AKİ, “SINIFTA KALDINIZ” DEDİ, DOĞAN CEVAP VERDİ

Merkezefendi Belediyesi'nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu, tartışmalı görüşmelerin ardından oy çokluğuyla kabul edildi. AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri ret oyu verdi.

Merkezefendi Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısının ikinci birleşimi, Belediye Başkanı Şeniz Doğan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, ilk birleşimde Cuma günü komisyonlara havale edilen gündem maddeleri görüşülürken, belediyenin 2024 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşülmesi sırasında Şeniz Doğan yerini Meclis 1. Başkan Vekili Fatma Atıcı’ya bıraktı. Atıcı başkanlığında yapılan 2024 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşmesi, tartışmalı anlara sahne oldu.

Merkezefendi Belediyesi Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ramazan Türkaslan, 2024 Yılı Faaliyet Raporu ile ilgili yaptığı konuşmada, ellerindeki imkânları en iyi şekilde kullanarak belediyenin hizmet ürettiğini belirtirken, AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Yavuz Aki de 2024 yılı gelir bütçesinin gerçekleşmelerine bakıldığında, merkezi idareden 942 milyon 605 bin 742 lira geldiğini, 2024 yılı gelir bütçesinin 1 milyar 641 milyon 800 lira olduğuna göre bütçenin yüzde 58’inin merkezi idarenin payı olduğunu, yani bütçenin yarıdan fazlasının ekonomik bir ambargo, engellenme, “paramız gelmedi” söylemlerinin doğru olmadığını vurguladı.

"BORÇ STOKU ARTIYOR"

Aki, bilançoya bakıldığında, Merkezefendi Belediyesi’nin 2024 yılı kısa vadeli borçlarının 196 milyon 502 bin 624 TL, uzun vadeli borçlarının 546 milyon 386 bin 247 TL, toplam olarak 742 milyon 888 bin 872 TL olduğunu kaydetti. Kümülatif borç stokunun yüzde 16,6 olduğunu dile getiren Aki, 2024 yıl bütçesinin yüzde 50’sine yakın bir borç stoku oluşturulduğunu gösterdiğini belirtti. Aki, “İlk döneminizden beri Merkezefendi halkı adına faaliyet ve bütçelerinizde çevremize faydalı işler yapmanızı bekledik. Ancak her sene artan borç stoku ile karşılaşıyoruz. Gelir beklentileriniz istediğiniz ve beklentilerinizin üzerinde olmasına rağmen sonuçlar aynı oranda değil. Gerekli tedbirleri almak ve mali yönetimi daha etkin kullanmak sizin sorumluluğunuzdadır. 2024 yılı performans programı incelendiğinde, öncelikle hazırlanan performans programında çelişkiler görülmektedir. Faaliyet Raporu’yla karşılaştırıldığında, belediyenin gelir tablosu bütçe kayması sebebiyle ekonomik verilerin öngörülemediği, tahsilatların az olması ve enflasyon sebebiyle ödemelerin azlığından bahsedilmesine rağmen performans tablosu kendini yalanlamaktadır,” dedi.

"MALİ PERFORMANSINIZ SINIFTA KALMIŞTIR"

