DENİZLİLİ ÜRETİCİ EKOLOJİK TARIMA GEÇTİ

Baklan’da bir grup üretici ata yöntemleriyle üretime geri döndü. Zirai ilaç kullanmadan ürün yetiştiren üreticiler, hem toprağı hem de yer altı kaynaklarını korumayı hedefliyor.

Tarım ihraç ürünlerinin, ilaç kalıntıları nedeniyle sık sık geri döndüğü Türkiye’de üreticiler ata yöntemlerine geri dönmeye başladı. Denizli’nin Baklan ilçesinde bazı üreticiler zirai ilaç kullanmadan üretim yapmaya başladı.

Boğaziçi Mahallesi’nde buğday ekimi yapan üretici Ahmet Akbay, ekim öncesinde ve yetiştirme sırasında ilaç kullanmadığını, ekolojik dengeyi bozmamak adına ilaç kullanımını terk ettiğini söyledi. Dinlendirdiği tarlasına ekim gerçekleştiren Akbay bir video ile diğer üreticilere seslendi, hem insan sağlığına zarar veren hem de toprağı ve suyu zehirleyen ilaçlardan uzak durulmasını istedi.

ATALARIMIZIN YAPTIĞI GİBİ

Yaşadığı bölgede 60 bin hektarlık bir ovada üretim yapıldığını anlatan Akbay,. Yüzyıllar öncesinde atalarının kullandığı üretim yöntemlerine döndüğünü kaydetti. Her yıl tonlarca zehrin toprağa bulaştığını belirten Akbay, “Bu zehir ürünler aracılığı ile bünyemize geçiyor” diye konuştu. Ekim öncesinde tohumların ilaçlanması gerektiğinin söylendiğini hatırlatan Akbay; “Böcekler yemesin diye tohumlar ilaçlanıyor. Bu doğanın dengesine bir müdahale demektir. İnsanlık bunun kötü sonuçlarının yol açtığı felaketler yaşadı. Kendi toprağımızı zehirden arındırmak istiyoruz. Toprakta biriken zehir yer altı sularına ulaşıyor. Sularımızı zehirden korumak istiyoruz. Bir gün bu yer altı kaynaklarına ihtiyaç duyarsak, o su içilemez durumda olabilir” ifadelerini kullandı.

Ekim yaptığı tarlayı bir süre dinlendirdiğini anlatan Akbay daha sonra işlem görmemiş tohumlarını toprakla biliştirdi.