YEŞİL PASAPORTUN KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR
Ticaret Bakanlığı, ihracat hedeflerini artırmak amacıyla 77 maddelik 2025 Yılı İhracat Eylem Planı'nı duyurdu. Planda finansman destekleri, ticaret heyetleri, fuar organizasyonları ve yeşil pasaport gibi pek çok başlık yer alıyor.
8.500 YENİ YEŞİL PASAPORT VERİLECEK
Ticaret Bakanlığı, bu yıl ihracatçılara 8.500 yeni yeşil pasaport verilmesini planlıyor. Ayrıca, hizmet ihracatçılarına yönelik olarak hususi damgalı pasaport uygulaması geliştirmek üzere çalışmalar sürüyor.
FİNANSMAN DESTEĞİ ARTIRILIYOR
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat finansmanına yönelik desteklerin artırılacağını ve Türk Eximbank’ın 2025 yılında 50 milyar dolarlık ihracat desteği sağlamayı hedeflediğini açıkladı. İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) aracılığıyla yıl sonuna kadar toplamda 160 milyar TL'lik kredi kefalet desteği sunulması planlanıyor. Ayrıca, düşük faizli ve kâr payı destekli kredi imkanları ihracatçıların kullanımına sunulacak.
2025 HEDEFİ: 280 MİLYAR DOLAR
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2025 yılı ihracat hedefinin 280 milyar dolar olduğunu belirtti. Gültepe, 2024 yılının zorlu geçtiğini ancak 2025'in daha olumlu bir yıl olacağını ifade etti. Finansman destekleriyle ihracatın artacağına yönelik beklentilerini dile getirdi.
PLANIN ÖNE ÇIKAN DESTEKLERİ
Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 77 maddelik eylem planında dikkat çeken desteklerden bazıları şunlar:
-
269 ticaret heyeti ve 85 alım heyeti düzenlenerek daha fazla pazara ulaşılacak.
-
65 yurt içi, 330 yurt dışı fuar organizasyonu ve 1.650 bireysel katılım desteklenecek.
-
50 UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme) Projesi ve 40 Küresel Tedarik Zinciri Projesi hayata geçirilecek.
-
12 bin Pazara Giriş Belgesi desteği sağlanacak.
-
61 şirketin 63 markası Marka ve TURQUALITY desteklerine dahil edilerek toplamda 355 şirketin 380 markasına destek sağlanacak.
-
Türk Eximbank’ın Yeşil Dönüşüm Yatırım Kredisi kapsamında faiz/kâr payı destekleri verilecek.
E-KOLAY İHRACAT PLATFORMU GÜNCELLENİYOR
E-Kolay İhracat Platformu’nun (E-KİP) ikinci fazının Şubat 2025’te devreye alınacağı açıklandı. Bu platform, ihracatçıların kolay ve hızlı bir şekilde bilgiye erişimini sağlayacak şekilde geliştirilecek.
YERLİ TEDARİK SİSTEMİ DEVREDE
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithal edilen ürünlerin yurtiçi üreticilerden tedarik edilmesini teşvik etmek amacıyla Yerli Tedarik Sistemi uygulamaya alınacak. Bu sistemle, yurtiçi üreticilere ilişkin veriler ihracatçılarla paylaşılacak.