2. EL ARAÇ ALIM SATIMINDA YETKİ DOĞRULAMA ZORUNLULUĞU BAŞLADI
Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç ticaretinde kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi ve tüketici mağduriyetlerinin azaltılması amacıyla yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında artık taşıt ilanları yalnızca yetki belgesi olan işletmeler veya taşıt sahipleri tarafından verilebilecek. Geçiş süreci 1 Nisan’a kadar sürecek.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde kayıt dışı işlemleri önlemek ve sahte ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarını engellemek amacıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) devreye alındı. EİDS ile kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğu getirilerek, ilanların yalnızca taşıt sahibi ya da yetki belgeli işletmeler tarafından verilmesi sağlanacak.
Açıklamada, 2024 yılı itibarıyla 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi düzenlendiği belirtilerek, kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesi için işletmelerin belgelendirilmesinin teşvik edildiği ifade edildi.
1 NİSAN’DAN İTİBAREN YETKİSİZ İLANLARA İZİN VERİLMEYECEK
1 Kasım 2023’te kimlik doğrulamasıyla başlayan EİDS uygulamasının ikinci aşaması olan yetki doğrulaması, bugün itibarıyla devreye alındı. Ancak 1 Nisan 2025’e kadar geçiş süreci devam edecek. Bu tarihten itibaren, yetki belgesi olmayan oto galeriler ilan veremeyecek ve tüm taşıt ilanlarında yetki doğrulaması zorunlu hale gelecek.
Bakanlık açıklamasında şu bilgilere yer verildi:
"Taşıt sahiplerinin ilan verme konusunda oto galeri işletmelerini yetkilendirmesi, e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecektir. 1 Nisan’dan itibaren ilan platformlarında yetki doğrulaması yapılmadan taşıt ilanı verilemeyecek ve yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmeleri ilan girişi yapamayacaktır."
SAHTE İLANLAR VE SPEKÜLATİF FİYATLARA ENGEL
Bakanlık, bu düzenlemeyle sosyal medya dahil tüm elektronik platformlarda yayımlanan taşıt ilanlarının denetim altına alınacağını ve sahte, aldatıcı ilanların önüne geçileceğini vurguladı. Ayrıca, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve kayıt dışı galericilik faaliyetlerinin sonlandırılması hedefleniyor.
Yeni yönetmelik kapsamında ilanların elektronik ortamda titizlikle takip edileceği belirtilerek, piyasanın daha şeffaf ve güvenilir bir hale getirilmesinin amaçlandığı ifade edildi.