MOBBİNGLE MÜCADELE GENELGESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan genelgeyle, iş yerlerinde psikolojik tacizle (mobbing) mücadelede yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Çalışanların korunması, farkındalık artırılması ve başvuru mekanizmalarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Genelgede, çalışanların motivasyonunu artırmak, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla iş yerlerinde psikolojik tacize karşı alınacak önlemler sıralandı. İş yerlerinde çalışanların kasıtlı ve sistematik olarak aşağılanması, dışlanması, kötü muameleye tabi tutulması ve yıldırılmasına karşı etkin bir mücadele yürütüleceği vurgulandı.

Bu kapsamda psikolojik tacize maruz kalan çalışanlar, ilgili kurum veya kuruluşlara, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER), Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu’na, ALO 170 hattı üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ya da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulunabilecek.

PSİKOLOJİK TACİZLE MÜCADELE KURULU YENİDEN OLUŞTURULDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde daha önce kurulan Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu, yeniden teşkilatlandırılarak kapsamı genişletildi. Kurul; Adalet Bakanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve işçi, işveren temsilcilerinin de katılımıyla toplanacak.

Bu kurul, ülke çapında mobbing ile mücadele politikalarının oluşturulmasına katkı sağlayacak, farkındalık artırma çalışmaları yapacak, raporlar ve bilgilendirme dokümanları hazırlayacak. Çalışmaların sekretarya hizmetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülecek.

İŞVEREN VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI ARTIRILDI

Genelgeye göre, iş yerlerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikli olarak işveren ve yöneticilerin sorumluluğunda olacak. İşverenler, çalışanların haklarını ihlal eden her türlü davranışı önlemek için koruyucu politikalar geliştirmekle yükümlü olacak.

Ayrıca, iş yerlerinde mobbingle mücadele farkındalığını artırmak amacıyla eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenecek. Eğitim programlarında psikolojik taciz konusuna yer verilerek tüm çalışanlara hakları ve başvuru mekanizmaları hakkında bilgi verilecek.

İddiaların araştırılması ve soruşturulmasında ise gizlilik ve özel hayatın korunması ilkelerine azami dikkat gösterileceği, asılsız iddialarla kurumların itibarına zarar verilmemesi için sürecin titizlikle yürütüleceği vurgulandı.

ALO 170 HATTI ÜZERİNDEN DESTEK VERİLECEK

Mobbinge maruz kalan çalışanlar için ALO 170 hattında görev yapan psikologlar aracılığıyla bilgilendirme, destek ve rehberlik hizmetlerinin sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca, toplu iş sözleşmelerinde mobbingi önleyici ve koruyucu hükümler yer almasına özen gösterileceği belirtildi.

Yeni genelgeyle birlikte 2011/2 sayılı eski genelge yürürlükten kaldırıldı. İş yerlerinde mobbingle mücadelede tüm kurum ve kuruluşların üzerine düşen görevleri yerine getirmesi ve iş birliği içinde çalışması gerektiği vurgulandı.