GENÇLERİN SPOR YAPACAĞI ALAN SATILMASIN
Boğaziçi’nde toplu konut alanı olarak belirlenen bölgenin büyükşehir meclisinde yeniden spor alanına dönüştürülmesi bölge sakinlerini memnun etti. Çalkebir Derneği Başkanı Akbay, “Biz, gençlerimizin spor yapacağı alanın konut alanı olarak satılmasına karşıyız. Alınan bu kararla bağışçılarımızın ruhu huzur bulacak” dedi.
DBB Meclisi’nin, Baklan ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde daha önce spor alanı olarak tahsis edilmesine karşın konut alanına dönüştürülen bölgenin yeniden spor alanına dönüştürülmesi yönündeki kararı bölge sakinlerini memnun etti.
Çalkebir Derneği Başkanı Ahmet Akbay, Boğaziçi Mahallesi’nin Baklan’a bağlı bir belde belediyesi olduğu 1992 yılında, 16 vatandaşın tarlalarının kamulaştırılarak spor sahası yapılmak için harekete geçildiğini, bu süreçte bazı parsel sahiplerinin spor tesisi yapılmak üzere arazilerini bağışladığını belirterek süreci anlattı.
BÜROKRATİK ENGELLER AŞILAMAMIŞTI
O dönemde arazileri kamulaştırılan vatandaşların bir kısmına kamulaştırma bedellerinin ödenmediğini de kaydeden Akbay; “Boğaziçi kasabasının o zamanki sakinleri gençler için bir spor sahası yapılması amacıyla fedakârlık yapmıştır. Boğaziçi Belediyesi maddi imkânsızlıklar nedeniyle gerekli tesisleri yapamamıştır. Beden terbiyesi ile yapılan temaslarda ise bürokratik engeller aşılamamıştır. Belde belediyesi büyükşehir uygulaması ile birlikte kapatılarak Baklan Belediyesi’ne bağlanarak kapatıldı. Boğaziçi bir mahalle haline getirildi. Bin yılık kültür yok kabul edildi ancak Boğaziçi halkı Çal Kebir kültürü yaşatmaya devam ediyor. Ancak ilçe belediyesi bu kültüre gerekli saygı ve özeni göstermiyor” ifadelerini kullandı.
VATANDAŞIN ŞİKAYETİ VAR
Mahallede 1944 yılında yapılan parkın bakımsız olduğunu, spor sahası için ayrılan alanın imar planı değişikliği ile konut alanını çevrildiğini kaydeden Akbay, “Bu değişiklikten sonra parsellere ayırarak satmak istediler. Köy halkı itiraz edince burada TOKİ konutları yapılacağı söylendi. Ancak TOKİ Başkanlığı’na yaptığımız müracaat sonrası 2023 yılı Kasım ayında herhangi bir projenin bulunmadığı cevabı verildi. Hatta Baklan’da yapılan 94 konuttan 17’sinin halen satışının yapılamadığı bildirildi. TOKİ iddiasının da gerçek dışı olduğu ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
RUHLARI HUZUR BULDU
Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever’in büyükşehir belediye meclisinin kararından sonra Boğaziçi’ne doğalgazın gelmeyeceğini söylediği yönünde duyum aldıklarını kaydeden Akbay; “Bu proje ile doğalgazın ne ilişkisi var? Önceden köy olan Çataloba’da 5O dönümlük cami tarlası satıldı. Çataloba’ya doğalgaz mı geldi? Biz, gençlerimizin spor yapacağı alanın konut alanı olarak satılmasına karşıyız. Binlerce yıllık kültürü oluşturan Boğaziçi yerleşim düzeninin siluetinin değiştirilmesi tam bir kültür katliamıdır. Bu yanlış uygulamaya dur diyen Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’ne teşekkür ediyoruz. Bu sahanın oluşmasında fedakârlık yapan ve ahrete göçen hemşerilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. İnanıyoruz ki bu kararla onların da ruhları huzur bulacaktır” diye konuştu.