KALICI VERGİ DENETİMİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında 81 ilde şehir giriş-çıkışları ile organize sanayi bölgeleri ve hallerde kalıcı vergi denetimi başlatılacağını duyurdu. Bakan, bu adımla vergi adaletini sağlamayı ve kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kayıt dışılıkla mücadelede yeni ve kararlı adımlar atılacağını vurgulayan Şimşek, denetimlerin kapsamının genişletileceğini ifade etti. Bakan, bu kapsamda 81 ilde şehirlerin giriş ve çıkış noktalarına, organize sanayi bölgelerine (OSB) ve hallere kalıcı vergi memurları görevlendirileceğini açıkladı.
KALICI VERGİ MEMURLARI GÖREV BAŞINDA
Bakan Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede sahada daha etkin bir denetim mekanizması oluşturacaklarını belirtti. “Bütün OSB’lerin, hallerin, şehirlerin giriş ve çıkışlarına vergi memuru görevlendireceğiz. Bu bölgelere kalıcı maliyeciler koyacağız,” diyen Şimşek, denetimlerin sadece ceza odaklı olmadığını, aynı zamanda kayıt dışı üretim ve satış yapanları sisteme dahil etmeyi amaçladıklarını vurguladı. Şimşek, bu yıl ilk kez 5 milyonun üzerinde beyanname alındığını hatırlatarak, yoğun çalışmaların sonuç verdiğini ifade etti.
VERGİDE ADALET VURGUSU
Vergi adaletinin sağlanmasının devletin temel görevlerinden biri olduğunu kaydeden Şimşek, kayıt dışı çalışan işletmelerin diğer işletmeler üzerinde haksız bir rekabet yarattığına dikkat çekti. “Yanınızda sizinle aynı işi yapıp vergilerini kaçıran bir işletme ile karşı karşıya olduğunuzu düşünün. Devletin görevi, vergide adalet,” şeklinde konuşan Bakan, doğrudan vergilerin artırılması ve dolaylı vergilerin payının azaltılması gerektiğini belirtti. Şimşek, bu adımların vergi sisteminde daha adil bir yapıyı destekleyeceğini söyledi.
DENETİMLER TÜM SEKTÖRLERİ KAPSIYOR
Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında denetimler, hekimlerden ev sahiplerine, pazarcılardan güzellik salonlarına kadar geniş bir yelpazede devam ediyor. İzaha davet yöntemi, yapay zeka destekli analizler ve saha denetimleri ile ekonomi yönetimi, kayıt dışı faaliyetlere geçit vermiyor. Bakan Şimşek, şikayetlere bakılmaksızın denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini ve bu mücadelenin aralıksız devam edeceğini vurguladı.