PLANLI KEYFİ SEZARYENE YASAK GELİYOR

Sağlık Bakanlığı, özel sağlık kuruluşlarında sezaryen doğumlara yönelik yeni bir düzenlemeye imza attı. Keyfi gerekçelerle yapılan planlı sezaryen doğumlara izin verilmeyecek, normal doğumun teşvik edilmesi hedeflenecek.

YENİ YÖNETMELİK RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonu doğrultusunda Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te önemli değişiklikler yaptı. Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle özel hastanelerdeki doğum uygulamalarına yönelik kapsamlı kurallar getirildi. Yeni yönetmelikle birlikte, tıp merkezleri, poliklinikler ve muayenehanelerde sunulan sağlık hizmetlerinin standartları yeniden belirlendi.

PLANLI SEZARYENLERE SINIRLAMA GELİYOR

Yeni düzenlemeye göre, özel sağlık kuruluşlarında keyfi nedenlerle planlı sezaryen yapılması engellenecek. Sezaryen yerine normal doğumun tercih edilmesini teşvik etmek amacıyla, tıp merkezlerinde doğum yapılabilmesi için belirli altyapı koşullarının sağlanması zorunlu hale getirildi. Buna göre, ameliyathanesi olmayan tıp merkezlerinde doğum ünitesi kurulmasına izin verilmeyecek.

Doğum ünitesinin, genel dolaşımdan uzak, ameliyathaneye yakın ve giriş-çıkışları kontrol edilebilir bir konumda olması şartı aranacak. Ayrıca doğum salonlarının en az 16 metrekare büyüklüğünde olması gerekecek.

ELEKTRONİK KAYIT TUTMA MECBURİYETİ

Yönetmelik kapsamında tüm özel sağlık kuruluşlarında kayıtların ve bildirimlerin elektronik ortamda tutulması zorunlu olacak. Bu sistem sayesinde hem hasta bilgileri daha güvenli şekilde arşivlenecek hem de sağlık hizmetlerinin takibi kolaylaşacak.

TIBBİ UYGULAMALARA SIKI DENETİM

Yeni dönemde tıbbi uygulamalara yönelik denetimler artırılacak. Sağlık Bakanlığı, tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendirmek için tıbbi endikasyon ve uygulama denetimlerini sıklaştıracak.

UYGULAMA İZİN BELGESİ ŞARTI GETİRİLDİ

Uzman tabip kadrosu 10’un üzerinde olan ve 24 saat kesintisiz hizmet veren tıp merkezlerinde, acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurulabilecek. Ancak bu birimlerde yapılacak müdahalelerin, ikinci bir müdahaleye ihtiyaç duyulmadan tamamlanabilecek nitelikte olması şart koşulacak. Ayrıca, bu birimlerin faaliyet gösterebilmesi için uygulama izin belgesi alınması zorunlu olacak.

TIP MERKEZLERİNE DÖNÜŞÜM KOLAYLAŞTIRILDI

İki ya da daha fazla polikliniğin birleşerek tıp merkezine dönüşmesine imkân tanındı. Bu sayede sağlık kuruluşlarının fiziki ve idari yapılarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

ÇAĞDAŞ TIP KURALLARI ESAS ALINACAK

Muayenehanelerde uygulanacak tıbbi işlemler çağdaş tıp kurallarına uygunluk esasına göre belirlenecek. Tıp merkezleri bünyesinde yürütülen laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetleri ise gerekli izin belgelerinin alınması koşuluyla sunulabilecek.