PERSONEL MAAŞI TARTIŞMASI
Merkezefendi Belediyesi’ndeki işçilerin maaşları, AK Parti ve CHP’li meclis üyelerine karşı karşıya getirdi. Başkan Doğan, sendika ile yapılan toplu sözleşme görüşmeleri hakkında meclis üyelerine bilgi verdi, 30 bin liranın fazlası bir ücret üzerinde görüşüldüğünü ifade etti.

Merkezefendi Belediye Meclisinin 2025 yılı Mart ayı toplantısı birinci birleşimi, Belediye Başkanı Şeniz Doğan başkanlığında yapıldı. Toplantıda gündem maddelerinin ilgili komisyonlara havale edilip 10 Mart Pazartesi günü ikinci birleşimde görüşülmesi kararlaştırıldı. Belediye Meclisinin mart ayı toplantısında AK Parti Grubunun verdiği iki soru önergesi gündeme damga gibi düştü. AK Parti Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Tercan Türkmen ile meclis üyeleri Feride Kabadayılar ve Yavuz Aki imzası ile verilen soru önergeleri, mecliste hararetli tartışmalara yol açtı.
AK PARTİ ÖNERGE VERDİ
AK Parti Grubunun verdiği soru önergelerinde, “Belediyede çalışan personellerin maaşları” ile “belediyenin borç durumu” hakkında bilgi istendi. Belediyede çalışan personellerin maaşları ile ilgili önergede, “Belediye İş Sendikasına kayıtlı 1.000'e yakın personelimiz 2024 yılından beri zaman almışlar mıdır? Zam aldılar ise zam oranları nedir? Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendika ile ne zaman görüşülmeye başlanmıştır? Toplu iş sözleşmelerinde bir sonuca varılmış mıdır? Toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı ve hakem heyetine başvurulduğu doğru mudur? Ayrıca mimar mühendis ve tekniker olarak görev yapan personellerimize eşit ücret uygulaması yapılmakta mıdır? Bu kadrolarda görev yapan memur olarak görev yapan; mimar, mühendis ve teknikerler ne kadar ücret almaktadır? Sözleşmeli olarak görev yapan mimar, mühendis ve teknikerler ne kadar ücret almaktadır? Belediye şirketinde görev yapan mimar, mühendis ve teknikerler ne kadar ücret almaktadır? Ayrıca seçimden önce belediye personelinin 4.000,00-TL seyyanen zam verildiği fakat seçimden sonra 6. ayda planlanan ek zammın personellerimize verilmediği hususu doğru mudur?” ifadeleri yer aldı.
BORÇ DURUMUNU SORDULAR
“Belediyenin borç durumu” hakkında verilen diğer önergede de “Merkezefendi Belediyesi'nin 7 Mart 2025 tarihi itibariyle kasada bulunan mevcut nakit para miktarı ne kadardır? Bankalarda ne kadar nakit mevduatı vardır? Tahsil edilmeyi bekleyen alacaklarımız ne kadardır? Belediyenin mevcut borcu ne kadardır? Mertaşın borcu ne kadardır? Bütçe içi işletmenin borcu ne kadardır?” sorularına yer verildi.
SÖZLEŞME AREFESİNDEYİZ
Belediye Başkanı Şeniz Doğan, yazılı soru önergesine ilişkin yaptığı konuşmada, çalışanlarla bir toplu iş sözleşmesinin arefesinde olduklarını belirterek, “Bugün itibariyle devamediyor sürecimiz. Şu an hakeme gitme durumu yok, onu belirtelim. Tabii aslında konuya şuradan başlamak lazım. Biz örgütlü mücadeleye inanan, örgütlü mücadelenin her zaman arkasında duran bir partinin belediye başkanı olarak burada oturuyoruz. Şimdi işçi hakkı deyince hafızaları yenilemek, tazelemek lazım” dedi.
Başkan Doğan, 2019’da mazbatayı aldıktan sonra göreve başladığının ilk aylarında müfettiş geldiğini ifade ederek, “Daha yeni başladım bir ay önce başladım belki de. Gelen müfettiş meğerse SGK müfettişiymiş. Yanılmıyorsam ya 2016 ya 2017 tarihlerinde taşeron şirketlerde çalışan arkadaşlarımız
belediye şirketlerine geçirildi ve bir tip çerçeve sözleşme hazırlandı. Tabii bu geçişle birlikte şirkete geçen çalışma arkadaşlarımızın bu tip sözleşme, çerçeve sözleşme uyarınca yeni hakları doğdu. Tabii biz de yeni başkan olduğumuzdan konuya yeni vakıfız. Tabii geçmiş dönemden gelen bir alacak. Hiç unutmuyorum o zaman için kasamda yani 2019’un rakamlarıyla çarpın lütfen, kasamda 5 milyon lira para vardı, yaklaşık 3,5 milyon işçinin alacağı vardı. O çerçeve sözleşmedeki hakların hiçbiri işçiye ödenmemişti. Ha ben bunu bilseydim göreve başladığımda hemen öderdim. Yaklaşık bu alacak da ne kadar bekledi derseniz, 2017- 2019’un nisanı mayısı haziranı deyin. Yani o yüzden şimdi burada işçi hakkı ve savunuculuğu yapacaksak bunu iyice düşünmemiz gerekiyor” diye konuştu.
ÖRGÜTLENMENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:
* Tabii biz hemen hiçbir emekçi arkadaşımızın hakkını zedelemeden, o dönemde başka hak edişler, çekler kesilmişti. Çek ödemelerimiz olduğu halde rica edip bazı müteahhit firmaları bekletip işçi arkadaşlarımızın, çalışma arkadaşlarımızın hemen bu haklarını ödedik.
* 2019’un 2. yarısından sonra da, diyorum ya sonra örgütlü mücadeleye inanan insanız, emekçinin her zaman yanındayız, bu sadece sözde değil söz hiçbir şey ifade etmez eylem olmadığı sürece, eğleme de geçsin diye sendikal örgütlenme isteğini, yani çalışma arkadaşlarımızın sendikal örgütlenme isteğini bizler de yöneticiler ve idare olarak destek olduk ve bu şehirde Denizli’de ne Pamukkale Belediyesi'nde ne Büyükşehir Belediyesi'nde bugüne kadar şirket üzerinde yapılmayan örgütlenme, sendika ilk Merkezefendi’den başladı.
* 2019’un sonuna doğru yanılıyorsam Belediye-İş sendikasının belediyemizde örgütlenmesiyle birlikte sendika işi Merkezefendi Belediyemizin şirketinde başladı, kadrolu işçi arkadaşlarımızda da var bu arada onu da belirtmek istiyorum.
* Bu neyi getirdi, tabii artık Türkiye'de şartlar çok zor, genelde çalışma arkadaşlarımız çok haklı, aldıkları maaş çok önemli. Ama aynı zamanda işçi anlamında çalışma arkadaşlarımız anlamında da bu manevi de bir güvence aslında sendika. Bu neyi getirdi? Bizdeki bu örgütlenmeden sonra hem Pamukkale Belediyesi'nde hem de Büyükşehir Belediyesi'nde şirket üzerinden çalışan işçi arkadaşlarımıza da bu belediyelerde sendika geldi.
PANDEMİDEN SONRA ŞARTLAR DEĞİŞTİ
Çok güzel bir toplu iş sözleşmesi yaptıklarına işaret eden Doğan, “Herkes çok memnundu, ama 2020’den sonra pandemiden sonra büyük bir ekonomik kriz, alım gücünün azalması… Her mecliste burada konuşuyoruz, maliyetlerin artmasıyla birlikte biz toplu iş sözleşmesi yapıyoruz, işveren yani bu taraf memnun, çalışan arkadaşlarımız memnun. Güle oynaya davulcu zurnalı, belediyemizin meydanında güzel bir sözleşme yapıyoruz, 6 ay sonra enflasyon karşısında yaptığımız sözleşme eriyor. Enflasyon karşısında hem belediyemizin bütçesini koruyoruz hem de çalışma arkadaşlarımızın en iyi şekilde geçinebilmesi için eşleriyle, çocuklarıyla bunu tesis etmeye gayret ediyoruz. Tabii 6 ay sonra eriyor, bizi zorluyor, tekrardan bir düzenlemeye gidiyoruz. Bu şekilde 6 aylık periyotlarla yaptığımız toplu iş sözleşmeleriyle birlikte arkadaşlarımızın da memnuniyetini alarak güzel bir dönem geçirdik” diye konuştu.
HİR İKİ TARAFIN DA AĞZI YANDI
Doğan, 4 bin lira ödeme konusuna da değinerek, “Evet 6 aylık periyotlarla yaptığımız için ocakla haziran arasında o 4 bin lirayı arkadaşlarımıza verdik ama temmuzda yüze 25’lik zaten 1 zam vardı. Yani yılın 2. yarısında artık sendikalar haklı olarak 1 yıllık toplu iş sözleşmesi yapmaktan imtina ediyorlar. Çünkü bir kere her iki tarafın da ağzı yandı. Yaptığınız toplu iş sözleşmesi 4 ay sonra eriyor, hiçbir işe yaramıyor, enflasyonun altında eziliyor işçi. 6 aylık yaptığımız sözleşme gereği temmuz ayında yüzde 25’lik zaten bir artışımız olacağı ve toplu iş sözleşmemiz de, şu anda devam eden toplu iş sözleşmemiz de yakın tarihli olduğu için bu anlamda o yüzde 25’i uyguladık, seyyanen zammı devam ettiremedik.
