KONUT KREDİLERİ TARİHİ DÜŞÜŞTE

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre son beş yılda bireysel kredilerde büyük ağırlık kredi kartlarına kayarken, konut kredilerinin oranı tarihî düşük seviyelere indi. Aynı dönemde, takipteki kredilerde en yüksek artış ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında görüldü.

BDDK’nın yayımladığı aylık bültene göre, 2020 yılının başında bireysel krediler içinde yüzde 34 seviyelerinde olan konut kredilerinin payı, 2025 yılı mart ayında yüzde 13,16’ya geriledi. Aynı dönemde taşıt kredileri yüzde 1,16’dan yüzde 1,59’a yükselirken, ihtiyaç kredilerinin payı yüzde 45,19’dan yüzde 37’ye düştü.

En dikkat çeken değişim ise kredi kartlarında yaşandı. 2020 yılında bireysel krediler içindeki payı yüzde 20 olan kredi kartlarının oranı, 2025 yılı itibarıyla yüzde 48’e çıkarak en yüksek seviyeye ulaştı.

TAKİBE DÜŞEN KREDİLERDE KARTLAR VE İHTİYAÇ KREDİLERİ ÖNDE

Son beş yılda bireysel kredilerde takibe düşen alacaklar da önemli oranda değişti. Kredi kartlarında takipteki alacaklar yüzde 1056, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 498 oranında artış gösterdi. Buna karşın, taşıt kredilerinde takipteki hacim yüzde 20 artarken, konut kredilerinde yüzde 36 azaldı.

Takipteki kredilerin toplam kredi hacmine oranı incelendiğinde; konut kredilerinde bu oran yüzde 0,61’den yüzde 0,15’e, taşıt kredilerinde ise yüzde 2,91’den yüzde 0,37’ye geriledi. Ancak ihtiyaç kredilerinde bu oran yüzde 4,46’dan yüzde 4,64’e yükselirken, bireysel kredi kartlarında yüzde 5,40’tan yüzde 3,68’e düştü.

KREDİ YAPISI HIZLA DEĞİŞİYOR

Genel tablo, bireysel kredi kullanım alışkanlıklarında önemli bir dönüşüm yaşandığını ortaya koyuyor. Kredi kartlarının bireysel krediler içindeki payı hızla artarken, konut ve taşıt kredilerinde düşüş yaşandı. Aynı zamanda takibe düşen kredi kalemleri arasında da en yüksek risk, ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarında görülüyor.