DENİZLİ'DE SÜT KRİZİ DERİNLEŞİYOR

Denizli’de günlük bin 350 ton çiğ süt üretiliyor ancak pazarlama sorunları nedeniyle yalnızca 600 ton süt yerel işletmelerde işleniyor. Geriye kalan 750 ton süt ise lojistik maliyetleri artırarak farklı illere gönderiliyor. Üreticiler, bu soruna çözüm olarak süt tozu üretimini artırmayı öneriyor, ancak mevcut günlük 40 tonluk kota yetersiz kalıyor. Üreticiler, bu kotanın 100 ton daha artırılmasını talep ediyor.

Köy-Koop Başkanı Mehmet Varol, süt üreticilerinin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğini belirtti. Denizli’de çiğ süt fiyatının 17 lira 55 kuruş olmasına rağmen üreticinin eline geçen miktarın 16-16,5 lira arasında değiştiğini ifade eden Varol, diğer bölgelerde süt fiyatlarının daha düşük seviyelerde olduğunu vurguladı.
“Süt fiyatları bölgesel olarak farklılık gösteriyor. Güney Marmara’da 17,75 lira olan süt, Afyon ve Uşak’ta 13,50 liraya kadar düşüyor. Bu rakamlar üreticinin maliyetlerini karşılamıyor” dedi.

SÜT TOZU ÇÖZÜM OLARAK GÖRÜLÜYOR

Fazla sütü değerlendirmek için süt tozu üretimine yönelmek isteyen üreticiler, mevcut 40 tonluk kotanın artırılmasını istiyor. Varol, “Devlet, günlük 40 ton süt tozu üretimine izin veriyor. Ancak bu yeterli değil. Kota 100 ton artırılırsa üreticiler bir nebze rahatlar. Aksi takdirde fazla süt pazarlanamıyor ve ciddi zararlar oluşuyor” diye konuştu.

Denizli süt krizi, süt tozu kotası, çiğ süt fiyatları

TÜKETİM DÜŞÜYOR, STOKLAR ARTIYOR

Başkan Varol, tüketimin düşmesinin temel sorun olduğunu vurgulayarak, “Süt tüketimi düşük. İnsanların alım gücü azaldı. Bir kilo peynir 170 lirayı buldu, ancak bu fiyatın içinde 10 kilo süt maliyeti var. Bu şartlarda üreticiler de tüketiciler de zor durumda. Fazla süt stoklanıyor ve satılamıyor” dedi.

Hayvancılık yapan üreticiler, maliyetler nedeniyle hayvanlarını kestirme noktasına gelmiş durumda. Ancak hayvan yetiştiren üreticiler, bu kararı vermekte zorlandıklarını ifade ediyor. Varol, “Üreticiler, ‘Dayanabildiğim kadar dayanacağım’ diyor. Ama çözüm bulunmazsa bu durum sürdürülemez” dedi.

ACİL ÇÖZÜMLER BEKLENİYOR

Denizli’de mevcut süt üretimi, tüketim oranını yüzde 13 oranında aşıyor. Fazla süt, süt tozu veya peynir yapılarak değerlendirilmeye çalışılıyor ancak bu yöntemler de uzun vadede yeterli olmuyor. Üreticiler, lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, tüketimin artırılması ve süt tozu kotasının yükseltilmesi gibi önlemler için acil adımlar atılmasını bekliyor.