TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ 7 MİLYAR LİRALIK UYUŞMAZLIĞI ÇÖZDÜ
Tüketici hakem heyetleri, 2024 yılında yaklaşık 7 milyar lira değerinde 762 bin 100 uyuşmazlığı karara bağladı. Tüketicilerin en çok şikayet ettiği ürün ise ayakkabı oldu.
Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 1995 yılından beri faaliyet gösteren tüketici hakem heyetleri, uyuşmazlıkların adil, hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde çözülmesini sağlıyor. Bu sayede yargının iş yükü de önemli ölçüde azalıyor.
7 MİLYAR LİRALIK UYUŞMAZLIK ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU
Geçen yıl tüketici hakem heyetlerine yapılan başvuruların sayısı 755 bin 997 olarak gerçekleşti. 2023 yılından devreden başvurularla birlikte toplam 762 bin 100 uyuşmazlık karara bağlandı. Bu başvuruların toplam parasal değeri ise yaklaşık 7 milyar liraya ulaştı. 2023 yılına göre parasal değerde yüzde 75'lik bir artış yaşandı.
TÜKETİCİLER E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURUYOR
Tüketiciler, yazılı başvurunun yanı sıra e-Devlet ve Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden de başvurularını kolayca iletebiliyor. 2024 yılında yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 67'si e-Devlet üzerinden gerçekleştirildi.
EN ÇOK "BEDEL İADESİ" TALEBİ
Geçen yıl yapılan başvurularda en çok talep edilen konu, yaklaşık 293 bin başvuru ile "bedel iadesi" oldu. 204 bin başvuruda ise "ürünün değişimi veya hizmetin yeniden görülmesi" istendi. Diğer başvurular ise "ücretsiz onarım" ve "bedelden indirim" taleplerini içeriyordu.
AYAKKABI ŞİKAYETLERİNDE ZİRVE
Ürün ve hizmet bazında bakıldığında, tüketicilerin en çok ayakkabıyla ilgili şikayette bulunduğu görüldü. Ayakkabı şikayetleri, toplam başvuruların yaklaşık yüzde 13,2'sini oluşturdu. Ayakkabıyı, yüzde 4,86 ile kıyafet, yüzde 4,85 ile kredi kartı üyelik ücreti, yüzde 4,09 ile cep telefonu, yüzde 3,94 ile mobilya, yüzde 3,80 ile internet abonelikleri ve yüzde 2,82 ile GSM aboneliği şikayetleri takip etti.
PERAKENDE SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR
Sektörel bazda değerlendirildiğinde ise en çok başvuru, yüzde 58,79 ile perakende ticaret sektörüne yapıldı. Perakende sektörünü, yüzde 10,14 ile finansal hizmetler sektörü ve yüzde 9,79 ile abonelik hizmetleri sektörü izledi.