Gelir gerçekleşme ve tahsilatın tahakkuka oranına bakıldığında yüzde 80 hedeflenen performans olmasına rağmen yüzde 112 gerçekleşme performansı verildiğini ifade eden Aki, bütçe gider kaleminde de yüzde 157,24 oranında sapma, maaş katsayılarında yüzde 142,66 oranında mal ve hizmet alımlarında sapma sebebinin enflasyona bağlanmışsa da cari giderlerde hedef oranın yüzde 55 olarak söylendiğini vurguladı. Aki, “Mali yönetim verileri ve performans verileri tamamen zıt ve birbirinden uyumsuz sonuçlar göstermektedir. Bu durum denetimlerimize yansımış ve doğruluğunu gösterir somut veriler, mali performansınızın sınıfta kaldığını ortaya koymuştur. 2024 yılı performansını iyi yorumlayabilmek için 2019-2024 yılı stratejik hedeflerinize ve yaptıklarınıza bakarak genel performansınızı değerlendirmek yerinde olacaktır. Çünkü göreve geldiğinizde birçok projenizi açıkladınız, stratejik plana dahil ederek performans ve hedefleri ortaya koydunuz. Tek tek okuyacak olursak çok zaman alır, yani birçok proje eksik. Bunlardan başlıcalarını da saymak istiyorum: Basketbol Gelişme Merkezi, diş polikliniği, belediye hizmet binası ve 5 senedir bitirilmeyen Bilim Merkezi. Şimdi bunlara sebep enflasyon dersiniz, ekonomik kriz dersiniz, bahanelerin ardına sığınabilirsiniz ama bunları söylerken lütfen verileri hatırınıza getirin ve yanılgıya düşmeyin. Biz Merkezefendi kazansın istiyoruz, Merkezefendi gelişsin, hem sosyal hem kültürel hem de tarihi, turistik, tarımsal alanda büyüsün istiyoruz. Ama sonuca baktığımızda, yıllarını vasatın altında, yüzde 40’a yakın bir stratejik plan belirtisi kurarak kaybeden bir Merkezefendi var. Biz potansiyelimizin ne olduğunu çok iyi biliyoruz, nelerin yapılabileceğini çok iyi biliyoruz. Dişe kemiğe dokunan hizmetler yapalım, yatırımlar yapalım, geleceğimize önemli yatırımlar bırakalım,” diye konuştu.

"KİTAPÇIĞI BASTIRMAK YASAK"

Faaliyetleri ve performansı yeterli görmediklerini ifade eden Aki, “Zaten kitabı incelediğimizde bile kendinizle çeliştiğinizi rakamlarla ve sonuçlarla gösteriyor. Sizi sorumluluklarınıza davet ediyor ve sorumluluklarınızı hatırlatıyoruz. Şeffaflığa, iş birliği ilkesine uyarak sadece temel belediyecilik hizmetleriyle değil, kurumun ve halkımızın menfaatlerine uygun davranmanızı bekliyoruz. Halkımıza faydalı işlerde desteklerimiz devam edecek. Halkımızın haklarını da sonuna kadar savunup takipçisi olacağız. 2019-2024 stratejik planınızdaki 44 projeyi, 2019-2024 yılları arası 4 milyar TL kadar bütçeyle hayata sokamamayı Merkezefendi halkının ve meclisin takdirine bırakıyorum. 2024 Yılı Faaliyet Raporu kitapçığı fotoğraf albümü gibi olmuş. Yaklaşık başkanın 165 fotoğrafı var. Ben bunu daha önce teklif etmiştim, Sayın Başkan’dan sağ olsun, ondan sonraki yıl bunu dijital olarak bize göndermişti. Şimdi faaliyet raporunda birçok yerde birçok proje ‘tasarruf tedbirlerinden dolayı ertelendi, iptal edildi’ diye yazıyor. Tasarruf tedbirleri çerçevesinde bu kitapçığı bastırmak da yasak. Onu da belirtmek istiyorum,” şeklinde konuştu.

Genel olarak baktıklarında yatırımsal olarak kitapçıkta bir şey göremediğini dile getiren Aki, “Yaklaşık 1 milyar 875 milyonluk bütçeden 1 adet 390 m² tek katlı taziye evi yapılmış, bir de kreş fotoğrafları paylaşılmış yatırım olarak; ancak kreşi de hayırseverlerin yaptığını biliyoruz. Baktığımız zaman bütçenin yüzde 14’ü yatırımlara ayrılmış gibi gözüküyor ancak bu rakam cari giderler olarak çok yüksek. Cari harcamalarınız gerçekleşen bütçe toplamının yüzde 82,09’udur. Yatırım giderleriniz ise gerçekleşen bütçenin yüzde 14,09’dur. Buradan şu sonuca varabiliriz; yapılmayan yollar, kültürel ve sosyal donatı alanları, çevre düzenlemeleri, hizmet planları ve birçok yatırım gözden çıkarılmış diyebiliriz,” diye konuştu. MERTAŞ’ın yönetimini eleştiren Aki, yönetim kurulunun 5 kişi iken şu anda 2 kişiden oluştuğunu, denetim kurulunun kaldırıldığını öne sürdü.

