ATATÜRK İLE ÇALLI ARASINDA GEÇEN DİYALOG
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, Denizlili ünlü Ressam İbrahim Çallı ile Atatürk arasında geçen diyalogu anlattı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün birçok kere resmini yapan ressamların başında gelen Denizlili ünlü Ressam İbrahim Çallı, Atatürk’ü şahsen tanıyan ve aynı sofrayı paylaşan isimler arasında yer almayı başardı. Çallı’nın ‘Milli Mücadelede Zeybekler’ adını verdiği, Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere hazırlık yapan bir grup zeybek ile onları uğurlamaya gelen kadınları gösteren 118x154cm ebatlarında yağlı boya tablo, Atatürk tarafından da eleştirildi. 1923 yılında yapılan ve 1933 yılından bu yana ‘İnkılap Sergileri’ kapsamında Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde sergilenen resmin bir kopyası, Denizli Kent Müzesi’ndeki İbrahim Çallı’ya ayrılan alanda sergileniyor.
ATATÜRK İLE ÇALLI ARASINDA GEÇEN DİYALOG
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, Atatürk ile Çallı arasında geçen diyalogu aktardı. Prof. Dr. Tok; “İbrahim Çallı’nın Denizli Kent Müzesi’ndeki resmi bir simülasyon. Bunun orijinali Ankara’daki Resim Heykel Müzesi’ndedir. Bu resmin adı ‘Milli Mücadelede Zeybekler’dir. Bu resmin özelliği ise resimde bir at görünüyor. Bu resim çizildiğinde bu at daha gürbüz, bakımlı ve besili bir atmış. Atatürk bu resmi gördüğünde İbrahim Çallı’ya ‘İbrahim, o dönemde bizim atlarımızın bu kadar bakımlı ve gürbüz olma ihtimali yok. Biz kendimiz yiyecek bulamıyorduk. Bu kadar besili olamaz’ diyor. Daha sonra İbrahim Çallı bu atı daha zayıf şekilde düzeltiyor. Bu ilginç bir resimdir. Bunun orijinalinin buraya getirmek için çok uğraştık ama başaramadık. O yazışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.