BÜYÜK TEHLİKE KAPIDA
Kış bitiyor ama yağışlar yetersiz. Denizli özellikle tarımsal sulamada büyük sıkıntı yaşayacak. Kentin en büyük rezervine sahip Adıgüzel Barajı’nda su seviyesi yüzde 12, içme suyu da sağlayan Akbaş Barajı’nda ise yüzde 22 seviyelerinde…

İklim değişikliğinin beraberinde getirdiği kuraklık, yağış rejimlerinin değişmesi su sıkıntısını artırıyor. Tatlı suyun büyük bölümünü tüketen tarım sektörünü büyük bir sorun bekliyor. İçme ve kullanma suyu da tehlikede. Hava sıcaklıklarının düşmesi ile ara sıra gelen yağışlar hissettirmese de gizli bir kuraklık yaşanıyor.
AKBAŞ’TA SEVİYE YÜZDE 22’YE ÇIKTI
Geçtiğimiz yıl Ekim ayı içinde su seviyesi kotun altına düşen Akbaş Barajı’nda seviye mevsim beklentilerinin çok çok altında kaldı. Barajın yapısal bütünlüğünü tehlikeye sokan kuraklık nedeniyle kentte 400 bin kişiye su sağlayan bu kaynağın kullanımı Kasım ayını görmeden durdurulmuştu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu doluluk oranının yüzde 10’unun altına düştüğünü, DSİ’nin su sağlamayı bıraktığını, vatandaşların bu nedenle su konusunda tasarruf yapmasını istemiş, gerekirse su kesintilerine gidebileceklerini kaydetmişti.
Kış dönemi boyunca zaman zaman yağan kar ve sağanaklar da bu kaynağın istenilen seviyeye çıkmasını sağlayamadı. Akbaş Barajı’ndaki su seviyesi bugün itibariyle yüzde 22 seviyesine ancak ulaşabildi. Bu seviye, beklentinin çok altında olarak gerçekleşmiş oldu. 24 milyon 450 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip barajda ancak 5 milyon 297 bin metreküplük su bulunuyor. Kaynak aynı zamanda tarımsal sulamada da kullanılıyor.
ADIGÜZEL’DE SU YOK
Denizli’deki en büyük su rezervine sahip baraj olan Adıgüzel Barajı’ndaki durum da endişe verici boyutlarda. Geçtiğimiz yıl tarihinde görülmemiş seviyelere gerileyen su bu tesisin de yapısal bütünlüğünü tehlikeye sokmuştu. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, güvenlik nedeniyle barajdan su salmayı durdurmuştu. 1,7 milyar metreküp su tutma hacmine sahip barajda doluluk oranının yüzde 12 seviyelerinde olduğu belirtiliyor. Bu rakamlar resmi makamlarca henüz doğrulanmamış olsa da saha gözlemleri endişeyi artırıyor.
TARIMDA GİZLİ KURAKLIK TEHDİDİ
Yeterli yağışların olmaması tarım sektörünü doğrudan etkiliyor. Hem sulanabilir topraklar hem de kıraç tarlalar için risk büyük… Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici yaşanan durumu ‘gizli kuraklık’ olarak tanımladı.
Endişelerini paylaşan Gemici; “Henüz beklediğimiz yağışı alamadık. Şu ana kadar kıraç alanlardaki hububat ekilişleri iyi kötü idare etti. Ancak toprak suya doymuş değil. Esas sıkıntı bu… Mart, nisan aylarıyla birlikte havaların ısınmasıyla bu yağışların yetersizliği kendini hissettirecektir. Önümüzdeki ay sonuna kadar yağış beklentilerimiz gerçekleşirse kıraç alanları kurtarabiliriz. Beklentimiz gerçekleşmez ise kıraç tarım alanlarında büyük bir sıkıntı kapımızda” ifadelerini kullandı.
SULU TARIM ALANLARI DA RİSK ALTINDA
Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici yaşanan kuraklığın sulu tarım alanlarını da tehdit ettiğine dikkat çekti. Tarımsal sulamada kullanılan barajların tarihinde olmadığı kadar düşük seviyede olduğunu kaydeden Gemici; “Sulu tarım alanları için de büyük bir tehlike var. Adıgüzel Barajı’nda su seviyesi çok düşük. Aşağı havzayı sulayan Gökpınar Barajı’nda da su seviyesi çok düşük. Yüzde 20’ler civarında bile yok. Meteoroloji hava durumunda yüksek kesimlere kar yağışı gösteriyor ama yeterli seviyede gerçekleşmiyor. Değişken bir iklim yapısına doğru evrildik. Yaz döneminde çok ciddi bir tehlike bizi bekliyor. Şubat sonu ve mart ayı da bu şekilde aralıklı yağışlarla geçerse işimiz çok zor. İnşallah Cenab-ı Allah bizleri, dili ağzı olmayan aciz canlıları kurtaracak rahmeti kavuşturur” ifadelerini kullandı.