözümü adına söz konusu sınav önemli bir adım olsa da tek başına sürdürülebilir bir çözüm olmayacaktır. 2024 yılında ilk kez yapılan sınavda başarı oranın yüzde 42,7 olması yıllardır süregelen sınav taleplerinin ne kadar haklı olduğunu ortaya koysa da, sınavda başarılı olamayan adayları nasıl bir geleceğin beklediği muammadır. Bu sebeple sınav tek başına çözüm için yeterli görülmemeli, bir 'ticarethane' gibi faaliyet gösteren ve akademik kadroları dahi bulunmayan hukuk fakülteleri ivedilikle kapatılmalı, hukuk fakültelerinin dekanları mutlaka 'hukukçu' kimliği haiz kişilerden belirlenmelidir." ifadelerine yer verildi.

AVUKAT İNTİHARLARI GÜNDEMDE

"LİYAKAT YARGI CAMİASI İÇİN ZORUNLULUKTUR"

Avukat Mert Akdoğan'ın vefatının, bir kez daha hakimlik ve savcılık mülakatlarında liyakat ilkesinin uygulanma şeklini gündeme getirdiğinin altı çizilen açıklamada, "Liyakatin terk edildiği bir yargı mekanizmasının yargıyı ve akabinde ülkeyi felakete sürükleyebileceğinin en ciddi örneği, 15 Temmuz Darbe Teşebbüsü ile tecrübe edilmiştir. Mülakat adı altında liyakate ve nesnel ölçütlere aykırı şekilde yapılan hakim savcı seçimlerinin yol açtığı ağır haksızlık ve adaletsizlik genç meslektaşlarımızın geleceğe dair umutlarını ortadan kaldırmaktan öteye geçmemekte, yıllarca vermiş oldukları emeklerin karşılıksız kaldığını görmek kendilerini psikolojik buhrana sürüklemektedir" denildi.

"ACİL EYLEM PLANLARI AÇIKLANMALI"

Genç avukatların geleceğe daha umutla bakabilmeleri için ekonomik sorunlarını hafifletmek amacıyla destek programları oluşturulmasını ve ilgili kurumlar tarafından daha fazla teşvik sağlanmasını isteyen Denizli Barosu, "Yeni istihdam ve iş alanları yaratılması, vergi yükünün hafifletilmesi, sosyal güvenlik haklarının temel düzeyde dahi olsa devlet tarafından karşılanması, faizsiz kredi imkanlarının oluşturulması gibi çözüm yolları acilen üzerinde durulması gereken başlıklar haline gelmiştir. Hep birlikte bu zorlukların üstesinden gelebileceğimize inanıyor, başka benzer acılar yaşanmaması adına siyasal iktidarı belirtmiş olduğumuz meselelerin çözümü için acil eylem planlarını açıklamaya davet ediyoruz. Denizli Barosu olarak, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu ve bu sorunların çözülmesi için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğimizin bilinmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı.