ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞSİZLİK ARTIYOR

Yükseköğretim mezunlarının işgücüne katılımı ve istihdamı artsa da işsizlik oranları yükseliyor. Özellikle 15-24 yaş arası gençlerde "ne eğitimde ne istihdamda" olan üniversite mezunu sayısı dikkat çekiyor.

TÜİK'in 2024 üçüncü çeyrek verilerine göre, Türkiye'de işgücüne katılım ve istihdam oranı eğitim seviyesiyle doğru orantılı olarak artıyor. Yükseköğretim mezunları, işgücüne katılım ve istihdamda yüzde 70'lerle en yüksek paya sahip olurken, onları mesleki veya teknik lise mezunları izliyor. Lise mezunlarında bu oranlar yüzde 50 civarında seyrederken, son yıllarda tüm eğitim düzeylerinde artış gözleniyor.

EN YÜKSEK İŞSİZLİK LİSE MEZUNLARINDA

İşsizlik oranlarına bakıldığında ise en yüksek işsizlik oranı yüzde 10,9 ile lise mezunlarında görülüyor. Yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranı ise son çeyrekteki yükselişle yüzde 10,3'e ulaşarak ikinci sırada yer alıyor. Mesleki veya teknik lise mezunlarında işsizlik oranı yüzde 9,8, lise altı eğitimlilerde yüzde 6,9 ve okur-yazar olmayanlarda ise yüzde 4,4 olarak kaydedildi.

NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA OLAN GENÇLER

Ne eğitimde ne istihdamda olan genç nüfusun eğitim düzeyine bakıldığında ise durum daha dikkat çekici hale geliyor. Okur-yazar olmayan gençler arasında bu oran yüzde 84 iken, lise altı eğitimlilerde yüzde 18,8, lise mezunlarında yüzde 29,6 ve mesleki veya teknik lise mezunlarında yüzde 30,2 olarak görülüyor. Okur-yazar olmayanları takiben, ne eğitimde ne istihdamda olan genç nüfus içinde ikinci sırada yüzde 36,3 ile yükseköğretim mezunları yer alıyor.

CİNSİYET FARKI DİKKAT ÇEKİYOR

15-24 yaş grubunda ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı 2024 üçüncü çeyreğinde yüzde 26,3 olarak kaydedildi. Erkeklerde bu oran yüzde 18,3 iken, kadınlarda yüzde 34,9'a yükseliyor. Bu fark, tüm eğitim seviyelerinde kendini gösteriyor. Örneğin, yükseköğretim mezunu 15-24 yaş aralığındaki gençlerde, ne eğitimde ne istihdamda olan erkeklerin oranı yüzde 26,4 iken, kadınlarda bu oran yüzde 42,5 ile son yılların zirvesine ulaşıyor.