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum ve enflasyon ortamının kendilerini de zorladığının altını çizen Doğan, “Tabii gelinen noktada çalışma arkadaşlarımın her biri çok kıymetli, çok değerli. Ben iç huzura iç barışa çok önem veririm, bu anlamda da çok dikkat ederim ve bütün arkadaşlarıma da bunu söylerim” dedi.
HAKEM HEYETİNE GİDEN DURUM YOK
Şimdi gelinen süreçte toplu iş sözleşmesi devam ediyor. Tabii ki de biz çalışma arkadaşlarımıza verdiğimiz paraları hiçbir zaman çok olduğu iddiasında değiliz, çok olduğu iddiasına hiçbir zaman girmedik ki geçmiş dönemde bunun iddiaları, bunun tartışmaları bu belediyede çok yapılmış. Biz bütçemiz ölçeğinde, gelirlerimiz ölçeğinde bugüne kadar çalışma arkadaşlarımıza verebileceğimiz en yüksek yevmiyeyi, en yüksek ikramiyeyi verme gayretinde bulunduk. Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve enflasyonist ortamdan dolayı sendikanın bize bir talebi var. Bizim esneyebileceğimiz verebileceğimiz bir rakam var, bu anlamda görüş alışverişleri devam ediyor. Şu anda hakem heyetine giden hiçbir durum yok. Şunu da ifade etmek istiyorum ki çalışma arkadaşlarımla da bir araya geliyoruz, konuşuyoruz anlatıyoruz. Çünkü onlar bizim 6 yıldır samimiyetimizi, içtenliğimizi, onlara güvenimizi ve bütçemiz dahiline benim neyi ne kadar verebileceğimi artık o güvenimiz tesis oldu çalışma arkadaşlarımızla, bunu bildiklerini düşünüyorum”
SİZ PEK SENDİKAYA ALIŞIK DEĞİLSİNİZ
Bu dönemde birçok belediyenin sendikalarla toplu iş sözleşmeleri görüşmesi arefesinde olduğunun altını çizen Doğan, “Tabii siz pek sendikaya alışık olmadığınız için yadırgıyorsunuz ama biz zaten bu işin içinden geldiğimiz için bu süreç olacak, bu görüşmeler devam edecek. Ben çalışma arkadaşlarımın sayısı şu anda işçi ve şirketle 1115, bunların emeğinin karşılığını en fazla şekilde vermeye gayret ediyorum, bu benim borcumdur. Gerçekten çok emek veriyorlar, bunun farkındayım, her zaman emekçinin yanında olmuşumdur. Yani burada bir dengeyi sağlayarak devam etmeye gayret ediyoruz. Hiçbir zaman popülist bir yaklaşımla yaklaşmadım bu işe. Bugün itibariyle Merkezefendi Belediyesi'nde ayın 16’sından 1 gün olsun maaşlar geç yapmamıştır, bir gün olsun çalışan arkadaşlarımızın ikramiyeleri geç yatmamıştır. Ben bugüne kadar imzalamış olduğum toplu iş sözleşmesinde ne verdiysem aynı gün aynı saatte çalışma arkadaşlarımızın hesabına yatmıştır” ifadelerini kullandı.
30 BİN DEĞİL, DAHA ÜSTÜNÜ KONUŞUYORUZ
Türkiye’de birçok belediyede parti fark etmesizin maaşların yarım ödendiğini, SGK’ya borçların olduğunu, vergilerin ödenmediğini ifade eden Doğan, “Bizde böyle bir şey yok. Bugün itibariyle ne SGK’ya borcumuz var ne vergi borcumuz var ne de çalışma arkadaşlarımıza ödenmemiş gecikmiş 1 lira borcumuz var. Süreç devam ediyor, biz de verebileceğimiz maksimum ücreti de vermek için gayret ediyoruz. Bu süreçler normalde doğaldır, arada bir problem yoktur. Bizim konuştuğumuz rakamlar 30 bin filan değil, daha üstünü konuşuyoruz biz sendikayla, kim bilgi verdiyse size yanlış bilgi vermiş. Devam eden bir toplu iş sözleşme süreci güzel gitmektedir, bir problem yoktur. Sendikanın istediği rakamlar yüksek arkadaşlar siz tahmin edebilirsiniz, rakamlar yüksek. Ortada bir yerde buluşacağız” ifadelerini kullandı.