PAÜ’DE GIDA TEDARİK ZİNCİRİ İÇİN YENİLİKÇİ PROJE

Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen çalıştayda, gıda israfını önlemeye yönelik yenilikçi müfredatlar tanıtıldı.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Denizli Ticaret Odası (DTO) ortaklığında yürütülen, Avrupa Birliği destekli “Sürdürülebilirlik için Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri” isimli proje kapsamında düzenlenen “FoodXImpact” çalıştayının açılışı, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör tarafından gerçekleştirildi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Lucie Vincendon, proje tanıtım sunumunu gerçekleştirdi.

DTO’DAN GIDA İSRAFIYLA MÜCADELEYE DESTEK

Açılış konuşmalarının ilkini Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aracı yaptı. Hasan Aracı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle Ticaret Odası Başkanımız Sayın Uğur Erdoğan’ın sizlere selamlarını iletmek isterim. Kendisi şehir dışındaki acil bir programı nedeniyle bugün aramızda bulunamıyor. Tarladan çatala gıda sektörünün önünde büyük bir engel olan gıda israfının önlenmesini amaçlayan projemizin paylaşım ve değerlendirme toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Pamukkale Üniversitemiz ve farklı ülkelerden gelen değerli proje paydaşlarımızla bugün burada bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz."

"Gıda tedarik zinciri; özellikle gıda güvenliği, gıda fazlası, gıda kaybı ve israfının etkili şekilde yönetilmesi açısından çevre teknolojileri, tüketici davranışları, politika oluşturma süreçleri ve iklim değişimlerinin etkisiyle her geçen gün daha fazla baskı altında kalmaktadır. Projemiz kapsamında; sektör temsilcileri, KOBİ’ler, gıda tedarik zinciri şirketleri, yükseköğretim kurumları, mesleki eğitim ve öğretim kurumları ile tarım-gıda sektöründeki paydaşların yer aldığı Ulusötesi Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri oluşturulmuştur."

"Bu kapsamda üretim, işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında çalışanlara yeni beceriler kazandırmak amacıyla 5. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi seviyesine uygun toplam 750 saatlik 5 yenilikçi müfredat geliştirilecektir. Bu yenilikçi müfredatlar sayesinde 336 katılımcımıza eğitim, 168 katılımcımıza iş başı staj imkânı sunulacak ve sektöre yeni bir profesyonel figür olarak 42 ‘Çiftlikten Çatala Uzmanı’ yetiştirilecektir. Projemize katkı sunan tüm proje ortaklarımıza ve destek veren tüm paydaşlarımıza içten teşekkür ediyorum.”

REKTÖR GÜNGÖR: "GIDA GÜVENLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ"

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör, açılış konuşmasında şunları kaydetti: “Pamukkale Üniversitesi’nin 6 kıtada, 61 ülkede 310 üniversite ile 2659 uluslararası anlaşması bulunmaktadır. Nisan 2025 itibariyle aktif 21 AB projesi, 47 TÜBİTAK ve 4 TÜSEB projesi yürütülmektedir. Türkiye’nin 12 merkezi projesinden biri de 'Sürdürülebilirlik için Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri' isimli projemizdir."

"Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan Gıda İsrafı Endeksi Raporuna göre, 2022 yılında dünya genelinde 1,05 milyar ton gıda israf edilmiştir. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 8,7 milyon ton gıda israf edilmekte, kişi başına 102 kilogram yiyecek çöpe atılmaktadır. Bu tablo, tedarik zinciri boyunca gıda kaybı ve israfı ile mücadeleyi hayati hale getirmektedir."

"Üç yıl sürecek projemizde, 7 ülkeden 12 kurum ve kuruluş yer almaktadır. Proje kapsamında üretim, işleme, dağıtım ve tüketim alanlarında uzman sektör temsilcileri ile yükseköğretim ve mesleki eğitim kurumları iş birliği yapmaktadır. Geliştirilecek 750 saatlik 5 yenilikçi müfredat ile toplam 336 katılımcıya eğitim, 168 kişiye iş başı staj imkânı sağlanacak ve 42 ‘Çiftlikten Çatala Uzmanı’ yetiştirilecektir. Amacımız, israfı en aza indiren, verimliliği artıran ve herkes için gıda güvenliğini sağlayan daha dayanıklı bir sistem kurmaktır."

Rektör Güngör, çalıştaya katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞILDI

Çalıştayın ikinci bölümünde “Gıda Tedarik Zinciri İyi Uygulamaları ve Geleceği” başlığı altında oturumlar düzenlendi. Tarımsal üretim, endüstriyel işleme, dağıtım ve tüketim alanlarındaki iyi uygulamalar uzmanlar tarafından sunuldu.

Tarımsal üretim alanındaki sunumları Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşilyurt Er ve Sadık Tarım Kurucusu Ümran Mersin yaptı. Endüstriyel işleme alanında Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Gök ve Lupa Nut Makine Kurucusu Hande Yiyen Aka bilgiler verdi.

Dağıtım ve tüketim alanında ise Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Olcay Polat, Önallar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Alptuğ Önal, tüketim alanında ise Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hande Mutlu Öztürk ile Özel Bitek Teknokent Koleji Kurucu Üyesi Gamze Özen Çopur sunumlarını gerçekleştirdi.