SİT ALANI İÇİNDEKİ 104 KONUT YIKILACAK
Pamukkale’de ören yeri içinde kaçak yapılan 104 konutun yıkılması için Turizm Bakanlığı’nın Pamukkale Belediyesi’ne baskı yaptığı ortaya çıktı. Başkan Ertemur, “Yapılırken önlemediler, benden yıkmamı istiyorlar. Yıkmazsam bürokratım yargılanacak” diye isyan etti.
Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur, Pamukkale’de ören yeri içindeki ‘Ören Mahallesi’nde 104 konutun ve bazı tesislerin yıkılması için Turizm Bakanlığı ile Anıtlar Kurulu’nun kesin emir verdiğini açıkladı. Konuya ilişkin vali yardımcısı ve kaymakam ile toplantı yaptıklarını anlatan Ertemur; “Pamukkale'de yukarıdaki binaları bizden yıkmamızı istiyorlar. Anıtlar Kurulu ile Turizm Bakanlığı bize emrediyor, yıkacaksınız burayı diyor” ifadelerini kullandı.
GİRMEM YASAK, YIKMAM İSTENİYOR
Ören yeri içinde, antik havuz bölgesinde hala turistler tarafından kullanılan bazı tesislerin de yıkılmasının istendiğini belirten Ertemur; “Neden biz yıkıyoruz? Bunu yapan biz değiliz. Benim buraya girmem yasak. Gelirinden 5 kuruş almadığım bir yer. Neden ben yıkıyorum? Bana bir şey getirmeniz lazım ki oraya gireyim. Buranın sahibi belli değil diyorsunuz. Kirayı veren Turizm Bakanlığı, kirayı alan özel şirket… Ama her şeyden belediye sorumlu" diye isyan etti.
ÖREN MAHALLESİNDE 104 KAÇAK KONUT
Asıl büyük sorunun antik tiyatronun üstünde kalan Ören Mahallesi’nde yaşandığını belirten Ertemur, bu bölgedeki arazilerin tapulu olmasına rağmen sit alanı içinde kaldığını, bu nedenle mülk sahiplerine yapılaşma izni verilmediğini buna karşın burada bazı kaçak yapıların inşa edildiğini kaydetti.
Şimdi kendilerinden bu yapıların yıkılmasının istendiğini ifade eden Pamukkale Belediye Başkanı Ertemur şunları söyledi:
* Ören Mahallesi dediğimiz bir yer var Pamukkale'nin üstünde. Burada yaklaşık 100 vatandaş konut yapmış.
* Anıtlar Yüksek Kurulu diyor ki; burayı yıkacaksın. Bu yer aşağı yukarı 25-30 yıllık bir sorun.
* İl başkanlığı yaptığım dönemde jandarma ile vatandaş karşı karşıya gelmişti. Gece 1.30'da aynı sorun için oraya gitmiştim. O gün orada 2 tane kaçak inşaat vardı, şimdi 104 tane kaçak inşaat var.
DEVLET, VATANDAŞIN ÖNÜNE GEÇMEDİ
* Devlet vatandaşın önüne geçmediği sürece asla bu sorunları çözemeyiz.
* Vatandaşın anasından, babasından kalmış tapulu yeri var, başını sokacak bir ev yapacak. Diyeceksiniz ki; seni buraya taşıyorum, evini buraya yapıyorum.
* Ama ilgilenmiyorsun, görmüyorsun, vatandaş ev yapınca bana 'yık' diyorsun.
* Bu emri yerine getirmezseniz bürokrat yargılanıyor. Benim fen işlerim müdürüm yargılanıyor, şubat ayında kesinlikle hapis cezası alacak.
* Neden? Binayı yıkmadığı için. Ben o binayı yıkmam dedim. Vatandaşın kafasını sokacağı bir yer var, hayvanlarını koyacak bir ahırı var, bana emir veriyor yıkman gerekiyor diye...
* Peki, o vatandaş ne yapacak? Basit bir şekilde sorunu çözmek mümkün değil.
BAKANLIK YATIRIM YAPMIYOR
Pamukkale'nin Pamukkalelilere ait olduğunun altını çizen Ertemür, "Pamukkale'den gelir elde ediliyorsa o gelirin bana ait olması gerekiyor. O zaman ben Pamukkale'nin, Karahayıt'ın yatırımını, turist sayısını artıracak projeler yapabilirim. Sen Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak parayı alıp Ankara'ya götürüyorsun ama yatırımını yapmıyorsun. Kocaçukur'daki tesiste tadilat yapıyorlar, yukarıda da yapılıyor. O nedenle bizim oraları yıkmamızı istiyorlar. Biz de resmi yoldan yazışmaları yaptık. Encümen olarak kararımızı aldık. Bir ay içerisinde bize cevap gelirse yıkarız” ifadelerini kullandı.