BAŞKANLAR CEZAYI YETERSİZ BULUYOR

Denizli Barosu Başkanı Kök ve önceki dönem başkanları Avukat Erdal Çam’ın katil zanlısına verilen cezayı yetersiz buldu. Karar istinaf edilecek. 

Müvekkili tarafından öldürülen Denizli Barosu önceki dönem başkanlarından Erdal Çam ile emekli icra müdürü Osman Çavdar cinayetinin yargılamasında katil zanlısı Galip Özen’e iki kez müebbet hapis cezası verilirken, iddianamede katil zanlısına yardım etmekle suçlanan sanık hakkında ise beraat kararı çıktı. Bodrum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama Denizli Barosu tarafından da yakından izlendi. Baronun önceki dönem başkanı Adnan Demirdöğer kendi dönemindeki celseleri, mevcut başkan Ufuk Kök de başkanlığı dönemindeki celseleri bizzat katılarak izledi. Başkan Kök karar duruşmasında da mahkeme salonundaki yerini aldı. Ancak mahkemenin verdiği karar Denizli Barosu’nu memnun etmedi. Denizliyeniolay.com Başkan Ufuk Kök ve önceki dönem Denizli Barosu başkanlarına kararı sordu… 

BAŞKAN KÖK: İSTİNAF EDECEĞİZ

Denizli Barosu Başkanı Ufuk Kök kararı istinaf edeceklerini belirterek; “Denizli Barosu olarak, Aydın, İzmir, Muğla baroları ve Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreterliği ile birlikte dosyaya katıldık ve duruşmayı yerinde takip ettik. Sanığa iki kez müebbet hapis cezası verildi. Karardan memnun değiliz. Katil zanlısına yardım etmekle suçlanan sanığa beraat kararı verildi. Yardımdan da ceza verilmeliydi. Bu karardan da memnun değiliz. Kararı istinaf edeceğiz” diye konuştu. 

DEMİR: EKSİK CEZA VERİLDİ

Denizli Barosu eski başkanlarından Adil Demir, katil zanlısına verilen cezayı eksik bulduğunu ifade ederek; “Ben kararı yanlış buluyorum, eksik ceza verildiğini düşünüyorum. Görevi nedeniyle cinayet işlendiği için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerekiyordu” ifadelerini kullandı. 

Avukatlara yönelik saldırılara da değinen Demir; “Avukatlar adaletin yerine gelmesi için çaba sarf ediyor. İnsanlar umdukları şekilde karar alamadıklarında, kararı veren mahkemeler yerine karşı tarafın vekillerini ya da kendi vekillerini kusurlu bulmaktadırlar. Akıllarınca, cahillik örneği olarak avukatlara yönelik haksız saldırılarda bulunulabiliyor. Bu konuda vatandaşlar bilinçlendirilmeli. Nasıl hakim ve savcılar yargının temel unsurlarındansa, avukatlar da temel unsurlardandır. Hakim ve savcı ile aynı temel statüdedir. Hâkim ve savcılara yönelik eylemlerde uygulanan cezaların avukatlara yönelik eylemlerde de uygulanması gerekmektedir” diye konuştu. 

İLHAN: BU SON OLSUN!

Denizli Barosu önceki dönem başkanlarından Müjdat İlhan, avukatlara yönelik saldırıların son bulması gerektiğini ifade ederek; “Öncelikle Erdal Ağabeyimize rahmet diliyorum. Herhangi bir indirim yapılmadan müebbet hapis cezası vermiş olması her ne kadar Sayın Başkanımızı geri getirmeyecekse de acımızı bir nebze hafifletmiştir. Avukatlara hatta ömrünü mesleğine vakfetmiş baro başkanlarımıza yönelik bu tür saldırılar, maalesef topluma avukatın davanın vekili değil de tarafı olduğu konusunda oluşturulan algıdan kaynaklanmaktadır. 

Toplumsal şiddetin birçok meslek kuruluşuna böyle acı şekilde yansıdığı gibi maalesef bizim mesleğimize de yansımaları olmaktadır. Ben bu olayın son alması dileğiyle görevi başında ve mesleğini ifasından kaynaklı hayatını kaybetmiş, mesleğini icra edemeyecek derecede engel oluşup yara almış meslektaşlarımıza da tekrar tekrar rahmet ve şifa diliyorum” ifadelerini kullandı. 

DEMİRDÖĞER: CEZA YETERSİZ

Denizli Barosu önceki dönem başkanlarından Adnan Demirdöğer de mahkemenin sanığa yönelik cezasını yetersiz bulduğunu ifade etti. Demirdöğer; “Baromuz önceki dönem başkanlarından Avukat Erdal Çam görevi başında katledildiğinden dolayı sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerekiyordu. Tabii ki; indirim uygulanmaksızın iki sefer müebbet hapis cezasının verilmiş olması nispeten kamu vicdanını rahatlatıyor. Erdal Başkanımızın katledilmiş olması bizleri çok üzmüştür. Verilen bu ceza onu geri getirmeyecek olsa da bizleri nispeten rahatlatmıştır” ifadelerini kullandı. 

Avukatlara yönelik saldırılardaki artışı endişeyle takip ettiklerini kaydeden Demirdöğer; “Biz; Adalet Bakanı Denizli Barosu’nu ziyaret ettiğinde de Ankara ziyaretimizde Adalet Bakanlığında yaptığımız görüşmelerde de avukatlara yapılan saldırıların tutuklama nedeni olması gerektiğini söylemiştik. Avukatlar dosyanın tarafı değildir. Avukatlık mesleği hem ekonomik olarak hem de bireysel şiddet altında icra edilmektedir. Son dönemde avukatlara yönelik şiddetin arttığını gözlemliyoruz. Bu gelişmeler endişe vericidir” diye konuştu.