O TESİSLERİ DENİZLİ YÖNETSİN
Turizm Haftası kutlamaları Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ve Kent Müzesi’ndeki programla başladı. Sektör temsilcilerinin buluştuğu etkinlikte konuşan DBB Başkanı Çavuşoğlu, turizm bölgelerindeki tesislerin Denizli tarafından yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Turizm Haftası düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. 15-22 Nisan arasında kutlanan Turizm Haftası kapsamında Denizli Valiliğinde Atatürk Anıtına sektör temsilcileriyle çelenk sunuldu. Bu yıl 49’uncusu kutlanan Turizm Haftasında, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi Otaklı’nın Atatürk Anıtına çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Sektör temsilcileri daha sonra Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun ile Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu'nu makamlarında ziyaret etti.
KENT MÜZESİNDE KUTLAMA
Turizm Haftası’nın başlaması dolayısıyla Denizli Kent Müzesi bahçesinde protokol üyelerinin katılımıyla kutlama programı düzenlendi. Programa, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Hıdır Ayçiçek, Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi Otaklı, AK Parti Denizli İl Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan, Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemür, Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, TÜRSAB Pamukkale Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Turan Köseoğlu ile turizm sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
TURİZM EN HIZLI GELİŞEN SEKTÖRLERDEN BİRİ
Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüdaverdi Otaklı, törende yaptığı konuşmada, ülkelerin ekonomik kalkınmasında ve gelişmesindeki mihenk taşlarından olan turizmin dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden biri olduğunu belirterek, turizm bilincinin ve farkındalığının topluma kazandırılması amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında Turizm Haftasının kutlandığını hatırlattı. Turizmin; dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan gezilerle bir ülkeye veya bir bölgeye turist çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümü olduğunu ifade eden Otaklı, “Yerel ticaretin canlanmasında turistlerin bölgeye gelmesi yardımcı oluyor. Turistler hediyelik eşya, el sanatları ve gıda ürünleri satışı gibi yerel işletmelerden faydalanabilmektedir. Bu, her türlü işletme için avantajlıdır. Eğer bir turist ülkesine memnun dönerse ertesi sene turist getirecektir. Daha çok turistin ülkemize gelmesi için onlara nazik davranmamız, yollarımızın temiz olması, ulaşımımızın modern olması, konaklama yerlerimizin güzel olmasına bağlıdır.” dedi.
BACASIZ SANAYİ
Turizmin farklı kültürlerdeki insanları bir araya getirerek barış ve dostluk duygularını geliştirdiğinin altını çizen Otaklı, “Dünya barışına katkı sağlarken, ülkelerin kendilerini tanıtmalarına da imkan tanır. Ayrıca bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm, ülke ekonomisinin can damarlarından birisidir. Turizm hem ülkemiz hem de ilimiz için ekonomik açıdan önemli olduğu kadar stratejik açıdan da büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir bir turizm ancak tüm kurum ve kuruluşların uyum içerisinde çalışması ve turizmin doğru şekilde planlanması ile mümkündür. Bu bakımdan ilimizde turizm potansiyelinin sürdürülebilir bir şekilde yönlendirilmesi ve yönetilmesi için kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler giderek daha fazla ortak çalışmalara imza atmaktadır. Paydaşlarımızla birlikte ilimizin turizm faaliyetleri ve tanıtım için ortak akıl, koordinasyon ve iş birliğiyle çalışmaktayız.”diye konuştu.
