TEMİZ ÇIKAN ÜRÜN İÇİN DE ANALİZ ÜCRETİ ÖDENECEK!

Denizli’de bir pastaneden alınan numuneler temiz çıkmasına rağmen, analiz masraflarının işletmeden istenmesi üzerine başlayan hukuk mücadelesi Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, alınan numunelerde herhangi bir sorun tespit edilmemiş olsa dahi analiz ücretinin işyeri sahibinden alınabileceğine hükmetti.

Yargıtay, Denizli’de yapılan gıda denetimine ilişkin önemli bir karar verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temyiz başvurusunu görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Denizli 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin işletme lehine verdiği kararı bozarak, alınan numunelerde herhangi bir sorun tespit edilmemiş olsa dahi analiz ücretinin işyeri sahibinden alınabileceğine hükmetti.

İŞTE OLAYIN GEÇMİŞİ…

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yapılan şikâyet üzerine Denizli’deki bir pastaneden numune alarak laboratuvarda 6 farklı türde analiz gerçekleştirdi. Her biri için ayrı fiyatlandırma yapılarak Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik gereğince fatura düzenlenerek pastane sahibine tebliğ edildi. Faturaya itiraz edilmeyip ödeme de yapılmaması üzerine pastane sahibinden 9.376,93 TL analiz ücreti, faizi ile birlikte talep edildi. Ödeme yapılmayınca icra takibi başlatıldı.

YEREL MAHKEMENİN KARARI…

Denizli 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, ödeme talebine ilişkin yapılan başvuruyu görüştü. Pastane sahibi D.A, bir kişinin ürün sattıkları bir işyerinden pasta aldığını, sonrasında ise zehirlendiğini iddia ederek ALO 174 hattını arayıp şikâyetçi olduğunu, bu nedenle alınan numunede yapılan analizlerin olumlu sonuçlandığını, zehirlendiğini iddia eden kişinin zehirlenip zehirlenmediğinin bilinmediğini, gıda zehirlenmesinin birden fazla faktörden kaynaklanabileceğini, yönetmelik hükmüne dayanarak birbirlerine husumet besleyen kişilerin birbirlerini şikâyet etmesi ve numune analizleri temiz çıksa bile yüklü analiz ücreti ödemek zorunda bırakılmalarının haklı olmadığını savundu. Mahkeme, yapılan şikâyetin kötü niyetli olabileceğini ve ürünlerin temiz çıkması halinde analiz ücretinin alınmasının adil olmadığını belirterek davayı reddetti.

YARGITAY KARARI BOZDU

Kararın temyize gitmesi üzerine Yargıtay, zehirlenme şüphesiyle alınan numunelerde analiz ücretlerinin faaliyetten sorumlu gerçek veya tüzel kişilerce ödeneceğinin yönetmelikte düzenlendiğine işaret etti. Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliğin "Resmi kontrollerin finansmanı" başlıklı 41/1. maddesine göre davanın kabulü yerine davanın reddine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğuna işaret eden Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, temyiz isteminin kabulü ile kararın sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozulmasına 03.03.2025 tarihinde oy birliğiyle karar verdi.

Hukukçular, bu kararın gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü analiz sonuçları temiz çıksa dahi, şikâyet sonrası alınan numunelerin maliyetinin yine de işletmeye yüklenebileceği anlamına geliyor. Gıda güvenliği şikayetlerinin idari yükümlülükleri açısından yol gösterici olan bu karar, idari denetim kapsamında alınan numunelerle ilgili ücretlerin sorumluluğu konusunda içtihat niteliğinde olacak.