CANLI HAYVAN VE HAYVANSAL ÜRÜN NAKLİNDE DEĞİŞİKLİK

Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin nakillerinde düzenlemeye gidildi. Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, hayvan nakleden araç ve hayvan sahipleri, veteriner yol kontrol ve denetim istasyonlarından en az birine girerek, nakledilen hayvanları kontrol ettirmekle yükümlü olacak.

Kurban Bayramı yaklaşırken Tarım ve Orman Bakanlığı da canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin nakillerinde etkin takip amacıyla bazı düzenlemelere gitti. Bakanlık tarafından hazırlanan Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

PASAPORT ELEKTRONİK OLARAK DÜZENLENEBİLECEK

Buna göre, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği kapsamında Bakanlıkça belirlenen sığır cinsi hayvana ait bilgileri içeren il/ilçe müdürlüğü veya yetkilendirilmiş kurum veya kuruluş tarafından düzenlenen "Hayvan pasaportu" tanımına "elektronik ortamda düzenlenen" ibaresi eklenerek, pasaportun elektronik ortamda da düzenlenebilmesine imkan tanındı.

Yönetmeliğe "Veteriner yol kontrol ve denetim istasyonu: Canlı hayvan ve hayvansal ürün nakil vasıtaları ile nakille ilgili belgelerin kontrol ve denetimlerinin yapıldığı, belgesiz nakillerle ilgili iş ve işlemlerin yürütüldüğü, Bakanlık tarafından kurulan tesisi" tanımı eklenirken, hayvan nakleden araç ve hayvan sahiplerinin, Bakanlıkça belirlenen veteriner yol kontrol ve denetim istasyonlarından en az birine girmesi ve nakledilen hayvanları kontrol ettirmekle yükümlü olması mecburi hale getirildi.

DENETİM İSTASYONUNA GİRMEYENLERE CEZA

Denetim istasyonlarına girmeyen nakil vasıtası sahibine ve hayvan sahibine Kanunun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereği idari para cezası verilecek. İstasyon ve denetimlerle ilgili uygulanacak ilave hükümler Bakanlıkça belirlenecek ve Bakanlığın internet sayfasında yayımlanacak.

İller arası hayvan ve hayvansal ürün nakillerinde, resmi veteriner hekim veya yetkilendirilmiş veteriner hekim tarafından muayene ve kontrolden geçirilerek nakli uygun görülen hayvan ve hayvansal ürünler için düzenlenecek veteriner sağlık raporlarının geçerlilik süresi de 5 günden 3 güne indirildi.