DENİB HEYETİ DUBAİ’DE

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), Dubai'de düzenlenen Middle East Energy Fuarı'na katılarak kablo, emaye bobin teli ve bakır tel sektörlerinde uluslararası iş birlikleri için temaslarda bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde 7-9 Nisan 2025 tarihlerinde düzenlenen Middle East Energy Fuarı, elektrik, elektronik ve enerji sektörlerini buluşturdu. Fuara katılım sağlayan Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB), kablo, emaye bobin teli ve bakır tel sektöründe faaliyet gösteren firmalar adına önemli temaslarda bulundu.

DENİZLİ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK İHRACATINDA İDDİASINI KORUYOR

Fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli'nin 185 ülkeye 3.000’in üzerinde ürün grubunda yıllık 4,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Memişoğlu, “Elektrik-elektronik sektörü, 2024 yılında yüzde 20 pay ve 880 milyon dolarlık ihracatla genel ihracatımızda ikinci sırada yer aldı. 2025’in ilk aylarında ise ihracat, yüzde 23 artışla 250 milyon dolara ulaştı” diye konuştu.

Kablo ve emaye bobin teli ihracatının, bakır tel ihracatıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Memişoğlu, “Bu iki alan birbiriyle bağlantılı sektörler. 2024 yılında bu üç grubun toplam ihracatı 1,4 milyar doları aştı” diye konuştu.

ULUSLARARASI FUARLARDA İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Middle East Energy Dubai 2025 Fuarı’nda sektöre dair yenilikçi çözümler, sürdürülebilirlik odaklı teknolojiler ve iş birliği fırsatlarının bir arada sunulduğunu belirten Memişoğlu, “Üyelerimizin bu pazarda daha etkin olabilmesi için temaslarda bulunduk. Denizli’nin ihracat vizyonunu genişletmek için bu tür platformlarda yer almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM ARTIK BİR ZORUNLULUK

Dünyada artık sadece üretmenin değil, çevreci ve sorumlu üretimin ön plana çıktığını belirten Memişoğlu, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sürdürülebilirlik hedeflerine dikkat çekerek, “Enerji sektöründe yeşil teknolojilere geçiş ve karbon ayak izinin azaltılması artık zorunlu. Denizli’de bu dönüşüme yönelik ciddi bir farkındalık var. Biz de bu değişimi uluslararası alanda görünür kılmak için çalışıyoruz” dedi.

DUBAİ, ORTA DOĞU’YA AÇILAN STRATEJİK BİR KAPI

DENİB Başkan Yardımcısı Sedat Erikoğlu ise fuarın ardından yaptığı değerlendirmede, “2024 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’ne elektrik-elektronik sektöründe 1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Dubai gibi stratejik bir pazarda düzenlenen bu fuar, Orta Doğu pazarına açılmak isteyen firmalarımız için büyük bir fırsat sundu” dedi.

Erikoğlu, bölgedeki artan kablo ve iletken talebine dikkat çekerek, “Denizli, bu ihtiyacı karşılayabilecek hem üretim kapasitesine hem kaliteye sahip. Gerçekleştirdiğimiz temasların önümüzdeki dönemde ticari iş birliklerine dönüşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

FUAR, TİCARİ OLDUĞU KADAR ÇEVRECİ HEDEFLERİYLE DE ÖNE ÇIKTI

Fuar kapsamında elde edilen bilgi ve bağlantılar doğrultusunda, sektör temsilcilerinin yeşil dönüşüm süreçlerine daha etkin katılımını hedeflediklerini ifade eden Erikoğlu, “Middle East Energy Dubai sadece bir ticaret platformu değil, çevresel sorumluluk bilinciyle şekillenmiş bir organizasyon. Güneş enerjisi, batarya sistemleri, karbon salınımını azaltan çözümler ve akıllı enerji yönetimi gibi birçok teknolojiyi yerinde inceledik. Bu da Denizli’nin bu alanlardaki üretim gücünü tanıtmak için değerli bir fırsat sundu” dedi.