AİLE HEKİMİNİZ DEĞİŞEBİLİR

Sağlık Bakanlığı, bugün (6 Mayıs) başlayacak yeni uygulamayla ikamet adresi ile aile hekimi farklı illerde olan vatandaşların kayıtlarını ikamet adreslerine yakın aile hekimliklerine aktaracak. Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden bir ay içinde önceki hekimlerine dönebilecek.

YENİ UYGULAMA BUGÜN BAŞLIYOR

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sisteminde yeni bir düzenlemeye gidiyor. 6 Mayıs 2025 itibarıyla başlayacak uygulamayla, ikamet adresi ile kayıtlı aile hekiminin bulunduğu il farklı olan vatandaşların aile hekimliği kayıtları, ikamet adreslerine yakın ve nüfusu uygun aile hekimliği birimlerine aktarılacak. Bakanlık, bu değişiklikle vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetlerine daha kolay ve etkin bir şekilde ulaşmasını hedefliyor.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, uygulamanın tüm vatandaşları kapsamayacağı vurgulandı. Kayıt değişikliği, yalnızca ikamet adresi ile aile hekiminin bulunduğu il farklı olan ve son bir yıl içinde ne kayıtlı aile hekimine ne de o ildeki herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmamış kişileri kapsayacak. “Değişiklik işlemi, bu iki kriteri aynı anda taşıyan kişiler için söz konusu olacak,” denilen açıklamada, vatandaşların ikamet adresine en yakın ve nüfusu uygun aile hekimliği birimine yönlendirileceği belirtildi.

E-DEVLET ÜZERİNDEN GERİ DÖNÜŞ İMKÂNI

Aile hekimliği kaydı değiştirilen vatandaşlar, kısa mesaj yoluyla bilgilendirilecek ve herhangi bir aksaklık yaşamadan sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilecek. Vatandaşlar, 6 Mayıs 2025’ten itibaren bir ay içinde önceki aile hekimlerine dönmek isterlerse, e-Devlet veya e-Nabız şifresiyle “https://enabiz.gov.tr/” adresinden bu işlemi gerçekleştirebilecek. “Aile hekimi değişikliği yapılan vatandaşlar, istedikleri takdirde önceki aile hekimliği birimine dönebilecek,” ifadelerine yer verilen açıklamada, sürecin vatandaşlar için kolaylaştırıldığı belirtildi.

AİLE HEKİMLİĞİNDE NÜFUS AZALTMA HEDEFİ

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sistemini daha etkin hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Hâlihazırda bir aile hekimine düşen ortalama kayıtlı kişi sayısı 2 bin 942 iken, bu sayının 2028 yılına kadar 2 bin 500’e düşürülmesi planlanıyor. Bakanlık, bu hedefle hem vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı hem de aile hekimlerinin iş yükünü azaltmayı amaçlıyor.