ALIŞVERİŞLERDE KREDİ KARTINI EN ÇOK KULLANAN ÜLKE TÜRKİYE
Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında alışverişlerde en çok kredi kartı kullanan ülke olarak öne çıktı. Nakit ödeme kullanımında da üst sıralarda yer alan Türkiye’de, banka kartı kullanımı ise oldukça düşük seviyede kaldı.
![](https://denizliyeniolay.com/1200/630/1/media/2025/02/ALISVERISLERDE-KREDI-KARTINI-EN-COK-KULLANAN-ULKE-TURKIYE-1739084919.jpg)
AVRUPA’DA BANKA KARTI ÖNE ÇIKARKEN TÜRKİYE’DE KREDİ KARTI LİDER
Worldpay tarafından yapılan araştırmada, 2023 yılında küresel ödeme yöntemleri karşılaştırıldı ve 2027 yılına yönelik öngörüler paylaşıldı. Buna göre, Avrupa genelinde tüketiciler en çok banka kartlarıyla ödeme yaparken, Türkiye’de kredi kartı kullanımı açık ara önde yer aldı.
Avrupa’da fiziksel alışverişlerde banka kartları, toplam satış noktası (POS) işlem değerinin yüzde 41’ini oluşturdu. Kredi kartları ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer aldı. Avrupa'da kredi kartlarına sağlanan ödüllerin ve kampanyaların ABD gibi pazarlara kıyasla daha sınırlı olması, banka kartı kullanımını daha cazip hale getirdi.
Türkiye'de ise kredi kartları, hem online hem de fiziksel alışverişlerde en çok tercih edilen ödeme yöntemi oldu. Kredi kartlarının özellikle yüksek enflasyon dönemlerinde tüketiciler için büyük önem taşıdığı belirtildi.
TÜRKİYE’DE KREDİ KARTI KULLANIMI YÜKSEK SEVİYEDE
Araştırmaya göre, Türkiye’de 2023 yılında kredi kartları e-ticaret harcamalarının yüzde 48’ini, fiziksel alışverişlerin ise yüzde 42’sini oluşturdu. Kredi kartı kullanımının 2027 yılına kadar en yaygın ödeme yöntemi olarak kalacağı tahmin ediliyor.
Öte yandan, Türkiye’de banka kartı kullanımı düşük seviyelerde kaldı. Banka kartları, Avrupa'da en çok tercih edilen ödeme yöntemi olmasına rağmen Türkiye’de yeterince yaygınlaşmadı.
NAKİT ÖDEMEDE DE ÜST SIRALARDA
Araştırma, Türkiye’nin nakit ödeme kullanımında da Avrupa’da üst sıralarda yer aldığını ortaya koydu. 2023 yılında Türkiye’de POS işlem değerinin yüzde 33’ü nakit olarak gerçekleşti. Bu oranla Türkiye, Almanya ve İspanya’nın ardından Avrupa’da en yüksek nakit kullanımına sahip üçüncü ülke oldu. Ancak, nakit ödeme kullanımının 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15 azaldığı belirtildi.
DİJİTAL CÜZDANLAR YAYGINLAŞIYOR
Türkiye’de dijital cüzdan kullanımı da giderek artıyor. 2023 itibarıyla e-ticaret harcamalarının yüzde 16’sı ve fiziksel alışveriş harcamalarının yüzde 11’i dijital cüzdanlar aracılığıyla yapıldı. Türkiye’de dijital cüzdan sektöründe BKM Express, Maximum Mobil, Papara ve Paycell gibi yerel sağlayıcıların ağırlıkta olduğu belirtildi.
Öte yandan, “Şimdi Al Sonra Öde” (BNPL) modeli Türkiye’de yavaş da olsa yaygınlaşmaya başladı. İlk kez araştırmaya dahil edilen BNPL yöntemi, 2023 yılında e-ticaret işlem değerinin yüzde 1’ini oluşturarak yaklaşık 159 milyon dolarlık bir hacme ulaştı.