AVANS YOKSA KOOPERATİF KURARIZ
Aracı firmalardan avans alamayan tütün üreticilerine belediye başkanları sahip çıktı. 8 ilçe belediye başkanı firmalara seslendi, avans verilmemesi durumunda kooperatif kuracaklarını ve Kasım ayında 350 lira taban fiyattan alım gerçekleştireceklerini açıkladı.

Denizli’nin Kale, Tavas, Acıpayam, Beyağaç, Serinhisar, Buldan ve Uşak’ın Eşme ilçesinde tütün üreticileri sözleşme yaptıkları firmalardan avans alamayınca belediye başkanları devreye girdi. Alıcı firmaların bu yıl üreticiye avans ödemesi yapmayacağını açıklamasından sonra başkalardan sürpriz bir hamle geldi.
Acıpayam Belediye Başkanı Levent Yıldırım, Beyağaç Belediye Başkanı Sezai Tütün, Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, Güney Belediye Başkanı Mehmet Ali Eraydın, Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, Serinhisar Belediye Başkanı Osman Kılıç ve Eşme Belediye Başkanı Yılmaz Tozan bugün Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi.
TÜTÜNÜN NE DEMEK OLDUĞUNU BİLİRİZ”
Belediye başkanlarının ortak açıklamasını Tatık okudu. Tütün üreticilerinin sesi olmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Bugün burada yalnızca bir belediye başkanı olarak değil, yıllarını tütün tarlalarında geçirmiş bir emekçi, bu toprakların çocukları olarak konuşuyoruz. Biz tütünün ne demek olduğunu bilenlerdeniz. Tütün, bu memlekette sadece bir bitki değil; binlerce ailenin umudu, geçim kaynağı, alın teridir” diye konuştu.
HER ŞEY ATEŞ PAHASI
“Ne yazık ki bu yıl, yıllardır üreticiyle kurulan güveni ayakta tutan bir gelenek bozuldu” diyen Başkan Tatık sözlerini şöyle sürdürdü:
* Tütün firmaları, dikim öncesi üreticiye her yıl verdiği avanslar bu kez vermiyor. Çiftçi tarlasına giremeden borçla, belirsizlikle baş başa bırakılmış durumda. Mazot, gübre, işçilik... Her şey ateş pahası… Ama üreticiye dikim öncesinde bir kuruş avans yok.
*Bu açıkça üreticiyi yok saymaktır! Bu, köylünün emeğine yapılan bir ihanettir! Yıllardır sözleşme gereği piyasa fiyatının altında üreticinin tütününü alan firmalar avans ödemeyi değil faizden gelir elde etmeyi tercih ediyorlar.
* Tütün üreticisinin hakkını yedirmeyeceğiz. Buradan tüm yetkililere ve firmalara sesleniyoruz:
*Tütün üreticisini daha ne kadar görmezden geleceksiniz? Çiftçiye umut değil, borç ve belirsizlik veriyorsunuz.
“35 TONUN 20 TONU DENİZLİ’DE ÜRETİLİYOR”
Açıklamaların ardından konuşan Kale Belediye Başkanı Erkan Hayla, Ege’de üretilen 35 ton tütünün 20 tonunun Denizli’de üretildiğine değindi. Hayla, Bizim tütünümüzün bir özelliği var; bizim tütünümüz eğer 1 sigaraya girmezse sigara yanmaz. Aromatik özelliğimiz var. Sigaralar yanar yanmaz sönüyor. 2-3 defa yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu neden ege tütününü içine az koyuyorlar, Amerikan tütününü çoğaltıyorlar. Başta öyle sözleşmeler vardı ki, Ege tütününü tamamen yurt dışına çıkartıyorlardı, bize Amerika’nın işe yaramayacak tütünlerini bizim sigaralara koyuyorlardı. 10 seneden beri yaptığımız çalışmalarla bu oranı yüzde 30’a çıkardık” diye konuştu.
GEREKİRSE TÜTÜNÜ BİZ ALIRIZ
Üreticilere sözleşmelerini feshetme çağrısı yapan Kale Belediye Başkanı Hayla şu ifadeleri kullandı:
*.Tüm üreticilerimize buradan sesleniyoruz; firmalar eğer avansı vermezse sözleşmelerinizi geri alın. * Şirketlerle görüştüm. Eğer avans almadan üretim yapacaksak onların hepsine buradan söz veriyorum, Kasım ayında tütünlerinizi 350 lira olmak kaydıyla biz alacağız.
* Bizim şu andaki hükümetimizin tabiri caizse kitabında tütüne yer yok. Yani tütün üreticisini çiftçi sınıfına kesinlikle koymuyor. Arkamızda devlet olmadan özel şirketlerin, Amerikan şirketlerinin elinde oyuncak oluyoruz.
* Kale ilçesinin yüzde 80’i, Tavas’ın ve Beyağaç’ın yüzde 60’ı tütüncülükle uğraşıyor. Muğla, Manisa, Uşak tamamen tütüncü.
KOOPERATİF KURACAĞIZ
* Yeni kurulan tütün alım şirketleri var. Yeni sigara fabrikaları açılmış. Temsilcileriyle görüştüm. Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kuracağız.
* O şirketlerle sözleşme yapıp topladığımız tütünleri onlara teslim edeceğiz. Yeni yöntemlerle tütünümüzü pazarlayacağız. Birliğimizi belediyeler olarak kuracağız.
* Sadece Denizli değil; Ege Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatif kuracağız. Katılmak isteyen belediye başkanlarımızı da içimize alıp geniş katılımlı bir kooperatif kuracağız.
HER YIL AYNI ŞEY
Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak üreticilere öncülük etmek istediklerini, alıcılar arasında savrulan çiftçiyi bu durumdan kurtarmak istediklerini kaydetti.
Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün ise her yıl aynı sıkıntıların yaşandığını söyledi, firmaların üreticilerin sesine kulak vermesi gerektiğini kaydetti. Serinhisar Belediye Başkanı Osman Kılıç geçen yıl taban fiyatın yükselmesi ve piyasada tütün bulunmadığı ortamda bile sözleşme imzalayan üreticilerin piyasa fiyatının altında ürün sattığını hatırlattı.
Bölge tütüncüleri iki yıl önce de benzer sıkıntılar yaşamıştı. Kale ilçesinde toplanan yaklaşık 5 bin tütün üreticisi miting düzenlemiş, firmaların verdiği taban fiyatın beklentilerinin yarısı olduğunu söyleyen isyan etmişti. İlerleyen dönemlerde firmalar taban fiyatı kısmen yükseltmişti.