MALİYE KASAYA OTURDU 

Gelir İdaresi Başkanlığı, 81 ilde işletmelere yönelik toplu hasılat ve denetim çalışmalarını başlattı. Denetimler ilk olarak restoran ve lokantalarda gerçekleştiriliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyi önleme ve vergi gelirlerini artırma amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında işletmelere yönelik sıkı denetimlere başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 81 ilin defterdarlıklarına gönderdiği talimatla, 3 Şubat - 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında toplu hasılat ve denetim çalışmaları yürütülmesini istedi.

İLK DENETİMLER LOKANTALARDA YAPILIYOR

Denetimlerin ilk adresi restoran ve lokantalar oldu. Maliye ekipleri, işletmelerin kasalarına oturarak günlük hasılat tespitleri yapıyor. Bu süreçte Z raporları talep edilerek, gün içinde elde edilen gelirlerle beyan edilen rakamlar karşılaştırılıyor.

Denetimlerin ilerleyen süreçte hangi sektörlerde devam edeceği henüz netlik kazanmasa da 27 Eylül 2024’te yayımlanan 326 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde denetim kapsamına alınabilecek sektörler arasında kuyumculuk, diş hekimliği, güzellik salonları, plastik cerrahi, araç bakım servisleri ve turizm amaçlı su sporları faaliyetleri gibi meslek gruplarının yer aldığı belirtiliyor.

HASILAT TESPİTİ NASIL YAPILACAK?

Hasılat denetimleri, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 69’uncu maddesine eklenen düzenlemeyle resmiyet kazandı. Yeni sistem kapsamında:

  • İşletmelerde bir ay içinde üç kez olmak üzere yılda toplam 12 kez yoklama yapılacak.

  • Tespit edilen günlük hasılatlar esas alınarak, aylık ve yıllık ortalama hasılat hesaplanacak.

  • Beyan edilen hasılat ile tespit edilen gelir arasında yüzde 20’den fazla fark olması halinde mükellef izaha davet edilecek.

BAKAN ŞİMŞEK: “KASAYA OTURUP SABAH AKŞAM HASILAT TESPİTİ YAPACAĞIZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, denetimlerin kapsamına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Biz işletmelerde artık hasılat tespitine gideceğiz. Kasaya oturacağız, sabahtan kapanışa kadar hasılat tespiti yapacağız. Bunu değişik günlerde, değişik aylarda tekrarlayacağız. Beyan bununla uyumlu değilse ‘izaha’ davet edeceğiz."