MERKEZEFENDİ’DE ÖNERGE TARTIŞMASI

Merkezefendi Belediye Meclisi’nde Ak Partililerin verdiği depreme ilişkin önerge, içeriğinde yeterli bir tanım yapılmadığı gerekçesiyle gündeme alınmadı.

Merkezefendi Belediye Meclisi’nin 2025 yılı mayıs ayı toplantısı ilk birleşimi bugün Belediye Başkanı Şeniz Doğan başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya, AK Parti Grubu’nun verdiği soru önergeleri damga vurdu. AK Parti Grup Başkanvekili Yavuz Aki verdiği önergede deprem konusunu meclis gündemine alınarak görüşülmesini istedi. 

Önerge gerekçesinde 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerini ve son dönemde çeşitli kentlerde yaşanan depremleri gösteren Aki; deprem konusunun siyaset üstü bir konu olduğunun altını çizdi. Önergesinde kentsel dönüşüm ve ada bazlı çalışmalar öneren Aki, deprem konusunun belediye meclisinde detaylıca konuşulmasını ve somut adımların başlatılmasını istedi. 

ÖNERGE BELİRGİN DEĞİL

Ancak önergede genel ifadelerin kullanılması mecliste kafaları karıştırdı. Başkan Doğan, bunun önerge olarak kabul edilirse meclis gündemine almak için oylama yapılması gerektiğini ancak neyin oylanacağının belli olmadığını ifade etti. Doğan; “Önergede net bir şey yok, hangi ada hangi parsel o bizi mecliste sıkıntıya düşürür. Şimdi bunu oylatmıyorum ama bu anlamda zaten afet komisyonumuz var, fen işlerimizin güzel çalışması var. Çalışmalar devam ediyor. Fakat bunu meclis gündemine almamız için ortaya pazartesi günü bir oylama yapmamız lazım. Neyi oylayacağız? O mecliste problem olur” diye konuştu. 

YAPI STOKU ÇALIŞMALARINI SORDU

Ak Partili Aki, ada bazlı ve bölgesel bazlı kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılması için meclis gündemine alınarak konunun mecliste tartışılmasını istediklerini kaydetti. Doğan, meclis gündeminde bir şeyi nihayete erdirmek için oynama yaptıklarını hatırlattı,  önergede neyin oylanacağının belli olmadığını, meclisi sıkıntıya sokacağını vurguladı. Meclis üyesi Aki, depreme dayanıksız binaların ilçede oldukça fazla olduğunu belirterek, yapı stokuyla ilgili çalışmaların ne durumda olduğunu sordu. Denizli’de yüzlerce binanın daha önceki yönetmeliğe göre inşa edildiğini dile getiren Aki, bununla ilgili artık bir şeylerin yapılması, somut adım atılması gerektiğini vurguladı.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Afet İşleri Müdürlüğünü kurduklarına işaret eden Başkan Doğan, “Yine komisyonumuz da var. Özellikle zemini kötü olan mahallelerimizden başlayarak, Akkonak, Karaman, Değirmenönü, Altıntop, Eskihisar, Sevindik, Sümer, Sırakapılar gibi mahallelerimizde bu çalışmayı bitirdik. Şu anda da çalışmamız devam ediyor. Bizim elimizde zemini kötü olan 8 mahallemizle ilgili çalışma var. Bu mahallelerimiz, hem zemini kötü olan mahallelerimiz hem de sizin dediğiniz gibi yapılaşmanın 30 yıl öncesine dayalı olan mahallelerimiz. Yani 30 yıllık, 40 yıllık binaların olduğu mahalleler. Bu anlamda çalışmamızı yaptık” diye konuştu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUŞULDU

Kentsel dönüşümün tek başına ilçe belediyesi tarafından yapılamayacağını kaydeden Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: 

