KIŞLAKLARDA MÜCADELE HIZLANMALI

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcanın fındık ve tarım ürünlerine zararını önlemek için kışlaklarda mücadelenin hızlanması gerektiğini belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarca ile mücadelede kışlakların önemine dikkat çekti. Bayraktar, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde 300’den fazla bitkisel ürüne zarar veren bu zararlının kontrol altına alınması için topyekûn çaba gerektiğini vurguladı.

“BÜTÜN ÜRÜNLER TEHDİT ALTINDA”

Bayraktar, kahverengi kokarcanın özellikle fındık üretimini tehdit ettiğini ifade ederek,“Karadeniz ve Marmara bölgelerinde 300’den fazla tarım ürününe zarar veriyor. Kış aylarında terk edilmiş binalar, ahırlar ve depolarda barınan bu zararlı, havalar ısındığında tarım alanlarına yayılıyor. Zararın önüne geçmek için eksiksiz mücadele şart” diye konuştu.

“BİRLİKTE MÜCADELE ŞART”

Kahverengi kokarca ile etkin mücadele için halk sağlığı ilaçlamaları ve mekanik yok etme yöntemlerinin uygulanması gerektiğini belirten Bayraktar, zorluklara da değindi. Bayraktar açıklamasının devamında, “Tarım alanları dışında kışlayan zararlıyı kontrol etmek zor. Bazı çiftçiler etkili mücadeleye katılmıyor, doğal düşman böcek üretimi henüz yaygınlaşmadı ve kimyasal ilaçların maliyeti yüksek. Valilik koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyeler ve ilgili kurumlar toplu kimyasal mücadele yürütmeli” ifadelerine yer verdi.

KIŞLAKLARDA MÜCADELE HIZLANMALI

“MÜCADELEYE HIZ VERİLMELİ”

Bayraktar, “Kahverengi Kokarca Eylem Planı” kapsamında çiftçi eğitimi, tuzak asımı, doğal düşman böcek üretimi ve mekanik mücadele yöntemlerinin devam ettiğini aktararak, “Mücadelenin daha etkili olması için yetkili kurumlar ve paydaşlar ortak hareket etmeli. Evlerde, terk edilmiş binalarda, ahırlarda ve depolarda belediyeler ve muhtarlıklar sorumluluk almalı. Havalar ısınıyor, zaman daralıyor. Kışlak mücadelesi hızlanmalı” diye konuştu.