BİR AYDA 1 MİLYAR 98 MİLYON ZARARLI ERİŞİM

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) 2025 yılı Ocak ayında 1.5 milyon IP adresine yönelik 1 milyar 98 milyon 721 bin zararlı erişim isteğini engellediğini açıkladı. Ayrıca, 991 alan adına erişim engeli getirilerek dolandırıcılık amaçlı oltalama saldırılarının önüne geçildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) verilerini değerlendirdi.

Bakan Uraloğlu, USOM’un siber tehditleri önlemek amacıyla kesintisiz çalıştığını belirterek, “USOM, ulusal güvenlik ve siber olaylara müdahale konusunda kritik bir görev üstleniyor. Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla sürekli alarm, uyarı ve duyurular yaparak siber kapasiteyi güçlendiriyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN SİBER SAHASI 7/24 KORUMA ALTINDA

USOM’un koordinasyonunda kamu kurumları ve kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin (SOME) 7 gün 24 saat görev başında olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “USOM bünyesinde 2 bin 324 SOME ekibi ve 8 bin 9 uzman personel ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Anlık olarak 17 milyon IP adresini tarayarak güvenlik açıklarını proaktif şekilde tespit ediyoruz” diye konuştu.

2025 yılı Ocak ayında gerçekleştirilen güvenlik taramalarında 1.165 siber güvenlik açığının belirlendiğini ifade eden Uraloğlu, bugüne kadar toplamda 78 bin 558 güvenlik açığının tespit edilerek ilgili kurumların bilgilendirildiğini söyledi.

1 MİLYAR ZARARLI ERİŞİM TALEBİ ENGELLENDİ

USOM’un 2013 yılından bu yana toplamda 437 bin 27 zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini belirten Uraloğlu, 2025 yılı Ocak ayında ise ülkemizdeki 1.5 milyon IP adresine yönelik 1 milyar 98 milyon 721 bin 827 zararlı erişim isteğinin engellendiğini kaydetti.

YERLİ VE MİLLİ YAZILIMLARLA SİBER TEHDİTLERE KARŞI ÖNLEM

Siber güvenlik alanında yerli ve milli yazılımların kritik rol oynadığını vurgulayan Uraloğlu, USOM tarafından geliştirilen Avcı, Azad ve Kasırga projelerinin ulusal güvenlikte önemli katkılar sağladığını belirtti.

Özellikle Kasırga projesi kapsamında haftalık 131 taramayla 286 farklı port ve 918 farklı zafiyet taraması yapıldığını ifade eden Uraloğlu, “Bu çalışmalar sayesinde olası siber saldırılara karşı erken önlem alıyoruz” dedi.

OLTALAMA SALDIRILARINA KARŞI MÜCADELE

Ocak ayında USOM’un yapay zeka destekli sistemleriyle oltalama saldırılarına karşı önemli adımlar atıldığını dile getiren Uraloğlu, “Vatandaşlarımızı dolandırmaya yönelik 991 alan adına erişim engeli getirdik ve toplamda 5 bin 869 oltalama saldırısını engelledik” dedi.

Ayrıca, 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin güvenlik açıklarına karşı tarandığını belirten Uraloğlu, siber tehditlere karşı kesintisiz mücadelenin süreceğini ifade etti.