YÜZDE 50 KURU TARIM ŞARTI KALDIRILDI

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından Adıgüzel ve Cindere Barajı bağlantılı sulama yapılan tarım alanlarında sulamaya getirilen yüzde 50 kuru tarım şartı son yağışlarla kaldırılırken, havzanın tamamında tüm ürünlere en fazla bir defa sulama suyu verilecek.

Büyük Menderes Havzası içerisinde bulunan Aydın ve Denizli’de son yıllarda yaşanan aşırı kuraklık 2025 yılında da etkisini artırarak devam ettirirken, Aydın İli Kuraklık Kriz Merkezi ile Denizli Valiliği, Adıgüzel ve Cindere Barajlarından sulama yapan alanlarla ilgili kararlar aldı. 3 Mart 2025’te çiftçilere ve Ziraat Odalarına duyurulan Valilik kararında, "Bitki Su İhtiyacına Göre Depolama Durumu Kritik Olan Adıgüzel, Cindere Barajlarında mevcut depolama oranları ile birlikte gelebilecek minimum akımlar da eklendiğinde depolanacak suyun Çağbayır Sulama Birliğinden sulama yapan Pamukkale, Merkezefendi Sarayköy ve Buldan ilçelerindeki tarım alanlarının tamamına yetmeyeceğinden 2025 yılı sulama sezonunda yüzde 50 kuru tarım uygulaması yapılacağı" kaydedildi.

DENİZLİ ZİRAAT ODALARI İL KOORDİNASYON KURULU HAREKETE GEÇTİ

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki Çağbayır Sulama Birliğinden sulama yapan tarım alanlarında ürün ve sulamaya sınırlama getirilen kararda, ayrıca "Su verilecek olan havzanın içerisinde kalan tüm ürünlere en fazla 2 defa sulama suyu verilecektir. Ancak ikinci sulamalar tamamlandıktan sonra gelen akımların yeterli olması durumunda üçüncü defa sulama suyu verilebilecektir." ifadesi ile Büyük Menderes Havzasının yarısına en fazla 2 defa sulama suyu verileceği karara bağlandı. Kararda, 2025 yılı sulama sezonunda Büyük Menderes Havzasının yüzde 50’sine 1 tav suyu ve 1 sulama suyu temin edilecek olması, tav suyunun da sulama programı içerisinde hesaplanması üzerine Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu harekete geçti.

REVİZE EDİLMESİ İSTENDİ

Valilik kararının üzerinden geçen yaklaşık 2 aylık süreç içerisinde Büyük Menderes Havzasında yağışlı bir periyota girilirken, Çağbayır Sulama Birliğinden sulama yapan üreticilerin yaz ekimleri için gerekli olan toprak hazırlıklarını yaptıkları, planlanan sulama sezonunda yer alan tav suyunun yağmur suları ile karşılandığı görüldü. Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, bunun üzerine yüzde 50 kuru tarım kararının "Havzanın tamamında tüm ürünlere en fazla 1 defa sulama suyu verilecektir. Ancak birinci sulamalar tamamlandıktan sonra gelen akımların yeterli olması durumunda ikinci sulamalar için sulama suyu verilebilecektir." olarak revize edilmesini talep etti.

TALEP OLUMLU KARŞILANDI

Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hamdi Gemici, DSİ 21. Bölge Müdürlüğüne tarımsal sulama hakkında verdiği dilekçe ile yapılacak revizyonun mevcut su bütçesine göre havzada herhangi bir soruna sebebiyet vermeyeceğini tüm çiftçiler adına taahhüt ederek, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. Gemici’nin talebi olumlu karşılandı. Gemici, Adıgüzel ve Cindere barajı bağlantılı sulama yapılan tarım alanlarındaki sulamada getirilen yüzde 50 kuru tarım şartının son yağışlar ve çiftçinin içinde bulunduğu zor şartların da göz önünde bulundurularak kaldırılmasını, birinci ürün olarak yüzde 100’üne su verilmesini Ziraat Odası olarak tüm sorumluluğu alarak talepte bulunduğunu belirterek, “Talebimiz karşılık buldu. Bize bu konuda yardımcı olan başta Denizli Valimiz Sayın Ömer Faruk Coşkun’a, DSİ Denizli Şube Müdürü Kemal Özsoy Beye tüm çiftçilerimiz adına teşekkür ederim. Çiftçilerimizin gerekli hassasiyetleri göstereceklerine inanıyorum. Hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Gemici, Adıgüzel ve Cindere Barajlarından sulama yapılan alanlarda yüzde 50 kuru tarım yapılması kararının kaldırılması yönündeki kararın uygulanmayacağını belirterek, bu bölgede bütün ürünlerin 1 kez sulanmasına izin verileceğini ifade etti. “İşimiz Allah’a kaldı” diyen Gemici, bundan sonra yağışlar devam eder ve doluluk oranı yeterli olursa ikinci suyun verilebileceğini kaydetti.