DON FELAKETİ TARIMI VURDU

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 65 ilde etkili olan don afetinin tarımsal üretime büyük zarar verdiğini açıkladı. Çiftçilerin zararının karşılanması için acilen fon oluşturulması çağrısı yapıldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10-13 Nisan tarihleri arasında yaşanan zirai don afetine ilişkin görüntülü basın açıklaması yaptı. Bayraktar, 65 ilde zirai üretimin zarar gördüğünü belirterek, “Tarımsal üretimin devamlılığı için don afetinden zarar gören tüm çiftçilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla bir fon oluşturulmalı” dedi.

“SON YILLARIN EN GENİŞ KAPSAMLI DOĞAL AFETLERİNDEN BİRİ”

Bayraktar, açıklamasında 10-13 Nisan tarihlerinde hava sıcaklıklarının eksi 15 dereceye kadar düştüğünü ve bu nedenle ülkenin birçok bölgesinde tarımsal üretimde büyük zarar oluştuğunu belirtti. İlkbaharda yaşanan don olaylarının her yıl çiftçilerin en büyük endişesi olduğunu ifade eden Bayraktar, “65’ten fazla ilimizde etkili olan don afeti, şüphesiz ki son yıllarda tarımı etkileyen en büyük doğal afetlerden biri oldu” dedi.

MEYVEDEN SEBZEYE, BİRÇOK ÜRÜN ZARAR GÖRDÜ

Bayraktar, zirai donun etkilediği ürünleri şöyle sıraladı:Malatya ve Kahramanmaraş: Kayısı, ceviz, kiraz, üzüm, elma. Karadeniz Bölgesi: Fındık, çay, kivi, hurma. Ege Bölgesi: Üzüm, zeytin, incir, elma, ceviz, ayva. Marmara Bölgesi: Şeftali, ahududu, armut, zeytin, incir, kivi, nektarin, erik. Güneydoğu Anadolu: Antep fıstığı, badem, ceviz, nar, Trabzon hurması, dut. İç Anadolu: Elma, armut, ayva, kiraz, üzüm. Akdeniz: Karpuz, patates, narenciye, sebzeler.

Bayraktar, “Bu ürünlerin birçoğu ihraç ürünümüz. Don zararının ülkemizin gıda güvencesini ve fiyat istikrarını tehdit etmemesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ZARARIN BOYUTU YÜZDE 100’E KADAR ÇIKTI

Bazı ürünlerde zararın yüzde 100’e kadar çıktığını vurgulayan Bayraktar, kesin zarar oranlarının hasar tespit çalışmaları sonrasında netleşeceğini belirtti. Ayrıca bazı bölgelerde kar yağışı ve don riskinin devam ettiğini kaydederek, sahadaki verilerin kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

“ÇİFTÇİYE NAKİT YARDIM VE GİRDİ DESTEĞİ ŞART”

İklim değişikliği nedeniyle doğal afetlerin sayısının arttığını belirten Bayraktar, 2014 yılında 500 olan doğal afet sayısının 2024’te 1.257’ye çıktığını söyledi. Bayraktar, şöyle devam etti:

“Don afetinden zarar gören çiftçilerimize nakit yardım ve girdi desteği verilmeli, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları faizsiz olarak ertelenmeli, yeni kredi imkanları sağlanmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçi maliyetleriyle ilgili başlattığı çalışmayı olumlu buluyoruz.”

“ZİRAAT ODALARI SAHADA, TARIM SİGORTASI ÖNEMLİ”

Bayraktar, Ziraat Odalarının hasar tespit çalışmalarında çiftçilerin yanında yer aldığını belirterek, sigortasız üreticilerin de zararlarının karşılanması gerektiğini vurguladı. Sigortalı çiftçilerin ise hem kapsam hem hasar tespitinde sorunlar yaşadığını söyledi ve şu çağrıyı yaptı:

“Çiftçilerin zararları hakkaniyetli şekilde belirlenmeli. Türk çiftçisi, tüm zorluklara rağmen üretmeye devam ediyor. Bu emeklerin korunması hepimizin sorumluluğudur. Ülkemizde bir daha böyle afetlerin yaşanmamasını diliyor, tüm çiftçilerimize geçmiş olsun diyorum.”