ALTIN KENT
Türkiye’nin turizm sektöründeki tecrübesine işaret eden Otaklı, “Doğal ve kültürel kaynaklarının çeşitliliği ile Türkiye birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim tarihi ve üstün hizmet kalitesi sayesinde uzun yıllardır dünyada en çok turist ağırlayan ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye'de turizm faaliyetleri diğer ülkelere göre daha geç keşfedilmiş olmasına rağmen hızlı bir gelişim göstermiştir. Denizli ise coğrafi konumu, doğal ve tarihi güzellikleri, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan sağlık ve turizm potansiyeli, dünyaca ünlü Pamukkale travertenleri ve antik kentleriyle 4 mevsim turist çeken Türkiye'nin en önde gelen turizm merkezlerinden biridir. Denizli sadece Pamukkale'den, en bilindik yüzünden ibaret değil Hierapolis'in adı antik dönem metinlerinde altın kent olarak geçiyor. Oysa barındırdığı kültür değerleriyle Denizli'nin tümü için bu nitelemeyi kullanmak hiç de yersiz kaçmaz. İrili ufaklı olağanüstü arkeolojik yerleşimleriyle, doğal zenginlikleriyle, mimarisiyle, ürettikleriyle altın değerinde bir şehir Denizli. Güzide ilimiz kültürüyle, doğasıyla, tarihiyle, yöresel yemekleriyle, gelenek ve görenekleriyle, arkeolojiye kazandırılan ve kazandırılacak alanları, müzeleriyle ön plana çıkmaktadır. Termal ve sağlık turizmi, eko-turizm, inanç turizmi, yayla turizmi ve kayak turizmi gibi alternatif turizm çeşitleriyle çok yönlüdür. Antik dönemde Denizli tanrıların kutsadığı vadi, Holisiti, kutsal şehir olarak adlandırılmaktadır. Antik dönemden Türk-İslam dönemine ait birçok yeni yapıyı içinde barındırmaktadır” İfadelerini kullandı.
BÜYÜKŞEHİR PAMUKKALE’NİN İŞLETMESİNE TALİP
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu da, özellikle turizm konusunda göreve geldikten sonra ‘nasıl bir canlanma yaratabiliriz’ diye elbirliğiyle bütün ekip arkadaşlarıyla ve şehrin dinamikleriyle ortak bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, “Bu çalışmamızı her geçen gün artıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Arama konferansı ile başladığımız ve ondan sonra da devam ettirdiğimiz, farklı şehirlerde farklı kültürleri bir araya getirdiğimiz toplantılarımızla Denizli turizminin daha keyifli hale gelmesi noktasındaki yolculuğumuzu sürdüreceğiz. Tabii burada en önemli Denizli'nin en büyük değerlerinin, Denizli tarafından sahiplenilmesi gerektiğinin de altını bir kez daha çizerek ifade etmek istiyorum. Özellikle Pamukkale'nin, Laodikya’nın, Denizli'nin kendi dinamiklerine kazandırılması ve Denizli'nin bu anlamda kendi tesislerini kendisinin yönetebileceği bir sistemin de kurulması gerekiyor. Bizler bu konuda bir çaba içerisindeyiz. Umut ediyoruz ki bu ören yerlerinin kiralanması usulünde Denizli Büyükşehir Belediyesi ve iştirakleri olarak da biz Pamukkale'nin, Laodikya'nın ve diğer kültür alanlarının Denizli'ye kazandırılması konusunda bir çaba içerisine gireceğimizi de buradan bildirmek istiyorum. Aynı zamanda bu çabamızın sonrasında da bu yerle beraber Denizli turizminin de entegre edileceğini, bu değerle beraber diğer değerlerin de örtüştürülerek daha verimli, daha keyifli bir süreci, Denizli açısından da umudun arttığı bir sürecin de yol haritası olacağına inanıyorum. Bu anlamda bu haftamızın hepimize mutluluklar getirmesini, turizm sektöründe bulunan dostlarımıza da geleceğe daha umutla baktıkları, özellikle de ülkemize dışarıdan gelen dostlarımızın keyifle, huzurla yaşayabildikleri bir Denizli, bir Türkiye olmasını diliyorum.
Protokol konuşmalarının ardından Yaşar Saniye Gemici Anadolu Lisesi Spor Kulübü, halk oyunları gösterisi sundu. Denizli Kent Müzesi bahçesinde Denizli Büyükşehir Belediyesi Turizm-Tanıtım Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Denizli Kırsal Kültürü" adlı Fotoğraf Sergisini gezen protokol üyeleri, sıcak hava balonu gösterisini izlediler, balon turizmiyle ilgili bilgi aldılar.
KUTLAMA ETKİNLİKLERİ DEVAM EDECEK
Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında hafta boyunca çeşitli programlar gerçekleştirilecek. Yarın 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinde Prof. Dr. Mehmet Cihat Alçiçek "Taş Devri'nde Denizli ve Denizli Adamı", Dr. Öğretim Üyesi Barış Yener "Denizli Turizminde Yeni Bir Rota: Kolossai Antik Kenti" adlı sunumlarını yapacaklar.