BAŞKAN ŞENİZ DOĞAN YANIT VERDİ

Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Aki’nin iddialarına yanıt verdiği konuşmasında, rakamlarda anlaşamadıklarını belirterek, “Herkes mecliste kafasına göre rakam söylüyor da tabii bunların tutar bir yanı yok. Cuma günü Başkan Yardımcımız Osman Tığ Bey zaten açık ve net bir şekilde ifade etti, 31 Mart itibarıyla borcumuz 274 milyon lira. Siz hangi rakamlara bakıyorsunuz, nasıl okuyorsunuz tabii o tabloları bilemiyorum. Siz nerden buluyorsunuz, nerden görüyoruz bir türlü anlamış değiliz. Biz baktığımız o rakamları göremiyoruz her ne hikmetse. Şunu belirtmek istiyorum, göreve geldiğimiz tarihten itibaren geçmişe dönük 2019’la birlikte 2020 yılıyla yaşadığımız pandemi, sonrasındaki depremle birlikte Türkiye’deki ekonomik durum, hayat şartları çok değişti. Öncelikler, hizmetten beklenti, Merkezefendi’deki hemşehrilerimizin öncelikleri bizim 5 yıllık sürede stratejik planda yer verdiğimiz geçen dönemden bahsediyorum ama yaşanan süreç dolayısıyla değiştirdiğimiz, stratejik plan içinde olmayan ama daha sonra eklediğimiz birçok yeni projenin olduğunu ifade etmek istiyorum. Şimdi evet enflasyon, mali yükün artması, enflasyon rakamlarının artmasına sığınıyorsunuz ama gelirleriniz, İller Bankası gelirinizin çoğu diyorsunuz. Tahmini bütçeyi nasıl yapıyoruz? Gelebilecek olası rakamlara göre yapıyoruz. Yani bugün İller Bankası’ndan gelen aylık tutarın, bizim ölçekteki 27 ilden büyük bir belediyeyiz, bizim ölçeğimizdeki bir belediyeye göre İller Bankası’ndan gelen payımızın kitapçıkta da var, çok az olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz daha büyük bütçeler yapmak istememize rağmen gelecek rakamları tahmin ettiğimizden dolayı bu oranda kalıyor ve denkleştirmeye de gayret ediyoruz,” dedi.

EN BÜYÜK CARİ GİDER

Cari giderlerin çok olduğundan bahsedildiğinin altını çizen Doğan, “Cari giderler içindeki en büyük kalemimiz bizim şirket. MERTAŞ personelimizin hepsi cari giderlerimizin içinde görülüyor. Tabii bu da cari giderlerimizi artırıyor. Neden artırıyor? 350 bin kişiye hizmet ediyoruz, Merkezefendi’miz Denizli’nin ve Türkiye’nin göz bebeği ilçelerinden bir tanesi. Bizden beklenen hizmet niteliği ve kalitesi gün geçtikçe artıyor. O yüzden biz çalışma arkadaşlarımızla birlikte bir işi yaparken miş gibi değil, en üst düzeyde, en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Bize yakışan da budur. Bugün itibarıyla şirket personelimiz 1200 kişi. 350 bin kişiye 1200 çalışma arkadaşımız hizmet ediyor. Şimdi buna baktığımızda bugün çevre koruma müdürlüğümüzde 300 çalışma arkadaşımızla çalışıyoruz. Bir 5 kişi, 10 kişi rahatsızlandığında, rapor aldığında ya da bayram tatiline gittiğinde bu anlamda aksamalar oluyor, 300 bizim için en minimum sayılardan bir tanesi ki pandemi döneminde bunun sıkıntısını bayağı çekmiştik,” ifadelerini kullandı. Doğan, başka belediyelerin birkaç şirketi olmasına rağmen kendilerinin tek şirket üzerinden bütün işlemleri yaptıklarını kaydetti.

