10 MAHALLENİN RİSK HARİTASI ÇIKARILIYOR

Merkezefendi Belediyesi, ilçede depreme karşı en riskli 10 mahallede binaların taramasını yapıyor. Şu ana kadar 6 mahallede tamamlanan çalışmanın sonbaharda tamamlanması bekleniyor. Belediye Başkanı Şeniz Doğan, üniversitenin desteği yürüttükleri çalışmada, bu mahallelerden konut alacak veya kiralayacaklarla bilgileri paylaşılabildiklerin söyledi.

Merkezefendi Belediye Meclisinin 2025 yılı şubat ayı toplantısında, 6 Şubat depreminin yıldönümünde ilçede depreme karşı yürütülen çalışmalar gündeme geldi. Belediye Başkanı Şeniz Doğan, toplantıda yaptığı konuşmada, yaşanan acıya ilişkin sosyal medyadaki görsellerle aynı duyguları tekrardan yaşadıklarını belirterek, depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu ifade etti. Sadece deprem değil başka doğal afetlere karşı da akıl ve bilim yoluyla gereken önlemleri yerel yönetimler olarak hep birlikte alacaklarını vurgulayan Doğan, “6 Şubat depreminden sonra geçen dönem biz de ilçemizde gereken önlemleri almaya gayret ettik. Gerçekten Türkiye'ye örnek olan aslında bir iş yaptık” dedi.

RİSK ANALİZİ TARAMASI YAPILDI

Bunun kamuoyunda fazla yer almadığını dile getire n Doğan, “Ama güzel bir toplantıyla daha ayrıntılı açıklayacağız ilerleyen dönemde. 10 mahallemizde bir bina risk analizi çalışması, taraması yaptırdık. Bugün itibariyle altıncı mahallemizi yapıyoruz. Bugünlerde Merkezefendi Mahallemizi yapıyoruz. Bugüne kadar yapmış olduğumuz mahalleler; Akkonak, Altıntop, Değirmenönü, Karaman, Sevindik, Sırakapılar ve şu anda da Merkezefendi Mahallesinde bu taramayı yapıyoruz. Bunu tamamen kendi belediyemizdeki çalışan mimar, mühendis ve tekniker arkadaşlarımızla birlikte yapıyoruz. Güzel bir çalışma oldu, verileri elektronik ortamda birleştiriyoruz. Üniversitedeki hocalarımızla birlikte, mühendislik fakültesindeki hocalarımızla birlikte bu verileri oraya gönderip onlardan bu işin örneklendirilmesini ve risk haritasını, analizini alıyoruz. Bu bize olası bir depremde, tabii depremin şiddeti ve büyüklüğü de çok önemli, riskli bina sayımız, birinci derece olanlar çok riskli, beşe ayrılıyor, bunun teknik açıklamaları var. Olası bir depremde bunun şiddetleri farklı farklı, öncelikli olarak  birinci derece olan, yıkılma olasılığı çok fazla olan kaç binamız var, hangi yollar kapanabilir, hangi caddelerde hangi sokaklarda bu birinci derece riskli olan binalarımız var, bunları tespit etme şansımız oluyor.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜME DİKKAT ÇEKTİ

Bu dönem kentsel dönüşümü yapmayı ümit ettiğinin altını çizen Doğan, “Burada hem ilçe hem büyükşehir hem bakanlığın desteği çok önemli… Bu anlamda da çalışmalarımız var, çalışma arkadaşlarımızla birlikte. Tabii bunun yanı sıra ev almak isteyen ya da ev kiralamak isteyen hemşehrilerimiz bize geldiğinde biz bu evleri saklamıyoruz, paylaşıyoruz. Yani o parselde, o konutta bir risk analizi yaptıysak özellikle bu 6 mahallemizde, burayı kiralayabilir miyim, burayı satın alabilir miyim gibi, elimizde böyle bir verinin olduğunu paylaşıyoruz. Çünkü hep söylüyorum; binalar yapıyoruz, parklar yapıyoruz, sosyal yardımlar yapıyoruz ama öncelikle hedefimiz, sizlerle birlikte meclis üyelerimizle birlikte öncelikle hedefimiz insanların can güvenliği ve can sağlığı olmalı. Eğer can güvenliğiniz ve can sağlığınız olmadığı sürece ne yaparsak yapalım boş. Bu anlamda da sadece deprem değil doğal afetlerle mücadelemizi sürdürüyoruz.” diye konuştu.

DEPREM BİRİMİ OLUŞTURULDU

Depremle ilgili müdürlük kurduklarını dile getiren Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

* Güzel bir çalışma yapıyoruz. Yeni müdürlüğümüz Selçukbey Mahallemize aldık, şu an son aşamada, içini yerleştiriyoruz. Tamamen ilgili müdürlüğümüzü oraya ayırdık ki hem çalışabilsin, okullarda eğitimlerimiz olacak, kendi çalışma arkadaşlarımızla depremle ilgili bilgilendirme, tatbikat gibi çalışmaları yine orada yapacağız.

* AKUT’la AFAD’la, şehrimizdeki diğer kurumlarla da işbirliğini bu anlamda sürdürüyoruz. Yine bilinçlendirici  yazılar, sosyal medya görsellerini paylaşmaya gayret ediyoruz. Son olarak da liselerimizden başlayarak deprem çantası dağıtmaya başladık, bir farkındalık yaratmak adına.

* Doğal afetlerle mücadelede bu yaptıkları risk analiz haritasının önemine işaret eden Doğan, “Aslında birçok belediyenin yapmadığı, elimizde güzel bir veri. Umut ediyorum ki; Merkezefendi Belediyesi olarak hepimiz örnek oluruz ve bu şekildeki çalışmayı diğer deprem kuşağındaki ilçelerimiz, illerimiz belediyelerimiz de yapar. Bunu daha da geliştireceğiz. 10 mahallemiz en çok risk altında. 10 mahallemizi bitirdiğimizde depremle ilgili, sanırım bu sonbahar aylarına denk geliyor, sonbaharda güzel bir çalıştay yapmayı planlıyoruz.