YOKSULLUK SINIRI 76.922 TL OLDU

Türk-İş, dört kişilik ailenin aylık gıda harcaması tutarı olarak nitelenen açlık sınırını 23 bin 615 lira, gıda ile birlikte diğer tüm temel harcamalar için haneye girmesi gereken toplam gelir olan yoksulluk sınırını da 76 bin 922 lira olarak hesapladı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-iş), çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın Mart 2025 sonuçlarını açıkladı. TÜİK’in yaptığı araştırmada, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) ile gıda harcamasının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarına (yoksulluk sınırı) yer verildi.

Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı mart ayında 23 bin 615 lira olurken, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı 76 bin 922 liraya çıktı, bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 30 bin 617 liraya yükseldi.

Ülkede insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilme imkânının çoğu ücretli çalışan için mümkün olmadığı vurgulanan Türk-İş’in açıklamasında, “İşveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenen ve fakat işçi kesiminin karara katılmadığı net asgari ücret tutarı 22.104,67 TL iken sadece tek bir çalışanın yaşama maliyeti ise bu ay 30.617,43 TL olarak hesaplandı. Aradaki fark 8.512 TL. Asgari ücretin yetersizliği bugün herkes tarafından kabul edilmektedir. Yoksulluğun azaltılması ve giderek ortadan kaldırılması, çalışanların satın alma gücünün iyileştirilmesi bir an önce sağlanmalıdır.” denildi.

MUTFAK ENFLASYONU AYLIK YÜZDE 1,25

TÜRK-İŞ’ in verilerine göre “mutfak enflasyonu” verilerindeki değişim Mart 2025 itibariyle şu şekilde gerçekleşti:

● Dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,25 oranında gerçekleşti.

● 2025 yılının ilk üç ayı itibariyle mutfak enflasyonundaki artış oranı yüzde 12,00 oranında hesaplandı.

● On iki aylık değişim oranı yüzde 40,62 oldu.

● Yıllık ortalama artış ise yüzde 54,87 olarak gerçekleşti.

Türk-İş’in açıklamasında, enflasyon hesaplaması yapmadıkları, dört kişilik bir ailenin insanca geçimini karşılayacak “yaşam maliyeti” tutarını belirlemeye, fiyat artışlarının aile bütçesine getirdiği yükü hesaplamaya çalıştıkları vurgulanarak, “Belirlenen tutar ücret olmayıp haneye girmesi gereken toplam geliri ifade etmektedir. Yapılan araştırma, -sanıldığı üzere- çalışanların “karnını doyurması için” gereken tutarın tespit edilmesi değil, “insan onuru ve değeri ile bağdaşacak bir yaşam sürmesi için” yapılması gereken toplam harcamayı hesaplamak amacına dönüktür.” ifadelerine yer verildi.

TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan çarşı-pazar-market dolaşılarak derlenen gıda ürünleri fiyatlardaki değişime, harcama gruplarına göre yer verildi.