"ÇALIŞANLARIMIZ ÇOK ÖNEMLİ VE KIYMETLİ"

Parklar anlamında iddialı bir belediye olduklarını ifade eden Doğan, şöyle devam etti: “Şimdi cari giderlere gelecek olursak 1200 çalışma arkadaşımız var demiştik ya, hani siz de geçen mecliste toplu iş sözleşmesini konu etmiştiniz, ne oluyor bu arkadaşların durumu demiştiniz. 2018’den itibaren bir çalışma yaptık, yani sizin döneminizden itibaren. Çalışma arkadaşlarımız 2018 yılında asgari ücretin yüzde 23 fazlasını alıyormuş. 2019’da asgari ücretin yüzde 24, 2020’de yüzde 46, 2021’de 54, 2022’de yüzde 38, 2023’te yüzde 46, neyse çok uzatmayayım, 2025’te de hani sizin sorduğunuz sözde çok büyük bir olay varmış gibi buralarda gündem yapıp açıklamalarda yaptığınız, imzaladığımız toplu iş sözleşmesinde çalışma arkadaşlarımız bugün asgari ücretin yüzde 45’i üzerinde bir ücret alıyorlar. Helal olsun, hepsi gerçekten işlerini çok iyi yapıyorlar ve bunu hak ediyorlar. Şimdi bu cari giderlerimizden artmasının temel sebebi bu ama bunu da yapmak zorundayız. Çünkü artık Türkiye’de şartlar çok ağırlaştı. Bugün ev kiraları, alım gücünün düşmesiyle birlikte çalışma arkadaşlarımızın burada çöp toplayandan park bahçelere kadar bütün çalışma arkadaşlarımızın emeği çok büyük. Bu anlamda evet cari giderlerimizin arttığını söyleyebiliriz. Ama biz bundan çok mutluyuz. Ben istiyorum ki Merkezefendi’de her sabah her bir arkadaşım işe gelirken mutlu, huzurlu ve ilçesi için üreten bir şekilde gelmesi bizim için çok önemli ve çok kıymetli.”

"HİZMET ETMENİN BİR YOLUNU BULUYORUZ"

Geçen dönemden itibaren söz verdikleri, hayata geçirdikleri, farklı nedenlerle yapamadıkları projelerin olduğuna işaret eden Doğan, “Şimdi 2019’da göreve geldik. 2020’yle birlikte bir tasarruf tedbirleri genelgesi yayınlandı. Genelgeye genel anlamda uymaya çalıştık, ülkemiz ölçeğinde yatırım projelerini yapmaya gayret ettik. Bugün itibarıyla birçok parkı, vadi parkını, kreşlerimizi, gençlik merkezimizi, bir sürü projemizi aslında hayata geçirdik. Ama bu tasarruf tedbirleri ile bir hizmet binası yapamadık. Bu zaten tamamen bir engelle karşı karşıyaydı. 2024’e geldiğimizde daha önce yayınlanmış olan tasarruf tedbirleri bir genelgeydi ama Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin sayısı 2024’te arttı, 2019’daki başarımız aslında 2024’ü getirdi hepimizin. Her ne hikmetse genelge şeklinde olan tasarruf tedbirleri kanunlaştı, tabii kanunlaşınca buna aykırı davranmanın çok ağır yaptırımları olduğu için kreşleri bağışçıya yaptırıyorsunuz diyorsunuz ya, çünkü siz bizim bir kreş yapmamızı dahi engelliyorsunuz. Ben inşallah 23 Nisan’da açacağız, son yaptığımız kreşin temelini attığımız gün ‘belediyeler kreş yapamaz’ diye biliyorsunuz sosyal medyada her yerde bir söylem çıkmıştı. O yüzden biz de bir şekilde hizmet etmenin yolunu bulmaya çalışıyoruz ve gayret ediyoruz,” dedi.

