DİJİTAL PAZARA YENİ DÜZENLEME 

Türkiye, Google, Apple, Meta, Amazon gibi küresel teknoloji şirketleri ile Trendyol, Sahibinden ve Yemeksepeti gibi yerel platformların algoritmalarını ve uygulamalarını denetim altına alacak yeni bir düzenleme hazırlığında. Meclis’e sunulması beklenen yasa teklifi, büyük teknoloji şirketlerine yönelik katı kurallar getirecek.

TEKNOLOJİ DEVLERİNE ALGORİTMA DENETİMİ

Dijital pazarın rekabet kurallarına uygun işlemesini sağlamak amacıyla hazırlanan düzenleme kapsamında, belirli bir eşiğin üzerindeki büyük teknoloji şirketleri, arama motorlarında, uygulama mağazalarında veya pazar yerlerinde kendi hizmetlerini rakiplerine kıyasla avantajlı konumlandıramayacak.

Rekabet Kurulu tarafından belirlenen kurallara uymayan şirketlere yıllık cirolarının yüzde 10’una kadar para cezası uygulanabilecek. Üstelik, son beş yıl içinde en az iki kez ihlal tespit edilirse, bu oran yüzde 20’ye çıkacak.

KULLANICI VERİLERİNE AÇIK RIZA ŞARTI

Düzenleme, kullanıcı verilerinin işlenmesine yönelik önemli sınırlamalar getiriyor. Buna göre, platformlar kullanıcı verilerini ancak açık rıza ile işleyebilecek ve bu verileri ticari çıkarları doğrultusunda kullanmaları sınırlandırılacak.

Ayrıca Apple gibi kapalı sistemlerde, kullanıcıların üçüncü taraf uygulamaları platform dışından yüklemesine izin verilecek. Platformlarda faaliyet gösteren işletmelere, ürettikleri verilere ücretsiz ve anlık erişim sağlanacak.

TEKELCİ UYGULAMALAR ENGELLENECEK

Şirketler, sundukları hizmetlere erişimi zorlaştırmayacak önlemler almak zorunda olacak. Kullanıcılar, bir platformda bulunan uygulama veya hizmeti değiştirebilecek ve üçüncü taraf uygulamalara geçiş yapabilecek. Ayrıca, belirli bir hizmeti kullanmak için başka bir hizmete kaydolma zorunluluğu getirilemeyecek.

Teknoloji şirketleri, ticari kullanıcılara sundukları hizmetlerin kapsamı, performansı ve ücretlendirme koşulları hakkında şeffaf bilgi sağlamakla yükümlü olacak. Reklam verenlere ise fiyatlandırma ve ödeme koşulları hakkında tam ve ücretsiz bilgi sunulacak.

AVRUPA BİRLİĞİ DÜZENLEMESİYLE PARALEL

Yetkililer, Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası ile benzerlik gösteren bu düzenlemenin, Türkiye’de dijital pazarları daha rekabetçi hale getirmeyi amaçladığını belirtiyor. Yeni yasa ile büyük teknoloji şirketlerinin gücü dengelenerek daha adil bir dijital ekosistem oluşturulması hedefleniyor.