DENİZLİ’DE GIDA İSRAFINA KARŞI ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ
Denizli’de DTO ve PAÜ’nün AB destekli “Food Chase” projesi kapsamında 7 ülkeden uzmanlar, gıda israfını önlemek için bir araya geldi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) iş birliğinde yürütülen Avrupa Birliği (AB) destekli “Topraktan Çatala Gıda İsrafını Önleme Projesi (Food Chase)” kapsamında bilgi paylaşımı ve değerlendirme toplantısı düzenlendi. İtalya, Romanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, İsviçre ve Türkiye’den uzmanların katıldığı etkinlik, PAÜ Turizm Fakültesi’nde gerçekleştirildi.
FOODXIMPACT ETKİNLİĞİ BAŞLADI
PAÜ Kınıklı Kampüsü’ndeki Turizm Fakültesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Sürdürülebilirlik İçin Gıda Tedarik Zinciri Ekosistemleri Projesi”nin “FoodXImpact” etkinliği, Cosvitec Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden Lucie Vincendon’ın tanıtım sunumuyla start aldı.
“PROJEMİZ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Aracı, toplantıda yaptığı konuşmada, gıda tedarik zincirinde israfın önlenmesinin önemine dikkat çekti. Aracı, “Gıda tedarik zinciri; çevre, teknoloji, tüketici davranışı, politika oluşturma ve iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle baskı altında. Gıda kaybı ve israfın %23’ü üretimde, %16’sı taşıma ve depolama dahil işlemede, %9’u dağıtımda, %52’si ise tüketimde gerçekleşiyor. Bu nedenle projemiz su kadar hayati derecede önemli” diye konuştu.
YENİLİKÇİ MÜFREDAT VE EĞİTİM HEDEFLERİ
Aracı, projenin hedeflerini açıklarken, gıda israfını azaltmak için kapsamlı bir ekosistem oluşturulduğunu belirtti. “Üretmek kadar nasıl tükettiğimiz de önemli. Bu projeyle, gıda tedarik zincirinde üretim, işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında çalışanlara yeni beceriler kazandırmak için 5. Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi seviyesine uygun, 750 saatlik 5 yenilikçi müfredat geliştiriliyor. Bu müfredatlarla 336 katılımcıya eğitim, 168’ine iş başı staj imkânı sağlanacak ve 42 ‘çiftlikten çatala uzmanı’ yetiştirilecek. Tarladan çatala gıda israfını el birliğiyle önleyeceğiz” diye konuştu.
“İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
PAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmud Güngör, konuşmasında israfın önlenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Güngör, “Hem suda hem gıdada çiftlikten sofraya israfı önlemek, hayatımızın her alanında uygulanmalı. Kur’an-ı Kerim’de de ‘Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz’ buyuruluyor. Kaliteli, güvenilir ve sürdürülebilir bir gıda tedarik zinciri oluşturulmalı ve israfın önüne geçilmeli” dedi.
TÜRKİYE’DE GIDA İSRAFI ALARM VERİYOR
Prof. Dr. Güngör, gıda israfına dair çarpıcı veriler paylaştı. “2022’de dünyada yaklaşık 1 milyar ton gıda israf edildi. 2024 Gıda İsrafı Endeksi’ne göre Türkiye’de ise 8,7 milyon tondan fazla gıda israfı tespit edildi. Bu, 870 bin kamyon gıdanın çöpe atılması demek. Bu vahim tabloyu çözmek için gıda kaybı ve israf sorununa acil çözüm bulmalıyız. Gıdasız hayat olmaz; çocuklarımız için bugünden yarını planlamalıyız” diye konuştu.
İYİ UYGULAMALAR VE GELECEK VİZYONU TARTIŞILDI
Etkinlikte, Çal Meslek Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Aysel Yeşilyurt Er, Sadık Tarım Genel Müdürü Ümran Mersin, İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Gök, Lupa Fındık Makineleri’nden Hande Yiyen Aka, PAÜ’den Prof. Dr. Olcay Polat, Önallar Gıda CEO’su Alptuğ Önal, PAÜ’den Doç. Dr. Hande Mutlu Öztürk ve BİTEK Koleji’nden Gamze Özen Çopur’un sunumlarıyla iyi uygulamalar ve gıda tedarik zincirinin geleceği ele alındı.