Güvenin çok önemli olduğunu vurgulayan Doğan, “Bu şehir de bize güveniyor ve yatırımcılarla birlikte güzel işler yapıyoruz. Bu yayınlanan tasarruf tedbirleri genelgesiyle bizim bırakın belediye binası, bir muhtarlık binası yapmamız bile yasak. Genelde de o kadar net yazıyor ki bu anlamda da büyük bir sıkıntı yaşıyoruz, muhtarlarımızdan da çok fazla talep var. Ama biz yine de bir şekilde bir yolunu, bir formülü bulmaya gayret edip söz verdiğimiz projeleri bir şekilde yapmaya çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.
Basketbol merkezi ile ilgili şu anda mimari projesinin bitmek üzere olduğunu ifade eden Doğan, “Bir bağışçımız marifetiyle önümüzdeki meclislerde isim hakkıyla ilgili karar alacağız, onların desteğiyle bu projeyi hayata geçireceğiz. Diğer türlü açıklanan tasarruf tedbirleri dolayısıyla bizim bu dönemde bina yapmamız açık ve net bir şekilde maalesef bir engelle karşı karşıyız. Yatırımsal anlamda tabii istediğimizi yapamadığımız için yatırım bütçemiz yani yatırım gider kalemimiz 2024 ve 2025’te biraz daha az görünüyor,” görüşüne yer verdi.

ŞARTLAR SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ ÖNCELİYOR

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı önlerini görmek adına ve giderlere oranla ayaklarını yorgana göre uzatmaya gayret ettiklerini dile getiren Doğan, “Bundan sonra da aynı şekilde gayret edeceğiz. Çünkü şunu gördük, sokağa çıktığımızda, Merkezefendili hemşehrilerimizle buluştuğumuzda kimse 5 katlı bina sormuyor bize ya da kimsenin önceliği evinin önü değil ama şunu soruyor: Çocuğunun servis parasını ödeyemediğini, çocuğunun öğle yemeği yiyemediğini, evin kirasını ödeyemediğini, kanser ilacını alamadığını, sağlık hizmetini yeterli derecede alamadığını soruyor. Bu nedenle Halk Ekmek, Halk Süt en verim aldığımız projelerimiz bizim. Yatırım bütçesinin önceki yıllara göre az olması tasarruf tedbirlerinin yanında, Merkezefendi’de yaşayan hemşehrilerimizin bizden bekledikleri hizmet talebinin farklılaşmasıyla da aslında biz yolumuzu ona göre belirliyoruz. Biz halk ne isterse onu yapıyoruz. Bugün evet fen işlerinde belki yüzde 60’lardayız, kültür aynı şekilde. Ama Sosyal Destek Müdürlüğümüze baktığımızda, ondan hiç bahsetmediniz, Sosyal Destek Müdürlüğümüzün gerçekleşme rakamları yüzde 200. Hiç kimse de bana ‘çok yardım yapıyorsun, bu kadar yardım gereksiz’ dediğini duymuyorum. Biz bütçemiz dâhilinde, yetkimiz dâhilinde her yere yardım etmeye, ulaşmaya gayret ediyoruz. Diğer müdürlüklerimizin bütçesini aktarmayla, 2025’ten de ben öyle geçeceğini öngörüyorum. Keşke olmasa, herkes rahat bir şekilde yaşasa. Aslında biz biraz da koşullar gereği 2-2,5 yıldır sosyal belediyeciliği tesis etmeye gayret ettik, etmeye de çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Merkezefendi Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu üzerindeki tartışmalı görüşmelerde, AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Yavuz Aki tekrar söz istedi, fakat toplantıyı yöneten Meclis 1. Başkan Vekili Fatma Atıcı söz vermedi ve oylamaya geçildi. Yapılan oylamada, 2024 Yılı Faaliyet Raporu 24 kabul oyuna karşılık 10 ret oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi.