121 BİN SOSYAL MEDYA HESABINA İŞLEM YAPILDI

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ekiplerinin 2024 yılı boyunca yürüttüğü "siber devriye" faaliyetleri kapsamında, çeşitli suçlarla bağlantılı olduğu tespit edilen 120 bin 926 sosyal medya hesabına işlem yapıldığını açıkladı.

SİBER DEVİRYE FAALİYETLERİ GENİŞ KAPSAMDA YÜRÜTÜLDÜ

Bakanlık, dijital ortamda güvenliğin sağlanması için 7/24 yürütülen siber devriye çalışmalarıyla internet üzerindeki suçların izlenmesi ve önlenmesine yönelik önemli adımlar attı. Sosyal medya platformlarında anahtar kelimeler, semboller ve şüpheli hesaplar takip edilirken, karanlık ağ ve şifreli mesajlaşma ağlarındaki suç faaliyetleri de mercek altına alındı.

Denetimlerde, toplamda 1524 kaçakçılık vakası, 101 göçmen kaçakçılığı, 54 bin 144 asayiş, 33 bin 207 terör, 14 bin 554 güvenlik suçu, 3 bin 517 siber suç ve 1604 narkotik suçu tespit edildi. Diğer kategorilerde ise 12 bin 275 suç kayda geçti.

"SİBER SUÇLARDA ÇEŞİTLİLİK ARTIYOR"

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının verilerine göre, siber suçların sayısı ve çeşitliliği 2024'te artış gösterdi. Yapay zeka teknolojilerinin kötüye kullanımıyla deepfake içerikler, sahte ses ve görüntü kayıtları dolandırıcılık amaçlı kullanılmaya başlandı.

Sosyal medya platformlarında “mavi tık” ve “takipten çıkaranları görme” gibi vaatlerle kullanıcı bilgileri çalınırken, yasa dışı bahis siteleri, oltalama mesajları ve sahte internet siteleri üzerinden dolandırıcılık girişimleri arttı.

En çok rastlanan siber suçlar şunlar oldu:

  • Sahte teknik servis dolandırıcılığı: Elektronik eşya tamiri/bakımı vaadiyle para toplandı.

  • Sahte sosyal yardım vaatleri: Devlet kurumlarının logoları kullanılarak vatandaşların kişisel bilgileri ele geçirilmeye çalışıldı.

  • Yasa dışı teklifler: "E-Devlet onaylı sınavsız ehliyet" gibi vaatlerle kullanıcılar kandırılmaya çalışıldı.

VATANDAŞLARA UYARI

Siber devriyeler, internet kullanımında dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaparak, kullanıcıların bilinmeyen bağlantılara tıklamaması ve kişisel bilgilerini paylaşmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.