DENİZLİ’DE EKONOMİ VE PARA POLİTİKASI KONUŞULDU
Denizli’de düzenlenen "TCMB Para Politikaları ve Makroekonomik Görünüm Toplantısı"nda, iş dünyasının talepleri ele alındı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, finansmana erişim ve ihracat odaklı ekonomik gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
![](https://denizliyeniolay.com/1200/630/1/media/2025/02/DENIZLI-DE-EKONOMI-VE-PARA-POLITIKASI-KONUSULDU-1739286778.jpg)
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "TCMB Para Politikaları ve Makroekonomik Görünüm Toplantısı" kapsamında Denizli’ye gelerek iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. 11 Şubat 2025 Salı günü Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya; Önceki Dönem Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve Denizli iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı.
DENİZLİ ÜRETEN BİR ŞEHİR
Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan’ı ve heyetini Denizli’de ağırlıyor olmaktan onur mutluluk duyduğunu belirten Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun yaptığı konuşmada, "Denizli üreten bir şehir hatta tükettiğinden fazlasını üreten bir şehir. Denizlili iş dünyasının geçen yıl yaklaşık 4 buçuk milyar dolar ihraçtı oldu. Denizli ürettiğini aynı zamanda ihracat eden ve bu anlamda ciddi potansiyeli olan bir şehir. Bundan sonraki süreçte de buradaki iş dünyasını temsilcilerinin gayretleriyle hep birlikte Denizli’mizde üretmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
ENLASYON ÜRETEREK DÜŞÜRÜLEBİLİR
Üretken bir Türkiye ile enflasyona karşı mücadele edileceğini belirten AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci ise "Bu ülke kalkınacaksa, ülkemizi büyüteceksek ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır devletler seviyesine gelemesin hedefliyorsak bunu ancak ve ancak daha fazla üreterek, daha fazla ihracat yaparak başarabiliriz. Bunu da sadece ve sadece özel sektörle yapacağız. Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında sektörlerin oluşması için kurulan kuruluşlar vardı. Devlet öncü olarak bazı fabrikalar kurarak sektöre öncü olmak zorundaydı. Şimdi Devlet öncü oldu sektörleri oluşturdu şimdi bu üretimlere özel sektörler devraldı devam ediyor. Bundan sonrada sonra da özel sektörde olacak. Büyümeyi de şimdiye kadar olduğu gibi yine özel sektörle devam edeceğiz. Merkez bankamızın almış olduğu ekonomik tedbirlerle, sıkı para politikalarını sonuna kadar destekliyoruz. Enflasyonla ilgili ilk çekilen setten sonra enflasyonla mücadele edecek, enflasyonun kökünü kazıyacak şey üretimi artırmaktır. Üretimi artırmak için bir seferberlik başladı ve durmadan devam edecek. Enflasyonla topyekûn mücadele edeceğiz. Küresel ekonomik dengelerde yaşanan değişimlere karşı ülkemizi en iyi şekilde hazırlayacağız" dedi.
İHRACATTA KÜRESEL BELİRSİZLİKLERİN ETKİSİ SÜRÜYOR
Denizli Sanayici, Tüccar ve İş İnsanları Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Memişoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonomik gelişmelerin Denizli ihracatına etkilerini değerlendirdi.
Denizli’nin dış ticaret dengesine değinen Memişoğlu, "1993 yılında 170 milyon dolar olan ihracatımız, bugün yıllık 5 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılında 4,4 milyar dolarlık ihracata karşılık 2,7 milyar dolarlık ithalat yaptık. Bu da yüzde 164’lük bir ihracatın ithalatı karşılama oranına işaret ediyor" ifadelerini kullandı.
Denizli’nin ihracat birim değerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Memişoğlu, "Ülke genelinde ihracat birim değeri 1,46 dolar iken, Denizli’de bu rakam 2,11 dolar seviyesinde" dedi.
İŞ DÜNYASI, MERKEZ BANKASI’NDAN DESTEK BEKLİYOR
Toplantıda iş dünyasının finansmana erişim konusundaki talepleri de gündeme geldi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’a sunulan dosyada yer alan 10 başlık arasında şunlar öne çıktı:
Rekabetçi kur politikası ve döviz kurlarının enflasyonla paralel seyretmesi
İhracat bedellerinin yurda getirilme süresinin 180 gün olarak belirlenmesi
Rusya ile ticarette nakit beyan formu zorunluluğunun kaldırılması
İhracat bedellerinin en az yüzde 30’unun TL’ye çevrilme zorunluluğu
Döviz dönüşüm desteğinin yüzde 2’den yüzde 4’e çıkarılması
Finansmana erişimin kolaylaştırılması ve reeskont kredisi kullanımı
Memişoğlu, "Özellikle Merkez Bankası’nın aralık ayında başlattığı faiz indirimlerinin devam etmesiyle, üretim ve yatırım ortamının iyileşmesini bekliyoruz" dedi.
KARAHAN’DAN DENİZLİ İŞ DÜNYASINA TEŞEKKÜR
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, toplantının sonunda yaptığı konuşmada, Denizli iş dünyasının üretim ve ihracattaki başarısını takdir etti. Karahan, "Denizli, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sunan şehirlerimizden biri. İş dünyasının taleplerini dikkatle değerlendirerek, ekonominin sürdürülebilir büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz" dedi.
Toplantının sonunda Denizli iş dünyası temsilcileri, Karahan’a teşekkür ederek iş dünyasının beklentilerini dile getirdi.