DENİZLİ’NİN AR-GE VE İNOVASYON GÜCÜ ARTIYOR

Denizli, sanayi, teknoloji ve tasarım alanlarında yaptığı yatırımlarla Türkiye’nin inovasyon haritasında önemli bir yer edinmeye devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, 2025 itibarıyla şehirde 14 Ar-Ge Merkezi ve 12 Tasarım Merkezi faaliyet gösteriyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, 2025 yılı Ocak ayı itibarıyla Denizli’de 14 Ar-Ge Merkezi ve 12 Tasarım Merkezi faaliyet gösteriyor. Kentte üinversiteye bağlı 2 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. Sanayi, teknoloji ve tasarım alanlarında yaptığı yatırımlarla Türkiye’nin inovasyon haritasında önemli bir yere sahip olan Denizli, teknoloji yatırımlarıyla geleceği şekillendirmeye çalışıyor. Bu yatırımlar, Denizli’nin sanayi gücünü artırarak ulusal ve uluslararası pazarda rekabet edebilirliğini yükseltmeyi amaçlıyor.

TEKSTİL VE MAKİNE SEKTÖRLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Denizli, özellikle tekstil ve makine sektörlerinde yaptığı Ar-Ge yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Türkiye genelinde 78 tekstil Ar-Ge merkezi bulunurken, Denizli’deki 7 tekstil Ar-Ge merkezi bu alanda önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, 168 Ar-Ge merkeziyle Türkiye’de en büyük paya sahip olan makine ve teçhizat imalat sektörü de Denizli’nin en güçlü olduğu alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu merkezlerde yürütülen projeler, yüksek katma değerli üretimi teşvik ederek, bölgedeki sanayi kuruluşlarının rekabet gücünü artırıyor.

TASARIM MERKEZLERİNDE İLK 10’DA

Denizli, 12 tasarım merkeziyle Türkiye’nin en fazla tasarım merkezine sahip ilk 10 ili arasında yer alıyor. 2016 yılında yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketi ile tasarım faaliyetleri de destek kapsamına alınırken, bu düzenleme Denizli’deki sanayi sektörlerine büyük katkı sağladı. Şehirdeki tekstil ve imalat sanayine yönelik tasarım merkezleri, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine öncülük ediyor ve ihracat kapasitesini artırıyor.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ

Denizli’deki teknoloji yatırımları arasında en dikkat çeken yerlerden biri de Denizli, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri. Pamukkale Üniversitesi’nde 2007'de kurulan Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin yanı sıra 2024’te kurulan Denizli OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi, sanayi ile üniversite iş birliğini güçlendirerek, girişimcileri ve Ar-Ge firmalarını desteklemeyi hedefliyor. Türkiye’de aktif olarak faaliyet gösteren 91 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nden birine sahip Denizli’nin bu yeni yatırımla teknoloji tabanlı girişimlere sağlanan teşvikler ve özel destek programları ile inovasyon kapasitesinin artırılması amaçlanıyor.

İNOVASYON VE TEKNOLOLOJİ ÜSSÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de toplam 1.331 Ar-Ge merkezi ve 333 tasarım merkezi faaliyet gösteriyor. Denizli, sahip olduğu 14 Ar-Ge ve 12 tasarım merkezi ile Türkiye’nin yenilikçi şehirleri arasında kendine sağlam bir yer edinmiş durumda. Yeni açılan Denizli OSB Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile birlikte, şehirdeki sanayi kuruluşlarının teknoloji ve inovasyon odaklı dönüşüm süreci hız kazanıyor. Bu yatırımların önümüzdeki yıllarda daha da artması ve Denizli’nin Türkiye’nin teknoloji ve tasarım ekosisteminde daha güçlü bir konum elde etmesi bekleniyor. Şehir, sanayi, akademi ve girişimcilik iş birlikleriyle geleceğin inovasyon üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde gerçekleştirilen projeler ile özkaynakla gerçekleştirilen projeler sonucu ortaya çıkan ürünlere bakanlık tarafından Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesi verilmekte olup, söz konusu mal ve hizmet sahipleri bu belge ile iş deneyim belgesi olmadan da kamu ihalelerine girebiliyor. İnovasyon ve teknolojiye verdiği önemle dikkat çeken Denizli’den Isparta ile birlikte 5 firma Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) Belgesine sahip olurken, yüksek teknoloji ürünlerin ticarileşmesi ve bu ürünlere yönelik yatırımın artırılması ve hızlandırılmasını amaçlayan “Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı” kapsamında da Denizli’de 1 firma “Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı”ndan yararlandı.