İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE "GÜÇLÜ ÜRÜN GÜVENLİĞİ" DÖNEMİ 

İnternetten yapılan alışverişlerde ürün güvenliğini artırmak ve tüketiciyi korumak amacıyla hazırlanan yeni yönetmelik, 5 aylık geçiş sürecinin ardından yarından itibaren yürürlüğe giriyor.

YENİ YÖNETMELİK YARIN UYGULAMAYA ALINIYOR

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği”, 30 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Beş aylık geçiş sürecinin ardından yönetmelik, 3 Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe giriyor.

Yönetmelikle, internetten alışverişte ürün güvenliği artırılırken, tüketici haklarının da korunması amaçlanıyor. Uygulama ile hem vatandaşlara daha şeffaf bir alışveriş ortamı sunulacak hem de firmaların mevzuata uygun ürün satışı yapması sağlanacak.

ÜRÜN BİLGİLERİ AÇIK VE ANLAŞILIR SUNULACAK

Yeni düzenleme kapsamında, satıcılar artık ürünlerine ilişkin güvenlik bilgilerini açık, doğru ve anlaşılır şekilde sunmakla yükümlü olacak. Yayınlanan ilanlarda üretici ya da ithalatçı bilgileri, iletişim adresleri ve ürün güvenliğine dair teknik bilgiler yer alacak. Böylece tüketiciler, satın alma öncesinde ürün hakkında daha fazla bilgiye erişebilecek.

Fiziki mağazadaki deneyime yakın bir alışveriş ortamı sunmayı hedefleyen uygulamayla, ürünlerin gerekli güvenlik işaretlerini taşıyıp taşımadığı da önceden görülebilecek.

UYGUNSUZ ÜRÜNLERE 24 SAATTE MÜDAHALE

Sanal pazar yerleri, ürünlere dair güvenlik bilgilerinin sistemlerinde bulunmasını sağlamakla yükümlü olacak. Uygun olmayan ürünler tespit edildiğinde, ilgili ilanlar en geç 24 saat içinde yayından kaldırılacak. Bu adım, vatandaşların daha güvenli ve standartlara uygun ürünlere ulaşmasını kolaylaştıracak.

Ayrıca, bu platformlar ürün güvenliğiyle ilgili vatandaşların başvuru yapabileceği temas noktaları oluşturacak. Tüketiciler, bu noktalar üzerinden ürünlere dair şikâyet, bildirim ve bilgi taleplerini iletebilecek.

YURT DIŞI SATIŞLARDA YEREL TEMSİLCİ ZORUNLULUĞU

Yönetmelik, yurt dışından Türkiye’ye ürün gönderen firmalara da önemli yükümlülükler getiriyor. Buna göre, Bakanlık tarafından yayınlanan listeler kapsamındaki ürünleri Türkiye’ye gönderen yabancı firmalar, ülkede yerel bir temsilci atamak zorunda olacak. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen firmaların Türkiye’ye satış yapmaları mümkün olmayacak.

UYGUNSUZ İÇERİĞE ERİŞİM ENGELLENECEK

Yeni yönetmelik hükümlerine uymayan kişi ve kuruluşlara, “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” kapsamında yaptırımlar uygulanacak. Uygun olmayan içeriklere erişim engellenecek.