'KESME ALTIN' SATIŞINA YASAK GETİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Kararı ile kuyum işletmeleri ve kıymetli maden ticareti yapanlar haricindeki kişilere "kesme altın" satışı yasaklandı. Ayrıca, yurt dışına çıkarılabilecek nakit para limiti 25 bin liradan 185 bin liraya yükseltildi.

Cumhurbaşkanı Kararı ile "kesme altın" olarak bilinen çekili kıymetli madenlerin satışı sınırlandırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla çeşitli düzenlemelere gidildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "çekili altın" ya da "kesme altın" şeklinde tabir edilen ürünlerin alım satımında artış gözlemlendiği ve bu durumun yatırımcılar açısından suistimale açık olduğu belirtildi. Ayrıca, sektör temsilcilerinden gelen şikayetler de yeni düzenlemede etkili oldu.

KİMLER KESME ALTIN SATABİLECEK?

Yeni düzenlemeye göre, sadece Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticaretiyle iştigal ettiği belirtilen gerçek kişiler kesme altın satışı yapabilecek. Bu şartları taşımayan kişilere ise çekili kıymetli maden satışı yasaklandı.

YURT DIŞINA ÇIKARILABİLECEK PARA LİMİTİ ARTIRILDI

Karar kapsamında, yurt dışına çıkarılabilecek efektif para limiti 25 bin liradan 185 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, döviz kurundaki artış ve suç gelirlerinin aklanmasını önlemeye yönelik mevzuat hükümleri dikkate alınarak yapıldı.

Ayrıca, döviz veya kıymetli maden kredisi kullananların grup şirketleri ya da ortaklarının, bu krediler için döviz cinsinden teminat verebilmesine imkan tanındı.

KAMBİYO MEVZUATINA YENİ DÜZENLEME

Fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden alım satım işlemleri "kambiyo işlemi" olarak kabul edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kıymetli maden ve döviz işlemlerinin daha şeffaf hale getirilmesi için bu düzenlemeyi hayata geçirdi.

Bunun yanı sıra, yetkisiz kişilerin kaldıraçlı işlem veya türev işlemlere aracılık yapmasını engellemek amacıyla bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının gerekli tedbirleri alması gerektiği vurgulandı. Bu işlemlerin takibinin yapılması için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) arasında bilgi paylaşımı yapılacak.

YETKİSİZ ARACILIK YAPANLARA YAPTIRIM GELİYOR

Yetkisiz kişilerin kaldıraçlı işlem veya türev işlemlere aracılık yapmasının önlenmesi için yeni tedbirler alındı. Bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının bu tür işlemlere karşı daha sıkı denetimler yapması gerekecek. Yetkisiz aracılık yaptığı tespit edilen kişiler hakkında yaptırım uygulanacak ve aykırılıklar Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirilecek.