2 BİN YILLIK LAHİT ORTAYA ÇIKTI
Muğla’daki Stratonikeia Antik Kenti’nde, Pamukkale Üniversitesi’nin kazı çalışmaları sırasında 2 bin yıllık girlandlı lahit bulundu.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’nde, Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları kapsamında, 2 bin yıllık girland süslemeli bir lahit mezar bulundu.
12 AY SÜREN KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’nda farklı dönemlere ait yapılar üzerinde yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu çalışmalar Klasik, Hellenistik, Roma İmparatorluk ve Doğu Roma Dönemi yapılarına ilave olarak Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapılarında da gerçekleştirilmektedir. Antik kentin içinde antik yapıların yanı sıra Osmanlı Dönemi köy meydanı da ayağa kaldırılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında ara verilmeden sürdürülen bu çalışmalar, yılın on iki ayı boyunca devam etmektedir.”
KAZILAR 2025 YILINDA AGORA ALANINDA YOĞUNLAŞTI
2025 yılında kazılar, Roma Hamamı, bouleuterion (meclis binası) ve gymnasion (spor okulu) gibi yapıların bulunduğu alandan tiyatroya uzanan ve agora (politik, dini, ticari faaliyetlerin gerçekleştiği alan) olduğu düşünülen bölgede yoğunlaştırıldı. Bu bölgede, Erken Doğu Roma (Bizans) Dönemi seviyesinde yapılan çalışmalarda, girland süslemeli bir lahit mezara ulaşıldı.
KOÇ VE BOĞA BAŞLARI, EROSLAR VE GÖSTERİŞLİ SÜSLEMELER
Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan lahdin, antik dönemde nekropol (mezarlık) alanından getirilip tekrar kullanıldığı belirtildi. Lahdin dış yüzeyinde yer alan girland betimlemeleri, köşelerde koç başları, ortada boğa başları ve eros figürleriyle dikkat çekiyor. Betimlemelerde çam kozalağı, haşhaş, nar ve üzüm gibi meyveler ile çiçek ve yapraklar yer alıyor. Tüm bu öğeler dönemin özelliği olarak oldukça gösterişli bir şekilde işlenmiş.
LAHİT, ANTİK KENTİN EN ESKİ VE GÖSTERİŞLİ ÖRNEĞİ OLARAK TANIMLANDI
Lahdin üzerindeki mimari süslemeler, tarihinin daha net şekilde belirlenmesine yardımcı oluyor. Stratonikeia Antik Kenti’nde daha önce de lahit ve lahit parçaları bulunmuştu. Ancak bu eser, kentte bilinen örnekler içerisinde hem en erken tarihli hem de en iyi betimlenen lahit olarak değerlendirildi.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Antik dönemde Stratonikeia’nın bir lahit üretim merkezi olduğu düşünülmektedir. Yeni çalışmalarda bulunan eserler bu düşünceyi desteklemektedir. Bu lahit alandaki çalışmaları tamamlandıktan sonra antik kent içinde uygun bir alanda sergilenmeye devam edecektir,” ifadelerini kullandı.