5 İLDE 13 KAZIYLA TARİHE IŞIK TUTUYOR
Pamukkale Üniversitesi, üç yeni kazı ile birlikte toplam 13 arkeolojik kazıya ulaştı. Denizli'deki kazı sayısı 7'ye yükseldi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından yürütülen arkeolojik kazıların sayısı, 10’dan 13’e yükseldi. Üniversite, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Konya, Denizli ve Acıpayam’daki üç yeni kazıyı da çalışma alanlarına ekledi. Yeni kazılarla birlikte PAÜ’nün arkeolojik faaliyet gösterdiği il sayısı 5’e, Denizli’deki kazı sayısı ise 7’ye çıktı.
CUMHURBAŞKANLIĞINDAN YENİ KAZI GÖREVLERİ
PAÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Ozan, Konya’daki Çatalhöyük kazısına; Dr. Öğr. Üyesi Barış Yener ise Denizli-Honaz’daki Kolossai kazısına başkan olarak atandı. Ayrıca, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Murat Tarhan, Denizli-Acıpayam’daki Yassıhöyük kazısını Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütecek.
Yeni görevlerle birlikte PAÜ’nün yürüttüğü kazı çalışmaları şu şekilde güncellendi:
Laodikeia, Tripolis, Tabae, Hierapolis, Kolossai, Yassıhöyük ve Attouda (Denizli)
Stratonikeia-Lagina, Labranda (Muğla)
Afrodisyas (Aydın)
Sillyon, Olimpos (Antalya)
Çatalhöyük (Konya)
ÇATALHÖYÜK’TE YENİ DÖNEM
Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan ve Neolitik Çağ’dan kalma Çatalhöyük yerleşiminde, 2025 yılı itibariyle PAÜ Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Ozan başkanlığında kazılar başlayacak. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bu alanda, yaklaşık 8 bin kişinin yaşadığı, 9.400 yıllık geçmişe sahip bir şehir yer alıyor. Çatalhöyük, sanat eserleri, yerleşim planı ve sosyal yaşamla ilgili önemli veriler sunuyor. Kazı çalışmaları, yerli ve yabancı bilim insanlarının katılımıyla sürdürülecek.
KOLOSSAİ’DE İLK KAZI SEZONU BAŞLIYOR
Denizli’nin Honaz ilçesinde bulunan Kolossai Antik Kenti’nde, PAÜ öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Barış Yener başkanlığında 2025 yılında ilk kazı sezonu başlayacak. 2021-2023 yıllarında yapılan yüzey araştırmaları sonucunda, Kolossai'nin Kalkolitik Çağ’dan günümüze kadar kesintisiz yerleşime sahip olduğu tespit edildi. Roma öncesi dönemlere ait kalıntılar, bölgenin tarihi gelişimine farklı bir bakış açısı sunuyor. Kazılar, PAÜ’nün farklı akademik birimlerinin katkısıyla disiplinler arası bir anlayışla yürütülecek.
YASSIHÖYÜK’TE KAZI VE KORUMA ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
Denizli’nin Acıpayam ilçesi Yassıhöyük Mahallesi’nde bulunan ve Kazanes Vadisi içinde yer alan Yassıhöyük, bölgedeki en büyük höyük yerleşimlerinden biri olarak kabul ediliyor. 2022-2024 yılları arasında yapılan yüzey araştırmalarında, bölgede 8 bin yıl öncesine dayanan yerleşim izleri ortaya çıkarıldı. Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Murat Tarhan’ın bilimsel danışmanlığında, 2025 yılında kazı ve koruma çalışmaları başlayacak. Projede, bölgenin tarih öncesi dönemlerine dair ekonomik, sosyal ve coğrafi yapıları ortaya çıkarılması hedefleniyor.
PAÜ, KÜLTÜREL MİRASI GÜN YÜZÜNE ÇIKARIYOR
Pamukkale Üniversitesi, arkeoloji, sanat tarihi ve kültürel miras alanlarında yürüttüğü çalışmalarla hem bilimsel hem de toplumsal katkı sağlamayı sürdürüyor. Yeni kazılarla birlikte Türkiye’nin tarihsel zenginliğini belgeleyen üniversite, geleceğe ışık tutacak önemli bulguları kayıt altına almayı hedefliyor.