DENİZLİ BU POLEMİĞE YABANCI DEĞİL

Denizli’de siyaset; kongre merkezinden Zeybekci isminin kaldırılmasını konuşuyor. Ancak bu tartışma kent için yeni değil. Zeybekci’nin başkanlığı döneminde bazı mahalle ve caddelerin isimleri de itirazlara rağmen değiştirilmişti. Son olarak kentin meydanının ismi değişti. İşte o detaylar…

Siyasetin öncelikli gündemi ‘isim polemiği’ oldu. CHP’li Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, cuma günkü meclis toplantısında, siyasi bir kimlik olduğu gerekçesiyle Nihat Zeybekci’nin isminin kongre ve kültür merkezinden kaldırılarak yerine Pamukkale Kültür Merkezi isminin getirilmesi için teklif verdi. Bu girişim AK Parti çevrelerince tepki ile karşılandı. Ancak isim tartışması Denizli için yeni bir gelişme değildi. Bir dönem Denizli Belediye Başkanlığı görevi de yürüten Zeybekci, kendi döneminde itirazlara rağmen pek çok yerin ismini değiştirmişti.

4 MAHALLENİN İSMİ DEĞİŞTİ

2008 yılında belediye meclisinde 27 üye ile ezici bir çoğunluğa sahip olan Ak Parti, o dönem 9 meclis üyesi bulunan CHP ve 1 meclis üyesi bulunan DYP’nin itirazlarına rağmen 4 mahallenin ismini değiştirmiş, 25 mahalleyi de feshederek başka mahallelere dahil etmişti.

Hafızalarda kalan en önemli değişiklik, yılların Kayalık Mahallesi’nin isminin 15 Mayıs Mahallesi olarak değiştirilmesi olmuştu.

O yılın Mart ayındaki meclis toplantısında Kayhan Mahallesi’nin ismi Kayıhan, Feslikan Mahallesi’nin ismi Fesleğen ve İlbadı Mahallesi’nin ismi ise İlbade olarak değiştirildi. İlbadı Mahallesi sakinleri hala eski isimlerini geri almak için uğraş veriyor.

17 yıl önceki bu karar ile feshedilen mahalleler arasında Çamlık, Yeşilyurt, Günbattı, Kiremitçi, Esentepe, Çaybaşı ve Saltak mahalleleri de yer almıştı.

KÖPRÜLÜ KAVŞAKLARIN İSİMLERİ DE SORUN OLMUŞTU

O dönemlerde yapılan köprülü kavşakların isimleri de mecliste tartışmalara neden olmuştu. Kişi isimleri verilen bu kavşaklar için Colessea ve Lycos gibi isimlerin verilmesi isteği, Ak Partili üyelerce kabul görmemişti.

MAHKEME KARARIYLA İSİMLERİ GERİ GELEN CADDELER

İsim değişikliği tartışmaları bazen siyasetin konusu olmaktan çıkmış ve yargıya taşınmıştı. Zeybekci’nin belediye başkanı olduğu 2005 yılında Anafartalar, Karşıyaka, Aktepe ve Deliktaş mahallelerinden geçen Şeyh Bedrettin Caddesi’nin ismi, Denizli ve Türkiye ile ilgisi olmadığı gerekçesiyle Müftü Ahmet Hulusi Efendi Caddesi olarak değiştirildi. Ancak belediye meclisi kararı Denizli Mimarlar Odası tarafından yargıya taşındı. Denizli İdare Mahkemesi odanın dava açma ehliyetine sahip olmadığı gerekçesiyle iptal talebini reddetse de Danıştay 8’inci Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Denizli İdare Mahkemesi dosyada yeniden yaptığı inceleme sonrasında isim değişikliğine ilişkin kararı iptal etti.

YUSUF BATUR CADDESİNİN İSMİNİ DE DEĞİŞTİRDİLER

Denizli’de öğrencisi tarafından bıçaklanarak öldürülen öğretmen Yusuf Batur adını taşıyan cadde, 2006 yılında AKP’li meclis üyelerinin teklifi ile Meclis Caddesi olarak değiştirildi. Sınıfta tahtaya “Şeriat gelecek zulüm bitecek” şeklinde yazı yazdığı için öğretmenleri tarafından uyarılan İ.N. tarafından şehit edilen Batur’un isminin kaldırılması, CHP’li üyeler tarafından siyasi bir karar olarak değerlendirildi. Batur’un öğretmen eşi Ümmühan Batur, belediye kararından dönmeyince İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme caddenin isminin değiştirilmesine yönelik meclis kararını iptal etti.

MEYDANIN DA İSMİ DEĞİŞTİ

2016 yılındaki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan demokrasi nöbetleri, Denizli’de Delikliçınar Meydanı’nda tutulmuştu. Nöbetlerin 18’nci gününde meydanın isminin 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı olarak değiştirileceği dönemin belediye başkanı Osman Zolan tarafından açıklandı. Aynı yıl Ağustos ayı büyükşehir belediye meclisi toplantısında isim değişikliği meclis üyelerinin oy birliği onandı.

Denizlili mimar ve yazar Hüsamettin Ataman geçtiğimiz ay Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe vererek meydanın adının yeniden Delikliçınar Meydanı olarak değiştirilmesini istedi. Ataman sosyal medyadan çağrı yapıp herkesi dilekçe vermeye ve Denizli’nin kent belleğini kurtarmaya davet etmişti. Son gelişmelerin ardından sosyal medyadan bir kez daha seslendi; “Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Nihat Zeybekci Kültür Merkezi'nin adını değiştirme kararı almış. Hazır isim değiştirmeye niyetlenmişken, 2016 yılında adı değiştirilip 15 Temmuz Meydanı yapılan Delikliçınar Meydanı’nın adını da geri versinler. İsabetli bir iş yapmış olurlar” ifadelerini kullandı.