ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ DÖNEMİ
Finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesinde yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, yatırım fonu kazançları, mevduat faizleri ve borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerin tevkifat oranları artırıldı.
CUMHURBAŞKANI KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "çok kazanandan çok vergi alınması" ilkesine dayanan düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle, sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesinde adalet ve etkinlik sağlanması hedefleniyor.
Bu kapsamda, Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kâr paylarına uygulanan tevkifat oranları artırılarak, genel oranlara dönüldü.
MEVDUAT VE KATILMA HESAPLARINA UYGULANACAK VERGİ ORANLARI YÜKSELTİLDİ
Bugünden itibaren açılan veya vadesi yenilenen vadeli mevduat ve katılma hesaplarına uygulanacak vergi oranları şu şekilde belirlendi:
-
6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15,
-
1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12,
-
1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10.
Bu oranlar, 1 Kasım 2024 - 31 Ocak 2025 döneminde açılan hesaplar için yüzde 10, yüzde 7,5 ve yüzde 5 olarak uygulanıyordu. Önceki dönemlerde daha düşük olan bu oranlar, genel seviyeye yükseltilmiş oldu.
KUR KORUMALI MEVDUAT HESAPLARINA VERGİ ARTIŞI
Kur korumalı mevduat ve katılma hesapları için de benzer bir düzenleme yapıldı. Daha önce sıfır veya düşük oranlarda uygulanan tevkifat, artık diğer mevduat hesaplarıyla aynı seviyeye getirildi.
Buna göre, 1 Şubat 2025 itibarıyla açılan veya vadesi yenilenen kur korumalı mevduat hesaplarında tevkifat oranları şu şekilde uygulanacak:
-
6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 15,
-
1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12,
-
1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10.
Daha önce açılmış veya yenilenmiş hesaplar için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
BORÇLANMA ARAÇLARINDA VERGİ DÜZENLEMESİ
Bankalar tarafından yurt içinde ihraç edilen borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerde de tevkifat oranları artırıldı. Bugünden itibaren alınan banka tahvilleri ve bonolarından elde edilecek gelirler için:
-
1 yıldan kısa vadeli olanlarda yüzde 15,
-
1 yıl ve daha uzun vadeli olanlarda yüzde 10 tevkifat uygulanacak.
Daha önce edinilmiş borçlanma araçları için ise mevcut tevkifat oranları geçerli olacak.
YATIRIM FONLARINDAN ELDE EDİLEN GELİRLERE YÜZDE 15 VERGİ
Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde de vergi oranı artırıldı. Daha önce yüzde 10 olarak uygulanan tevkifat oranı, bugünden itibaren yüzde 15 olarak uygulanacak.
Ancak, hisse senedi yoğun fonlar ile iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları için tevkifat oranında değişiklik yapılmadı ve yüzde 0 olarak devam edecek.
MENKUL KIYMETLERDE VERGİ ORANLARI YÜKSELTİLDİ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemelerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç ettiği menkul kıymetlerde de genel tevkifat oranlarına geçildi.
Buna göre, varlığa dayalı ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için tevkifat oranı yüzde 7,5'ten yüzde 10’a çıkarıldı.
Ancak, devlet tahvili, Hazine bonoları ve Hazine tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde yüzde 0 tevkifat uygulaması sürdürülecek.
Bu düzenlemelerle, finansal piyasada vergi yükünün dengeli dağıtılması ve vergilendirme sisteminde adaletin sağlanması amaçlanıyor.