KURUYAN GÖL KURTARILIYOR
Çameli’nde kuraklık ve su kaynaklarının tıkanması nedeniyle kuruyan Kolak Gölü için çalışma başlatıldı. Göl zemininde su kaynakları bulundu. Proje ile ekosistemin korunması amaçlanıyor.
Her mevsim farklı güzelliği ile öne çıkan Çameli’ndeki Kolak Gölü’nü kurtarmak için çalışma başlatıldı. Zaman içinde göle su sağlayan kaynakların tıkanması ve kuraklık nedeniyle tüm yüzey suyunu kaybeden göl için ilçe belediyesi ile birlikte bilim insanları ortak bir projenin altına imza attı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Uyak’ın sürdürdüğü çalışmalarda göl zeminindeki suyollarının tıkandığı kesin olarak tespit edildi. Zeminde biriken kil ve alüvyonların temizlenmesi için çalışma başlatıldı.
Bölgedeki ekosistemin korunması için gölün eski haline gelmesi gerektiği kaydedilirken, göl yatağında tespit edilen kanalların ve bu kaynaklardaki suyun analizleri yapıldı. Çameli Belediyesi Meclis Üyesi Sinan Hayrettin Kam ve Fen İşleri Müdürlüğü teknik personeli Öznur Yıldırım Bozok, sürecin aralıksız devam edeceğini belirterek, bölgenin doğal yapısının korunması için tüm imkanların seferber edileceğini vurguladı.
ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK
Kolak Gölünün kurtarılmasıyla ilgili olarak başlatılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, “Kurak geçen mevsimler nedeniyle kuruyan ve doğal güzelliğiyle doğa fotoğrafçılarının ilgi odağı olan Kolak Gölü için Çameli Belediyesi olarak harekete geçtik. Gölün ekosistemini koruma amacıyla başlatılan çalışmalara İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Uyak hocamız da katkı sağladı. Belediye ekiplerimizin yaptığı çalışmalarda göl yatağında su damarları tespit edildi ve bu kaynakların analizi için gerekli işlemler başlatıldı. Çalışmaların devam ettiği Kolak Gölümüzün eski ihtişamını en kısa sürede kavuşmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.