* Şöyle de bir gerçek var. Kentsel dönüşümü Merkezefendi Belediyesi tek başına ekonomik anlamda karşılayacak durumda değil. 
*Bu anlamda Merkezefendi Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüyle birlikte yapılacak bir iş bu. 
* Çünkü kentsel dönüşüme girdiğinizde orada yaşayan insanların belli bir zaman bu evler yapılıncaya kadar başka yere tahliyelerini, başka yerde barınma ihtiyaçlarını gidermemiz lazım. Bu anlamda sıkıntılar var. Evet haklısınız deprem bizim bir gerçeğimiz. 
* Geçen hafta Silivri'de olan deprem herkesi çok korkuttu. Bu anlamda biz önümüzde şu anda şiddetine ve büyüklüğüne göre değişen şekilde bir depremle karşılaştığımızda hangi binalarımız yıkılacak, nasıl bir önlem alabiliriz, toplanma alanlarını zaten sitemizde yayınladık. 
* Kentsel dönüşüm büyük bir şey, kentsel dönüşüm sadece Merkezefendi, Büyükşehir'in ve bakanlığın içinde olması gereken, paydaşların olması gereken bir şey.
* Bu anlamda biz elimizdeki çalıştığımız bu envanteri hem bakanlığa hem büyükşehir belediyemize sunuyoruz. Ara ara toplantılar da yapıyoruz. Ama sizin dediğiniz kentsel dönüşü apayrı bir konu. 
* Evet bunu meclise getirelim, her zaman konuşalım, fakat dediğim gibi burada diğer paydaşların da bu işe dâhil olması, Merkezefendi’ye gerekli desteğin, gerekli yatırımların yapılması gerektiğini düşünüyorum.

NEYİ OYLATACAĞIZ?

Şeniz Doğan, bu saydıkları mahallelerde yeni konut alacak ya da yeni ev kiralayacaklara müracaatları halinde ellerindeki bu envanter çalışmasına dayalı olarak bu bina riskli, bu binanın şöyle riski var diye bilgi verdiklerin dikkat çekerek, “Bunu kamuoyuyla yani kamuoyuyla paylaştık, basınla paylaştık ama genel anlamda yayınlamıyoruz. Çünkü herkesin bu işi yorumlayış şekli çok farklı. Bir infiale yol açsın istemiyoruz ama siz geldiğinizde orada eviniz var, biz gerekli bilgileri hiç çekinmeden ve saklamadan veriyoruz. Ama kentsel dönüşüm boyutu bambaşka bir şey. Biraz önce okunan yazıda da bunu oylatarak meclis gündemine aldığımızda pazartesi burada neyi oylatacağız? Yani bir ada bir parsel, bir iş birliği, bir protokolün yapılması gerekir ki biz kentsel dönüşüme başlayalım. Bu anlamda bu önerge havada kaldığında sıkıntı yaşarız” diye konuştu. 

KONU GEÇİŞTİRİLMESİN

Ak Parti Grup Başkanvekili Yavuz Aki bunun örneklerinin olduğunu belirterek, “Bunu böyle yapamayız deyip geçiştirmeyin lütfen. Bu konu çok önemli. Mesela bu seçim çalışmalarında olsun yeni görüştüğüm arkadaşlarımla olsun Meska evlerinde büyük sıkıntı var, İmar İskan’dan böyle talepler var, Umut Evler’e bakılmalı, yani sizin yaptığınız çalışma çok bölgesel ve bence yetersiz bir çalışma. Bu güzel bir çalışma teşekkür ederiz ama bunu ilçe geneline yaymamız gerekiyor. İllaki mahalle veya bölge ismi istiyorsanız bu verdiğim isimleri konuşalım” dedi. 

SIKINTILAR VAR

Sıkıntı olmadığı yönünde iddialarının olmadığını, sorun yaşanan bölgelerin ve sıkıntıların farkında olduklarını ifade eden Doğan şu şekilde yanıt verdi: 
*Sıkıntılarımız var, bunu biliyoruz ama biz pazartesi günü burada neyi hangi adayı hangi parseli alacağız? 
* Bir ada bir parsel belirlemeyiz ki orada bir çalışmaya başlayalım. Kaldı ki bunu Büyükşehir'le, bakanlıkla konuşmadan böyle bir şeye giremeyiz. 

MESKA’YI İLAVE EDELİM ÖNERİSİ

Doğan’ın sözleri üzerine Meska Evleri’nin olduğu bölgenin önergeye ilave edilmesini isteyen Aki çok fazla talep olduğunun altını çizdi. Doğan, “Tamam, İmar Komisyonu neyi tartışacak komisyonda” derken, Aki, “Bölgesel ya da ada bazlı kentsel dönüşüm yapılması için orada bir çalışma başlatalım, yapı stokunu Meska Evlerindeki kontrol edelim” diye karşılık verdi.
Şeniz Doğan, “Dediğim gibi diğer paydaşlar onaylamadıktan sonra işin işe dahil olmadıktan sonra bir ilçe belediyesi olarak kentsel dönüşünü yapmamız mümkün değil. Bunun planları yapılacak. Biz bunu konuşuyoruz zaten ama bu ciddi anlamda teknik ekiplerin oturup birbiriyle konuşup daha net ete kemiğe büründürülmesi gereken bir şey. Bunu bu şekilde oylayamayız. Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, yatırımlar şu anda deprem bölgesine yapılıyor. Ne kadar teşvik verilecek, bu evler yıkıldığında faizler çok yüksek, bu insanlar bu evleri tekrar alabilecek mi? Yapmak kolay ama yapmak şu anda Türkiye'de bir ev almak çok zor. Bunları oturup konuşmak lazım” yanıtını vererek önergeyi oylatmayacağını kaydetti. 

KARŞILIKLI TARTIŞMAYA DÖNDÜ

Aki, belediyenin bir ama kurtarma ekibinin dahi olmadığını söylemesi üzerine Doğan, “Şimdi bakın bu böyle olmaz.  Kentsel dönüşümden giriyorsun, arama kurtarmadan çıkıyorsun “ dedi.
Talebi kabul görmeyen Aki bu kez Merkezefendi Arama Kurtarma birimini gündeme getirdi, akredite olmadığını savundu. Doğan 35 kişilik ekip için yasal başvurunun yapıldığını kaydetti.  
Önergeyi siyasi şov olarak tanımlayan Doğan ile Aki arasında sözlü atışma bir süre devam etti. 
CHP Grup Başkanvekili Ramazan Türkaslan da atışmaya katıldı; “AK Parti grup başkanvekili Yavuz Aki'nin biraz önce tırnak içinde meclis günlerine alınması niteliği taşıdığını önerge niteliği taşıdığını iddia ettiği metni bilmiyorum. Bu metinde gerek belediyeler kanunu gerekse belediye meclis çalışma yönetmeliğine hukuki niteliğine uygun bir önerge niteliği bulunmamaktadır. Bu yüzden bizim talebimiz söz konusu önerge, tırnak içinde önerge iddiasının işleme konulmadan gündem maddesine geçirmesini talep ediyoruz. Ak Parti Grup Başkanvekili'nin sadece yapmak istediği, bu önergeyi onaylatmak ve bizlere ret verdi diye reklamını yapmak” diyerek konunun sona ermesini sağladı. 

HALK ET TARTIŞMASI
Aki'nin verdiği ilk önerge, önerge niteliği taşımadığı için gündeme alınmazken ikinci önerge ise meclmiste okundu. Aki önergesinde, Halk Et marketlerinde ürünlere fahiş zam yapıldığını, dar gelirlilerin uygun fiyatlı ürün beklentilerinin ortadan kalktığını ifade etti. Aki; "Basından edindiğimiz bilgiye göre Halk Et'e yüzde 34 zam yapılmıştır. Halbuki Ulusal Kırmızı Et Konseyi tarafından açıklanan fiyatlara göre ete 1 yılda sadece yüzde 21,2 zam gelmiştir. Yapılan zammın geri alınmasını, konunun belediye meclisinde konuşulmasını talep ediyorum" dedi. 
Başkan Doğan'ın yanıtı ise sert oldu. Doğan; "Bu millet size neden et alamıyorum, niye et pahali diye soruyor... Niye gıdaya ulaşamıyoruz, Halk Ekmek'e bizi mecbur ettin diyor, niye Halk Süt dağıtıyorsun, niye Halk Süt almak zorunda bırakıyorsun diye soruyor. Bu insanlar size; insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamamız gerekiyor diyor... Ben hayret ediyorum. Bu tarihe geçsin Ak Parti Grup Başkanvekili Merkezefendi'deki Halk Et'in fiyatını sorguluyor. Ben size pes diyorum, bu soruyu cevaplamıyorum. Sizi de millete havale ediyorum" sözleriyle yanıt verdi. 
İkinci önergenin de gündeme alınmasına ilişkin bir oylama yapılmadı. Meclis gündemindeki maddeler ise pazartesi günkü oturumda görüşülmek üzere komisyonlara havale edildi.